Macron vrea un plan cu China care să servească drept bază pentru viitoare negocieri între Ucraina si Rusia

18 Apr 2023
Macron vrea un plan cu China care să servească drept bază pentru viitoare negocieri între Ucraina si Rusia

Macron dorește ajutorul Chinei pentru a aduce Rusia și Ucraina la masa tratativelor. Președintele francez își propune să înceapă negocierile în această vară, scrie Bloomberg.

Președintele francez Emmanuel Macron încearcă să inverseze un șir de incursiuni diplomatice dezamăgitoare abordând China cu un plan despre care crede că ar putea duce la discuții între Rusia și Ucraina.

Macron l-a însărcinat pe consilierul său pentru politică externă Emmanuel Bonne să colaboreze cu principalul diplomat al Chinei, Wang Yi, pentru a stabili un cadru care ar putea fi folosit ca bază pentru negocierile viitoare, potrivit unor persoane familiare cu planurile.

Strategia franceză prevede că discuțiile dintre Rusia și Ucraina vor avea loc imediat în această vară, dacă totul merge bine, au spus oamenii, care au vorbit sub condiția anonimatului.

În recenta sa călătorie în China, președintele francez nu a îndeplinit obiectivul de a-l convinge pe Xi să vorbească cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy - cei doi încă nu au vorbit de la izbucnirea războiului cu mai bine de un an în urmă. Macron i-a înfuriat și pe aliați anul trecut, după ce a spus că aliații nu ar trebui să „umilească” Rusia.

Nu este clar dacă Macron are sprijin de la Kiev și de la aliații săi pentru planul său, mulți dintre ei au respins propunerile de încetare a focului care ar permite Rusiei să păstreze câștigurile teritoriale. Multe națiuni sunt, de asemenea, sceptice că China poate servi ca intermediar neutru, având în vedere „prietenia sa fără limite” cu Rusia. Țările s-au angajat în mod repetat să întărească legăturile, inclusiv un apel pentru a stimula cooperarea dintre armatele lor.

Un oficial din biroul lui Macron a confirmat planul ca Bonne să vorbească cu Wang, dar a refuzat să comenteze detaliile, adăugând că aliații Franței au fost informați despre orice inițiativă franceză. Ca răspuns la întrebări, Ministerul de Externe al Chinei a spus că nu cunoaște sursa informațiilor și că „este greu de verificat autenticitatea”.

Ofensiva de primăvară

Orice negocieri viitoare ar depinde de mai multe condiții, inclusiv de o ofensivă de primăvară ucraineană de succes, care ar pune Kievul într-o poziție de forță în timpul oricăror discuții.

Unii oficiali europeni se tem că s-au pus așteptări periculos de mari la orice contraofensivă ucraineană, care ar putea să nu fie suficient de decisivă pentru ca Kievul să elibereze tot teritoriul pe care Rusia l-a ocupat. O țintă mai realistă este un avans de aproximativ 30 de kilometri (20 mile) în sud, care ar plasa artileria cea mai capabilă a Ucrainei în raza de acțiune a liniilor de aprovizionare rusești și ar crea condițiile pentru o împingere mai profundă în 2024, a raportat anterior Bloomberg.

Acest lucru înseamnă că aliații Ucrainei ar trebui să-și intensifice sprijinul pentru a permite ofensivelor viitoare să recâștige mai multe teritorii ocupate sau că orice potențiale negocieri de încetare a focului înainte de acel moment ar putea face ca Rusia să rămână înrădăcinată în zone semnificative ale teritoriului ucrainean.

Macron a spus anterior că vede un rol major pentru China și că, datorită relației sale cu Rusia, aceasta ar putea „readuce Moscova la rațiune”. Beijingul nu a dat până acum semne că este dispus să facă presiuni asupra Moscovei să retragă trupele.

Diplomați de top din Grupul celor Șapte națiuni – inclusiv Franța – au susținut săptămâna aceasta „Formula pentru pace” a lui Zelensky, care include retragerea completă a tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean.

Alte stiri din Externe

Ultima oră