Justin Trudeau face o vizită surpriză la Kiev

10 Iun 2023
Justin Trudeau face o vizită surpriză la Kiev

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a călătorit sâmbătă la Kiev pentru o vizită surpriză în capitala Ucrainei, în timp ce această țară este angajată în lupte grele cu forțele ruse din sud, scrie Le Figaro. 

Justin Trudeau, care s-a întâlnit astăzi cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, a depus o coroană de flori lângă un zid unde sunt afișate fețele soldaților căzuți la Kiev, în timp ce cânta o trupă militară, au spus reporterii de la AFP. A vizitat și o expoziție de vehicule militare distruse.

Ministrul adjunct al apărării ucrainean, Oleksandr Polichchuk, i-a prezentat lui Justin Trudeau un caz care conținea schije de la o rachetă care a căzut pe Odesa, un port ucrainean important la Marea Neagră. Este o mică amintire a modului în care Ucraina a suferit în urma loviturilor cu rachete rusești”, a spus Oleksandr Polichchuk în engleză.

Pe Twitter, Volodymyr Zelensky a postat imagini cu vizita prim-ministrului. „În ciuda tuturor eforturilor Rusiei de a ne îndoi poporul, ucrainenii continuă să lupte pentru independență și libertate. Și, în victoria noastră, vom rămâne împreună așa cum suntem astăzi - pe calea apărării vieții și a poporului”, a scris el într-un tweet însoțind imaginile.

Antrenament pentru lunetişti, ingineri şi tineri comandanţi

Un grup de soldați ucraineni care se antrenaseră în Canada a vorbit cu Justin Trudeau. Unul dintre ei, colonelul Petro Ostapchuk, a declarat reporterilor că trupele au primit pregătire pentru lunetişti, ingineri şi tineri comandanţi. „ Este un mare privilegiu să-l cunosc pe prim-ministru”, a spus el. Am avut ocazia să-i mulțumim personal”, a adăugat Oleksandr Polichchuk.

Un soldat pe nume Taras a cerut să facă o fotografie cu el, explicând că soția și copilul lui se află în Canada. Canada, care are o mare diasporă ucraineană, este unul dintre principalii susținători ai Kievului, oferind un ajutor militar semnificativ și antrenând peste 36.000 de soldați ucraineni. De asemenea, a adoptat sancțiuni împotriva Rusiei.

Vizita lui Justin Trudeau vine în momentul în care Moscova a raportat atacuri ucrainene la scară largă asupra pozițiilor sale din sud și est, care ar putea face parte dintr-o contraofensivă majoră anunțată de Kiev de luni de zile. Autoritățile ucrainene păreau să minimizeze amploarea acestor lupte, păstrând în același timp strategia vagă.

Alte stiri din Externe

Ultima oră