După mai bine de doi ani de conflict, ucrainenii sunt din ce în ce mai obosiți de războiul cu Rusia. În cele mai recente sondaje efectuate de Gallup în Ucraina, efectuate în august și octombrie 2024, o medie de 52% dintre ucraineni ar dori ca țara lor să negocieze încetarea războiului cât mai curând posibil. Aproape patru din 10 ucraineni (38%) cred că țara lor ar trebui să continue să lupte până la victorie. UE, Marea Britanie au fost favorizate față de SUA ca negociatori
Atitudinile actuale ale ucrainenilor față de război reprezintă o schimbare decisivă față de locul în care se aflau după ce acesta a început la sfârșitul lunii februarie 2022. Analizați în lunile după ce Rusia și-a lansat invazia la scară largă, ucrainenii au fost sfidătoare, 73% preferând lupta până la victorie.
În 2023, sprijinul pentru lupta până la victorie a scăzut, dar de peste două ori mai mulți ucraineni au favorizat o luptă continuă (63%) pentru o pace negociată (27%). Oboseala s-a intensificat în acest an, sprijinul pentru pacea negociată urcând la 52%, prima dată când a ajuns la o majoritate.
Oboseala în creștere cu războiul vine într-un moment în care viitorul său imediat este pus sub semnul întrebării. Rusia a făcut incursiuni militare pe prima linie în ultimele luni, în ciuda incursiunii Ucrainei în regiunea Kursk. „Planul de victorie” al președintelui Volodimir Zelenski de a pune capăt războiului, care include aderarea la NATO și folosirea rachetelor occidentale cu rază lungă de acțiune împotriva teritoriului rus, a primit, de asemenea, reacții mixte din partea aliaților occidentali atunci când a fost prezentat luna trecută -- suprapunându-se cu sondajul Gallup din octombrie. În ultimele zile, președintele în exercițiu Joe Biden a dat Ucrainei undă verde să lovească în interiorul Rusiei folosind rachete americane cu rază lungă de acțiune.
În plus, perspectiva reîntoarcerii actualului președinte ales Donald Trump la Casa Albă ar fi creat incertitudine cu privire la furnizarea în curs de asistență militară și monetară. De când a început războiul, Statele Unite au acordat Ucrainei mai mult ajutor militar decât orice altă țară.
Sprijinul pentru continuarea luptei scade în toată țara
De când Rusia și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei la sfârșitul lunii februarie 2022, prima linie a conflictului a rămas în principal în estul și sudul țării. În 2022, aceleași regiuni cele mai expuse conflictului erau cel mai puțin probabil să dorească să lupte în continuare, deși majoritatea l-au susținut (63%, respectiv 61%).
De-a lungul timpului, sprijinul pentru continuarea războiului s-a ofilit în toate regiunile din Ucraina, oricât de aproape ar fi acestea de linia frontului. Suportul a scăzut sub 50% peste tot în 2024.
Unele dintre cele mai mari scăderi ale sprijinului pentru luptă au fost în regiunile aflate departe de linia frontului, inclusiv Kiev (scădere cu 39 de puncte procentuale) și Vest (scădere cu 40 de puncte). Printre ucrainenii care trăiesc în estul țării, de peste două ori mai mulți oameni doresc acum ca războiul să se încheie cât mai curând posibil (63%), în loc să continue (27%).
Ucrainenii deschiși la concesiuni teritoriale pentru a pune capăt războiului
O parte importantă de ucraineni care sunt în favoarea negocierii unei încheieri rapide a războiului consideră că Ucraina ar trebui să fie deschisă să cedeze un anumit teritoriu în schimbul păcii. Mai mult de jumătate din acest grup (52%) sunt de acord că Ucraina ar trebui să fie deschisă să facă unele concesii teritoriale ca parte a unui acord de pace pentru a pune capăt războiului, în timp ce 38% nu sunt de acord și alți 10% nu știu. Gallup nu a cerut mai multe detalii despre nivelul concesiunilor teritoriale la care oamenii ar fi deschiși.
Chiar și printre ucrainenii care sunt în favoarea luptei până când țara lor va câștiga războiul, există dovezi că modul în care ei concepe „victorie” se schimbă. În 2022 și 2023, marea majoritate (92% și, respectiv, 93%) a ucrainenilor care au favorizat continuarea luptei credeau că victoria însemna recâștigarea întregului teritoriu pierdut din 2014, inclusiv Crimeea. Deși este încă o majoritate clară în 2024, această cifră a scăzut la 81%.
UE și Marea Britanie au fost în preferate SUA în negocierea păcii
Gallup i-a întrebat pe ucrainenii care sunt de acord cu încheierea rapidă a războiului cu privire la părerile lor față de puterile străine pentru a contribui la realizarea acestui lucru. Majoritatea doresc ca țările UE (70%) și Regatul Unit (63%) să joace roluri semnificative în potențiale negocieri de pace, mai mult decât SUA sub președinția lui Trump sau Kamala Harris.
În sondajele efectuate înainte de alegerile din SUA, a existat o mică diferență semnificativă de opinii între potențialele președinții Harris și Trump. Aproximativ jumătate dintre ucrainenii care au favorizat pacea au dorit ca SUA să joace un rol semnificativ în potențialele negocieri de pace. Trump a cerut în mod repetat ca războiul să se încheie și a spus că va depune eforturi pentru a face acest lucru rapid în calitate de președinte.
Concluzie
După mai bine de doi ani de mici mișcari pe câmpul de luptă, viitorul războiului din Ucraina pare profund incert. În primele linii ale conflictului, Rusia a făcut progrese constante în ultimele luni. Și pe coridoarele puterii de peste mări, realitățile politice în schimbare ar putea modifica în curând capacitatea Ucrainei de a susține lupta. În întreaga Ucraine, oamenii sunt din ce în ce mai obosiți de război și caută un acord de pace rapid, chiar dacă înseamnă cedarea unui teritoriu.
În septembrie, Zelensky a spus că sfârșitul războiului este mai aproape decât cred mulți oameni. Un număr semnificativ de ucraineni ar putea spera că predicția lui este corectă.
În 2023 și 2024, unele teritorii ocupate cu control rusesc înrădăcinat au fost excluse din sondaje din cauza lipsei de acoperire de către operatorii de telefonie mobilă ucraineană. Excluderea reprezintă aproximativ 10% până la 12% din populație.