Rezultatele summitului comun al Ligii Arabe și al Organizației pentru Cooperare Islamică (OCI) de sâmbătă de la Riad au evidențiat diviziunile regionale cu privire la modul de răspuns la conflict, pe fondul temerilor de o conflagrație în regiune. Liderii țărilor arabe și musulmane au condamnat cu siguranță acțiunile „barbare” ale forțelor israeliene în Gaza, dar s-au abținut să anunțe măsuri economice și politice punitive împotriva Israelului, scrie Le Monde
Summitul a avut loc pe un fundal de furie în Orientul Mijlociu și nu numai în legătură cu bombardamentul Israelului asupra Fâșiei Gaza, desfășurat ca răzbunare pentru atacul fără precedent comis de Hamas pe teritoriul israelian, pe 7 octombrie.
Comunicatul final al summitului a respins argumentele Israelului conform cărora acesta acționează în „autoapărare” și a cerut Consiliului de Securitate al ONU să adopte o rezoluție „obligatorie” pentru a pune capăt „agresiunii” israeliene. El a respins, de asemenea, orice soluție politică viitoare a conflictului care ar menține Fâșia Gaza separată de Cisiordania ocupată de Israel.
Arabia Saudită „ține autoritățile de ocupație [israeliene] responsabile pentru crimele comise împotriva poporului palestinian”, a mai declarat prințul moștenitor Mohammed Ben Salman la deschiderea summit-ului. „Suntem siguri că singura modalitate de a garanta securitatea, pacea și stabilitatea în regiune este de a pune capăt ocupației, asediului și colonizării ”, a adăugat el.
Președintele iranian Ebrahim Raïssi, vizitând Arabia Saudită pentru prima dată de la apropierea celor două țări, a cerut țărilor islamice să desemneze armata israeliană drept „organizație teroristă” .
Algeria și Libanul, în special, au propus anumitor țări să rupă legăturile economice și diplomatice cu Israelul și să nu mai furnizeze petrol acestei țări și aliaților săi, potrivit diplomaților arabi. Cu toate acestea, cel puțin trei țări, inclusiv Emiratele Arabe Unite și Bahrain, care au normalizat relațiile cu Israelul în 2020, au respins propunerea.
„Este rușinos că țările occidentale, care vorbesc mereu despre drepturile și libertățile omului, rămân tăcute în fața masacrelor în curs din Palestina ”, a declarat președintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Ministrul saudit de externe Faisal Ben Farhan a numit reacțiile internaționale la războiul dintre Israel și Hamas „standarde duble”. „Vorbesc despre țări care (…) închid ochii la nerespectarea de către Israel a elementelor de bază ale dreptului internațional ”, a declarat el în timpul unei conferințe de presă.
Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a subliniat, la rândul său, că Washingtonul a avut „cea mai mare influență asupra Israelului” și „ în consecință poartă responsabilitatea pentru lipsa unei soluții politice” a conflictului.
În același timp, mai multe țări au respins ideea de a răspunde la război, amenințând că vor întrerupe livrările de petrol către Israel și aliații săi și că vor rupe legăturile economice și diplomatice pe care unele țări din Liga Arabă le mențin cu Israelul, scrie Times Of Israel
Potrivit Channel 12, cel mai radical proiect de rezoluție ar fi cerut împiedicarea transferului de echipamente americane către Israel de la bazele din țările arabe, înghețarea tuturor legăturilor diplomatice și economice cu Israelul, amenințarea că va folosi petrolul ca mijloc de presiune asupra Israelului, similar la embargoul petrolier din 1972, pentru a împiedica zborurile către și dinspre Israel să folosească spațiul aerian al țărilor arabe și pentru a forma o misiune în comun pentru a face presiuni asupra țărilor occidentale în favoarea unui încetare a focului.
Țările care au votat împotriva acestor clauze sunt Egipt, Iordania, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Sudan, Maroc, Mauritania și Djibouti.
Liga Arabă și OCI, un bloc de 57 de membri care include Iranul, au fost programate inițial să se întâlnească separat.
Diplomații arabi au declarat pentru AFP că decizia de a fuziona întâlnirile a fost luată după ce delegațiile Ligii Arabe nu au căzut de acord asupra unei declarații finale.
Devant la réticence de certains pays, la proposition algérienne ou iranienne de rompre les liens économiques avec Israël n'a pas abouti. Résumé de la journée en images pour @France24_fr ici #F24 pic.twitter.com/Kp26fGl5DI
— Ludovic de Foucaud (@ludovicdf) November 11, 2023
Emergency meetings of the #Arab_League and the Organisation of Islamic Cooperation summit on #Gaza. pic.twitter.com/6H60nzbmap
— IPNA (@irannewsvideo) November 11, 2023