Șeful regional Carlos Mazón se confruntă cu furia populatiei pentru răspunsul greșit la dezastru, scrie Politico
Șeful regiunii Valencia din estul Spaniei, Carlos Mazón, a recunoscut vineri că a „greșeli” în gestionarea inundațiilor masive de luna trecută, care au ucis 216 persoane în acea parte a țării.
„Nu voi nega greșelile”, a spus Mazón într-o adresă adresată parlamentului regional, adăugând că „nu va sustrage nicio responsabilitate”.
În ziua dezastrului de la sfârșitul lunii octombrie, în ciuda avertismentelor clare, Mazón și-a ținut programul, pozând pentru fotografi chiar și atunci când dezastrul a început să lovească regiunea sa.
În calitate de șef al guvernului regional, „vreau să-mi cer scuze” oamenilor care au „sentimentul că ajutorul nu a sosit sau nu a fost suficient”, a adăugat el vineri.
În timp ce Mazón vorbea, aproximativ 300 de protestatari s-au adunat în fața parlamentului din Valencia scandând sloganuri care cereau demisia acestuia, a informat ziarul spaniol El País. Aproximativ 130.000 de oameni au ieșit sâmbătă pe străzile din Valencia cerând înlăturarea lui.
În ciuda presiunii crescânde, Mazón a refuzat să demisioneze. În schimb, el a dat vina pe agenția spaniolă de vreme AEMET și pe Autoritatea Bazinului Râului Júcar pentru că nu au oferit „informații suficiente și la timp”.
„Am făcut tot ce am putut în situația în care ne aflam, cu informațiile disponibile și cu resursele pe care le aveam, ceea ce în mod clar nu a fost suficient”, a spus el vineri în parlament.
El a anunțat, de asemenea, crearea unei comisii parlamentare de anchetă pentru a stabili ce a mers prost.
„Valencienii au dreptul să știe tot ce s-a întâmplat, informațiile care au fost gestionate și deciziile care au fost luate în timpul unei urgențe pentru care astăzi și acum trebuie să căutăm o explicație”, a spus el.
Spania s-a confruntat cu cele mai mortale inundații din ultimele decenii la sfârșitul lunii octombrie, iar regiunea Valencia a fost afectată în mod deosebit. Dezastrul a provocat 224 de vieți la nivel național, infrastructura a fost grav deteriorată, clădirile distruse și terenurile agricole scufundate, cu pierderi estimate ajungând la zeci de miliarde de euro.
Între timp, ploile torenţiale din Malaga săptămâna aceasta au cauzat mai multe perturbări majore, strămutând mii de locuitori din casele lor pe fondul evacuărilor pe scară largă.