Pe măsură ce „riscurile de escaladare” din Ucraina cresc, lumea se îndreaptă „cu ochii larg deschiși” către „un război mai mare”, s-a alarmat luni secretarul general al ONU în fața Adunării Generale, scrie Le Figaro
Război în Ucraina, criză climatică, sărăcie extremă ... „ Am început anul 2023 cu o convergență de provocări nemaivăzute în viața noastră”, a declarat Antonio Guterres.
Risc de escaladare
De asemenea, grupul de oameni de știință care gestionează ceasul apocalipsei a estimat recent că omenirea nu a fost niciodată atât de aproape de sfârșitul lumii, acum fiind la 90 de secunde înainte de miezul nopții, și-a amintit el, văzând în aceasta un semnal de alarmă.
„Trebuie să ne trezim și să ne punem la treabă”, a insistat el, enumerând problemele urgente pentru 2023. În fruntea acestei liste se află războiul din Ucraina.
„Perspectivele de pace continuă să se micșoreze. Riscurile unei escalade ulterioare și al carnagiului continuă să crească
Mi-e teamă că lumea se îndreaptă ca un somnambul către un război mai larg, dar mi-e și mai teamă că de fapt o face cu ochii larg deschiși”, a spus el înainte de a se îngrijora pentru alte conflicte cum ar fi cel palestinian, cel din Afganistan prin Birmania, Sahel sau Haiti.
„Dacă toate țările și-ar îndeplini obligațiile care le revin în temeiul Cartei (a Națiunilor Unite), dreptul la pace ar fi garantat”, a insistat el, plasând respectul pentru drepturile omului în centrul acestor valori.
Drepturile omului care includ egalitatea de gen, „o soluție la unele dintre cele mai mari provocări ale lumii noastre”.
„Și totuși jumătate din umanitate este reținută de cea mai răspândită încălcare a drepturilor omului din timpul nostru”, a spus el.
Mai larg, Antonio Guterres a denunțat lipsa „viziunii strategice” și „înclinația” factorilor de decizie politică și economică pe termen scurt. „Urmtoarele alegeri. Următoarea manevră politică de a se agăța de putere” sau „prețul acțiunilor a doua zi”: „ Această gândire pe termen scurt nu este doar profund iresponsabilă, ci este imorală."
Decalajele dintre bogați și săraci
Subliniind, dimpotrivă, nevoia de a se gândi la generațiile viitoare, el și-a repetat apelul pentru o „transformare radicală” a arhitecturii financiare globale.
„Este ceva fundamental în neregulă cu sistemul nostru economic și financiar”, a insistat el, subliniind responsabilitatea sa pentru creșterea sărăciei și a foametei, decalajul dintre bogați și săraci sau ponderea sărăciei datoriilor țărilor în curs de dezvoltare. „Fără reforme fundamentale, cele mai bogate țări și indivizi vor continua să acumuleze bogăție, lăsând doar firimituri comunităților și țărilor din sud”.
Cu riscul ca dezvoltarea cu greu câștigată să fie ștearsă în aceste țări. Potrivit Programului ONU pentru Dezvoltare, lumea s-a întors deja cu cinci ani înapoi în ceea ce privește dezvoltarea umană (sănătate, educație, nivel de trai).
Iar „obiectivele de dezvoltare (ODD) dispar în oglinda retrovizoare”, a deplâns Antonio Guterres, referindu-se la cele 17 obiective stabilite în 2015 pentru a realiza eradicarea sărăciei, securitatea alimentară pentru toți până în 2030 sau accesul la energie curată și accesibilă. „Avem oportunități de a-i salva” , a asigurat totuși secretarul general, care organizează un summit la New York pe această temă în septembrie.
Lupta împotriva încălzirii globale, precum și „ambiția climatică” vor fi în centrul unui alt summit tot din septembrie la care a invitat lideri mondiali, „în anumite condiții”.
„Arătați-ne accelerarea acțiunii pentru acest deceniu și noi planuri ambițioase pentru neutralitatea carbonului sau vă rugăm să nu veniți”, a spus el.
De asemenea, el a atacat din nou sectorul combustibililor fosili: „Dacă nu poți planifica o cale credibilă către neutralitatea carbonului, cu ținte pentru 2025 și 2030 care să acopere toate operațiunile tale, nu ar trebui să fii în afaceri”, a spus el.
Le secrétaire général de l'ONU, António Guterres : "Nous appellerons à l'action de partout avec une influence sur la propagation de la "mésinformation et de la désinformation" sur Internet." pic.twitter.com/zxteIOFLoB
— illusion (@illusion510851) February 6, 2023