La mai bine de 11 luni după ce președintele rus Vladimi Putin a ordonat o invazie pe scară largă a Ucrainei vecine, administrația a decis să trateze „operațiunea militară specială” ca pe un război total, potrivit Institutului pentru Studierea Războiului (ISW), scrie Newsweek.
Când trupele lui Putin au trecut granița dintre Rusia și Ucraina pe 24 februarie 2022, oficialii de la Kremlin au justificat provocarea spunând că campania sa urmărea eliminarea „neonaziștilor” din țară și că Rusia „nu avea de ales” decât să îi protejeze pe rușii care trăiesc în Regiunile Donețk și Lugansk din Ucraina.
Dar luna trecută, în timp ce Rusia s-a confruntat cu pierderi uluitoare și eșecuri militare, liderul rus a numit conflictul „război” pentru prima dată de la începutul invaziei.
În cea mai recentă evaluare a războiului din Ucraina, Institutului pentru Studierea Războiului (ISW), un think tank din SUA, a declarat duminică că Rusia „întârzie mobilizarea personalului, reorganizarea și acțiunile industriale pe care în mod realist ar fi trebuit să le facă” înainte de a-și lansa invazia anul trecut.
Rusia „ia acum măsuri pentru a desfășura „operația militară specială” ca un război convențional major”, a evaluat think tank-ul.
Putin a început să semnaleze public pregătirile pentru un război prelungit la începutul lunii decembrie, promițând că Rusia va îmbunătăți greșelile campaniilor sale militare anterioare și va stabili condițiile pentru un război prelungit în Ucraina, a observat ISW.
Președintele rus, de exemplu, a declarat pe 7 decembrie că „operațiunea sa militară specială” în Ucraina ar putea fi un „proces de lungă durată”.
ISW a evaluat că în următoarele șase luni, Kremlinul se va pregăti probabil să desfășoare o „acțiune strategică decisivă” menită să „recâștige inițiativa și să pună capăt șirului actual de succese operaționale a Ucrainei”.
Rusia nu a reușit să atingă majoritatea obiectivelor sale operaționale majore pe parcursul războiului, inclusiv preluarea controlului asupra capitalei Kiev. Ucraina a recăpătat, de asemenea, controlul asupra teritoriilor cheie pe care trupele lui Putin le-au cucerit în primele etape ale războiului.
ISW a remarcat că campania rusă aeriană și de rachete care vizează infrastructura critică ucraineană sub conducerea generalului Serghei Surovikin anul trecut „nu a reușit să genereze efecte operaționale semnificative sau să demoralizeze societatea ucraineană, așa cum probabil intenționa Kremlinul”.
Rusia nu și-a abandonat obiectivele maximaliste, a observat think tank-ul.
Duminică, Putin a susținut că războiul din Ucraina se desfășoară „în cadrul planului”.
„Deși Putin nu și-a schimbat obiectivele pentru război, există dovezi emergente că schimbă aspecte fundamentale ale abordării Rusiei față de război prin întreprinderea mai multor linii noi de efort”, a spus ISW.
El a spus în timpul unui interviu cu Pavel Zarubin pentru postul de știri de stat Rossiya-1 că „operațiunea militară specială” din Ucraina se desfășoară conform planului Kremlinului, a informat TASS.
„Dinamica este pozitivă”, a spus Putin. "Totul se dezvoltă conform planul Ministerului Apărării și al Statului Major General. Sper că luptătorii noștri ne vor încânta în continuare de mai multe ori cu rezultatele lor militare”.