Lupta anticorupție din Ucraina se confruntă cu o nouă lovitură: un procuror important este dat la o parte

11 Aug 2023
Lupta anticorupție din Ucraina se confruntă cu o nouă lovitură: un procuror important este dat la o parte

Pe 15 mai, președintele Curții Supreme ucrainene, Vsevolod Kniaziev, a fost reținut de autoritățile anticorupție ale țării, după ce ancheta lor de luni de zile a susținut că are dovezi ale unei scheme în care judecătorul ar fi solicitat și acceptat aproximativ 2,7 milioane de dolari mită. Cazul a fost salutat pe scară largă ca un exemplu al luptei continue a Kievului pentru a dezvolta standarde occidentale de responsabilitate și transparență guvernamentală chiar dacă războiul împotriva agresiunii ruse se desfășoară la doar câteva sute de km distanță de capitală, scrie Newsweek

Kniaziev, care a negat orice faptă greșită, a fost eliberat din funcția de președinte pe 16 mai, o restructurare implementată de șeful Procuraturii Speciale Anticorupție din Ucraina (SAPO), Oleksandr Klymenko ceea ce a pus la îndoială angajamentul autorităților de a descoperi orice alte abuzuri asupra administrației președintelui Volodymyr Zelensky. Preocupările cu privire la gestionarea eforturilor Ucrainei anticorupție au ridicat, de asemenea, îngrijorări în rândul partenerilor internaționali care au alocat miliarde de asistență militară și economică în timp ce țara încearcă să evite o invazie rusă.

La 3 iulie, procurorul Oleksandr Omelchenko, care, împreună cu detectivii de la Biroul Național Anticorupție al Ucrainei (NABU), fusese responsabil pentru mutarea cazului judecătorului de la Curtea Supremă, a fost informat că poziția sa de șef al Departamentului SAPO a fost desființată. Este o evoluție care ridică întrebări serioase cu privire la prevalența manipulării politice în interiorul organelor anticorupție independente ale Ucrainei.

„Cred că această restructurare a fost direct legată de munca mea în cazul Kniaziev”, a declarat Omelchenko pentru Newsweek.

Alți doi procurori SAPO care au discutat sub condiția anonimatului, împreună cu șeful Comitetului de Supraveghere Civilă al NABU, Mark Savchuk, au fost de acord că schimbarea statutului lui Omelchenko este foarte suspectă.

„Din anumite motive, după executarea cu succes a acestui caz, [șeful SAPO] Klymenko l-a preluat pe șeful departamentului responsabil de investigație și l-a eliberat ddin funcții”, a spus Savchuk. „Din punct de vedere legal, Omelcenko este încă procuror, dar nu mai este șeful departamentului, așa că nu are autoritatea administrativă de a supraveghea cazurile și nu i se atribuie niciun caz pe care să îl urmărească”.

Motivul din spatele restructurării nu părea să fie legat de performanță. Pe lângă ancheta lui Kniaziev, Omelcenko a jucat un rol cheie în alte două afaceri recente de mare profil. Una dinbtre ele l-a văzut pe fostul ministru adjunct al Infrastructurii Vasyl Lozynsky arestat în iarna trecută, sub acuzația că ar fi primit 400.000 de dolari în comisioane legate de contractele de stat pentru achiziționarea de generatoare. Un altul a dus la demisia ministrului adjunct al Apărării, Vyacheslav Shapovalov, după ce documentele scurse de informații au arătat că armata plătea prețuri peste piață pentru alimente, inclusiv ouă și cartofi.

De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, pe 24 februarie 2022, câțiva procurori ai SAPO s-au oferit voluntari pentru serviciul militar. Cei care rămân în birou se plâng că au personal prea putin. Având în vedere contextul, înlăturarea efectivă a unuia dintre cei mai apreciați șefi de departament ai SAPO este dificil de explicat.

„Acesta este ceva despre care trebuie să fim sinceri”, a spus Savchuk. „Omelchenko este singura figură din SAPO care dădea rezultate împotriva celor care sunt astăzi la putere și sunt foarte frustrat că oamenii din Occident, inclusiv de la Fondul Monetar Internațional, nu sunt mai preocupați de ceea ce i se întâmplă. "

Omelcenko și cei familiarizați cu situația lui indică toți o poveste în jurul telefonului personal al lui Kniaziev drept catalizatorul cel mai probabil pentru restructurarea care l-a redus pe procuror la un statut în care, în cuvintele lui Savchuk, „poate merge la birou pentru opt ore pe zi, dar nu are nimic de făcut acolo”.

