Ceasul apocalipsei a fost dat înainte: mai sunt 90 de secunde pâna la sfârşitul lumii

25 Ian 2023
Ceasul apocalipsei a fost dat înainte: mai sunt 90 de secunde pâna la sfârşitul lumii

Echipa Bulletin of the Atomic Scientists a dezvăluit marți la Washington noua oră, o măsură simbolică a riscului de catastrofă globală, scrie Le Figaro.

Mai sunt 90 de secunde până la miezul nopții și asta înseamnă că omenirea nu a fost niciodată atât de aproape de un cataclism planetar: acest lucru a fost anunțat marți, 24 ianuarie, invocând în special războiul din Ucraina, grupul de oameni de știință care gestionează ceasul apocalipsei, care urmărește nu timpul ci sfârşitul timpului.

Grupul „Bulletin of the Atomic Scientists”, responsabil de acest proiect simbolic din 1947, și-a dezvăluit noul său orar la o conferință de presă la Washington, orar menit să măsoare iminența unei catastrofe mondiale.

O iminență fără precedent

Ceasul a fost dat înainte cu 10 secunde și acum marchează miezul nopții minus 90 de secunde, apropiindu-se astfel de miezul nopții, ora fatidică pe care sperăm să nu o vedem niciodată atinsă.

Din 2020, ceasul a trecut la 100 de secunde de miezul nopții, un record de la crearea sa.

Dăm ceasul înainte și este acum cel mai aproape de miezul nopții”, a spus grupul în timp ce dezvăluiau noua oră, citând în special, dar „nu exclusiv”, „pericolele tot mai mari ale războiului în Ucraina”.

Criza climatică luată în considerare

Trăim într-o perioadă de pericol fără precedent, iar ceasul apocalipsei reprezintă această realitate”, a spus Rachel Bronson, președintele Bulletin of the Atomic Scientists.

Faptul ca ceasul a fost dat înainte ”este o decizie pe care experții noștri nu o iau cu ușurință. Guvernul SUA, aliații săi NATO și Ucraina au la dispoziție o multitudine de canale de dialog; îndemnăm liderii să facă tot posibilul pentru a le revizui pe toate, pentru a întoarce ceasul înapoi”, a adăugat ea. Acesta este motivul pentru care declarația grupului de experți va fi disponibilă în engleză, rusă și ucraineană, o premieră, a spus ea.

Pe lângă războiul din Ucraina și pericolul nuclear, oamenii de știință au ținut cont de „amenințările continue reprezentate de criza climatică”, precum și de faptul că „evenimentele devastatoare, precum pandemia de Covid-19, nu mai pot fi luate considerate întâmplări rare care se întâmplă doar o dată la o sută de ani”.

Grupul a discutat, de asemenea, despre dezinformare și tehnologiile de supraveghere.

Instrument de măsurare istoric

Inițial, după cel de-al Doilea Război Mondial, ceasul arăta miezul nopții minus 7 minute. În 1991, la sfârșitul Războiului Rece, acesta a scăzut la 17 minute înainte de miezul nopții. În 1953, precum și în 2018 și 2019, a afișat miezul nopții minus 2 minute.

Bulletin of the Atomic Scientists a fost fondat în 1945 de Albert Einstein și de oamenii de știință care au lucrat la proiectul „Manhattan”, care a produs prima bombă atomică. Grupul de experți stabilește noua oră în fiecare an.

Alte stiri din Externe

Ultima oră