Telefonul în cauză, care i-a fost confiscat lui Kniaziev când a fost reținut la mijlocul lunii mai, se află în prezent în Polonia. A fost trimis acolo pentru analiză tehnică la sfârșitul lunii iunie, după ce detectivii NABU au stabilit că nu se poate avea încredere în autoritățile ucrainene pentru accesarea și păstrarea efectivă a conținutului acestuia.

Potrivit lui Omelchenko, pe 20 iunie, el a semnat un document prin care a acceptat cererea unui detectiv NABU ca autoritățile poloneze să primească permisiunea de a accesa datele de pe telefonul lui Kniaziev. Omelchenko a făcut-o fără să-și informeze superiorii. A doua zi, a fost chemat în biroul lui Klymenko, unde șeful SAPO „s-a înfuriat foarte mult și, la sfârșitul conversației noastre, el mă informase că nu voi mai lucra”.

Niciuna dintre persoanele care au vorbit cu Newsweek nu a declarat că știe ce detalii potențial incriminatoare pe care le-ar putea conține telefonul personal al lui Kniaziev. Savchuk a spus că „se pare că cineva a vrut cu adevărat ca Klymenko să păstreze custodia telefonului”.

Biroul președintelui Zelensky nu a răspuns solicitării de comentarii, iar un reprezentant al relațiilor publice SAPO a răspuns că întrebările de la Newsweek vor fi adresate în ordinea în care au fost primite.

Cu toate acestea, Klymenko a comentat public această problemă. Într-un interviu publicat de instituția de presă ucraineană Zerkalo Nedeli pe 21 iulie, șeful SAPO a abordat atât problema telefonului lui Kniaziev, cât și speculația că restructurarea care îl afectează pe Omelcenko ar fi putut avea legătură cu cazul.

„Cel mai important element al procesului este să urmați procedurile formale în așa fel încât totul să fie admisibil ca probă în instanță”, a spus Klymenko, vorbind despre întrebarea privind transferul în străinătate a telefonului lui Kniaziev. "Nu am avut nicio obiecție cu privire la trimiterea telefonului în Polonia. Singura problemă implică necesitatea respectării procedurilor prevăzute de lege".

Klymenko a continuat să caracterizeze momentul reducerii autorității lui Omelchenko ca o chestiune de coincidență.

„Faptul că la SAPO au loc schimbări structurale și faptul că anumite proceduri penale sunt investigate sunt chestiuni care nu au nicio legătură”, a spus el. „Omelchenko poate să fie nemulțumit de viitoarea concediere și să aibă propria sa versiune a episodului cu telefonul, dar a le lega împreună într-o singură poveste este, pentru a spune ușor, lipsit de etică”.

Klymenko a menționat că, în circumstanțele actuale, renunțarea la serviciile unui procuror eficient nu ar fi în interesul unei organizații însărcinate cu combaterea corupției.

„După cum știți, sunt mobilizați 13 procurori, ceea ce reprezintă 23 la sută din numărul total al procurorilor SAPO”, a spus el. „Și există din ce în ce mai multă muncă, așa că sarcina mea este să fac față eficient, având în vedere resursele disponibile”.

În timp ce situația din jurul lui Omelcenko nu a atras încă o atenție semnificativă din partea partenerilor occidentali ai Ucrainei, cei însărcinați cu combaterea corupției pe teren la Kiev, în mijlocul războiului Rusiei, au remarcat-o.

„Nu vreau să-mi murdăresc conducerea și nici să-l scuz pe Omelcenko”, a spus unul dintre procurorii care au vorbit cu Newsweek sub condiția anonimatului. „Dar eu sunt în favoarea obiectivității, iar conflictul care a apărut între ei nu ar fi trebuit să fie soluționat așa cum a fost. Procesul de suspendare a lui Omelcenko pare a fi o încheiere ascunsă și sunt de părere că adevărul este mai aproape de fiind de partea lui”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră