Joe Biden: Gaza și Cisiordania ar trebui reunite sub o singură structură de guvernare

19 Noi 2023
Joe Biden: Gaza și Cisiordania ar trebui reunite sub o singură structură de guvernare

Astăzi, lumea se confruntă cu un punct de inflexiune, în care alegerile pe care le facem – inclusiv în crizele din Europa și Orientul Mijlociu – vor determina direcția viitorului nostru pentru generațiile viitoare, scrie Joe Biden într-un articol de opinie în Washington Post

Cum va arăta lumea noastră de cealaltă parte a acestor conflicte?

Vom opri Hamas din capacitatea de a face rău? Israelienii și palestinienii vor trăi într-o zi unul lângă altul în pace, cu două state pentru două popare?

Îl vom trage la răspundere pe Vladimir Putin pentru agresiunea sa, astfel încât poporul Ucrainei să poată trăi liber și Europa să rămână o ancoră pentru pacea și securitatea globală?

Și întrebarea generală: ne vom urmări fără încetare viziunea noastră pozitivă pentru viitor sau le vom permite celor care nu împărtășesc valorile noastre să tragă lumea într-un loc mai periculos și mai divizat?

Atât Putin, cât și Hamas luptă pentru a șterge de pe hartă o democrație vecină. Și atât Putin, cât și Hamas speră să prăbușească stabilitatea și integrarea regională mai largă și să profite de dezordinea care a rezultat. America nu poate și nu va lăsa asta să se întâmple. Pentru interesele noastre de securitate națională - și pentru binele lumii întregi.

Statele Unite sunt națiunea esențială. Adunăm aliați și parteneri pentru a face față agresorilor și a face progrese către un viitor mai luminos și mai pașnic. Lumea vrea de la noi să rezolvăm problemele timpului nostru. Aceasta este datoria conducerii, iar America va conduce. Căci dacă ne îndepărtăm de provocările de astăzi, riscul de conflict s-ar putea răspândi, iar costurile pentru a le rezolva vor crește. Nu vom lăsa să se întâmple asta.

Această convingere se află la baza abordării mele de a sprijini poporul Ucrainei în timp ce continuă să-și apere libertatea împotriva războiului brutal al lui Putin.

Știm din două războaie mondiale din secolul trecut că atunci când agresiunea din Europa rămâne fără răspuns, criza nu se stinge de la sine. Atrage America direct. De aceea, angajamentul nostru față de Ucraina de astăzi este o investiție în propria noastră securitate. Previne un conflict mai larg mâine.

Ținem trupele americane în afara acestui război, sprijinindu-i pe curajoșii ucraineni care își apără libertatea și patria. Le oferim arme și asistență economică pentru a opri impulsul de cucerire a lui Putin, înainte ca conflictul să se extindă.

Statele Unite nu fac asta singure. Peste 50 de națiuni ni s-au alăturat pentru a se asigura că Ucraina are ceea ce îi trebuie pentru a se apăra. Partenerii noștri își asumă o mare parte din responsabilitatea economică pentru sprijinirea Ucrainei. Am construit, de asemenea, o NATO mai puternică și mai unită, care ne sporește securitatea prin puterea aliaților noștri, arătând în același timp clar că vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO pentru a descuraja alte agresiuni rusești. Aliații noștri din Asia ne sunt alături, susțin Ucraina și îl trag la răspundere pe Putin, pentru că înțeleg că stabilitatea în Europa și în Indo-Pacific sunt legate în mod inerent.

De asemenea, am văzut de-a lungul istoriei cum conflictele din Orientul Mijlociu pot declanșa consecințe pe tot globul.

Suntem ferm alături de poporul israelian în timp ce se apără împotriva nihilismului criminal al Hamas. Pe 7 octombrie, Hamas a ucis 1.200 de oameni, inclusiv 35 de cetățeni americani, în cea mai mare atrocitate comisă împotriva poporului evreu într-o singură zi de la Holocaust. Bebelușii și copiii mici, mamele și tații, bunicii, persoanele cu dizabilități, chiar și supraviețuitorii Holocaustului au fost mutilați și uciși. Familii întregi au fost masacrate în casele lor. Tineri au fost împușcați la un festival de muzică. Corpuri ciuruite de gloanțe și arse fără a fi recunoscute. Și de peste o lună, familiile a peste 200 de ostatici luați de Hamas, inclusiv bebeluși și americani, trăiesc în iad, așteptând cu nerăbdare să descopere dacă cei dragi sunt vii sau morți. La momentul scrierii acestui articol, echipa mea și cu mine lucrăm oră de oră, făcând tot ce ne stă în putință pentru a elibera ostaticii.

Și în timp ce israelienii sunt încă în șoc și suferă trauma acestui atac, Hamas a promis că va încerca neîncetat să repete 7 octombrie. A spus foarte clar că nu se va opri.

Poporul palestinian merită un stat propriu și o viitoare libertate față de Hamas. Și eu am inima zdrobită de imaginile din Gaza și de moartea a multor mii de civili, inclusiv copii. Copiii palestinieni plâng după părinți pierduți. Părinții își scriu numele copilului pe mână sau pe picior, astfel încât să poată fi identificați dacă se întâmplă cel mai rău. Asistentele și medicii palestinieni încearcă cu disperare să salveze fiecare viață prețioasă pe care o pot, cu puține sau fără resurse. Fiecare viață palestiniană nevinovată pierdută este o tragedie care sfâșie familii și comunități.

Scopul nostru nu ar trebui să fie pur și simplu să oprim războiul pentru astăzi, ci ar trebui să fie să punem capăt războiului pentru totdeauna, să întrerupem ciclul violenței neîncetate și să construim ceva mai puternic în Gaza și în Orientul Mijlociu, astfel încât istoria să nu se repete.

Cu doar câteva săptămâni înainte de 7 octombrie, m-am întâlnit la New York cu premierul israelian Benjamin Netanyahu. Subiectul principal al acestei conversații a fost un set de angajamente substanțiale care ar ajuta atât Israelul, cât și teritoriile palestiniene să se integreze mai bine în Orientul Mijlociu mai larg. Aceasta este și ideea din spatele coridorului economic inovator care va lega India de Europa prin Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Iordania și Israel, pe care am anunțat-o împreună cu partenerii la summitul Grupului celor 20 din India, la începutul lunii septembrie. O integrare mai puternică între țări creează piețe previzibile și atrage investiții mai mari. O conexiune regională mai bună – inclusiv infrastructura fizică și economică – sprijină o ocupare mai mare și mai multe oportunități pentru tineri. Aceasta este ceea ce am lucrat pentru a realiza în Orientul Mijlociu. Este un viitor care nu are loc pentru violența și ura Hamas și cred că încercarea de a distruge speranța pentru acel viitor este unul dintre motivele pentru care Hamas a instigat această criză.

Acest lucru este clar: o soluție cu două state este singura modalitate de a asigura securitatea pe termen lung atât a poporului israelian, cât și a celui palestinian. Deși în acest moment poate părea că viitorul nu a fost niciodată mai departe, această criză a făcut-o mai imperativă ca niciodată.

O soluție cu două state – două popoare care trăiesc unul lângă celălalt cu măsuri egale de libertate, șansă și demnitate – este locul unde trebuie să ducă drumul către pace. Pentru a-l atinge va fi nevoie de angajamente din partea israelienilor și palestinienilor, precum și a Statelor Unite și a aliaților și partenerilor noștri. Lucrarea trebuie să înceapă acum.

În acest scop, Statele Unite au propus principii de bază pentru a trece mai departe din această criză, pentru a oferi lumii o bază pe care să se construiască.

Pentru început, Gaza nu trebuie să mai fie folosită niciodată ca platformă pentru terorism. Nu trebuie să existe nicio strămutare forțată a palestinienilor din Gaza, nicio reocupare, nici asediu sau blocaj și nicio reducere a teritoriului. Și după încheierea acestui război, vocile poporului palestinian și aspirațiile lor trebuie să fie în centrul guvernării post-criză din Gaza.

Pe măsură ce ne străduim pentru pace, Gaza și Cisiordania ar trebui reunite sub o singură structură de guvernare, în cele din urmă sub o Autoritate Palestiniană revitalizată, în timp ce lucrăm cu toții către o soluție cu două state. Am insistat cu liderii Israelului că violența extremistă împotriva palestinienilor din Cisiordania trebuie să înceteze și că cei care comit violența trebuie trași la răspundere. Statele Unite sunt pregătite să ia propriile măsuri, inclusiv să emită interdicții de acordare a vizelor împotriva extremiștilor care atacă civilii din Cisiordania.

Comunitatea internațională trebuie să angajeze resurse pentru a sprijini poporul din Gaza imediat după această criză, inclusiv măsuri de securitate provizorii, și să stabilească un mecanism de reconstrucție pentru a satisface în mod durabil nevoile pe termen lung ale Gazei. Și este imperativ ca nicio amenințare teroristă să nu mai emane din Gaza sau din Cisiordania.

Dacă putem cădem de acord asupra acestor primi pași și îi facem împreună, putem începe să ne imaginăm un viitor diferit. În lunile următoare, Statele Unite își vor dubla eforturile pentru a stabili un Orient Mijlociu mai pașnic, integrat și mai prosper - o regiune în care o zi ca 7 octombrie este de neconceput.

Între timp, vom continua să lucrăm pentru a preveni răspândirea și escaladarea acestui conflict. Am comandat două grupuri de transportatori americani în regiune pentru a spori descurajarea. După Hamas îi sancționam și pe cei care îi finanțează și îi facilitează terorismul, impunând mai multe runde de sancțiuni pentru a degrada structura financiară a Hamas, tăindu-l de la finanțarea externă și blocând accesul la noi canale de finanțare, inclusiv prin intermediul rețelelor sociale. De asemenea, am fost clar că Statele Unite vor face tot ce este necesar pentru a apăra trupele și personalul american staționat în Orientul Mijlociu - și am răspuns de mai multe ori la atacurile împotriva noastră.

De asemenea, am călătorit imediat în Israel – primul președinte american care a făcut acest lucru în timpul războiului – pentru a arăta solidaritate cu poporul israelian și pentru a reafirma lumii că Statele Unite îi sprijină Israelului. Israelul trebuie să se apere. Acesta este dreptul lui. Și, în timp ce am fost la Tel Aviv, i-am sfătuit și pe israelieni să nu-și lase durerea și furia să-i inducă în eroare să facă greșeli pe care le-am făcut noi înșine în trecut.

Încă de la început, administrația mea a făcut apel la respectarea dreptului internațional umanitar, la minimizarea pierderii de vieți nevinovate și la prioritizarea protecției civililor. În urma atacului Hamas asupra Israelului, ajutorul pentru Gaza a fost întrerupt, iar rezervele de alimente, apă și medicamente s-au diminuat rapid. Ca parte a călătoriei mele în Israel, am lucrat îndeaproape cu liderii Israelului și Egiptului pentru a ajunge la un acord de reluare a furnizării de asistență umanitară esențială locuitorilor din Gaza. În câteva zile, camioanele cu provizii au început din nou să treacă granița. Astăzi, aproape 100 de camioane de ajutor intră în Gaza din Egipt în fiecare zi și continuăm să lucrăm pentru a crește fluxul de asistență de mai multe ori.

De asemenea, am pledat pentru pauze umanitare în conflict pentru a permite civililor să părăsească zonele de luptă activă și pentru a ajuta la asigurarea că ajutorul ajunge la cei care au nevoie. Israelul a făcut pasul suplimentar de a crea două coridoare umanitare și de a implementa pauze zilnice de patru ore în luptele din nordul Gazei pentru a permite civililor palestinieni să fugă în zone mai sigure din sud.

Aceasta este o opoziție puternică cu strategia teroristă a Hamas: ei se ascund printre civilii palestinieni. Folosesc copiii și inocenții ca scuturi umane. Poziționează tunelurile teroriste sub spitale, școli, moschei și clădiri rezidențiale. Maximizează moartea și suferința oamenilor nevinovați - israelieni și palestinieni. Dacă Hamas ar avea grijă de viețile palestinienilor, ar elibera toți ostaticii, ar renunța la arme și i-ar preda pe lideri și pe cei responsabili pentru 7 octombrie.

Atâta timp cât Hamas se agață de ideologia sa de distrugere, o încetare a focului nu înseamnă pace. Pentru membrii Hamas, fiecare încetare a focului este timpul pe care îl exploatează pentru a-și reconstrui stocul de rachete, a repoziționa luptătorii și a relua uciderea atacând din nou inocenți. Un rezultat care lasă Hamas controlul asupra Gazei ar perpetua încă o dată ura și le-ar refuza civililor palestinieni șansa de a construi ceva mai bun pentru ei înșiși.

Și aici acasă, în momentele în care frica și suspiciunea, mânia și furia curg din greu, trebuie să muncim și mai mult pentru a ne păstra valorile care ne fac ceea ce suntem. Suntem o națiune a libertății religioase și a libertății de exprimare. Cu toții avem dreptul de a dezbate și de a nu fi de acord și de a protesta pașnic, dar fără teama de a fi vizați de școli sau locuri de muncă sau în altă parte din comunitățile noastre.

În ultimii ani, prea multă ură a primit prea mult oxigen, alimentând rasismul și o creștere alarmantă a antisemitismului în America. Acest lucru s-a intensificat în urma atacurilor din 7 octombrie. Familiile evreiești își fac griji că sunt vizate la școală, în timp ce poartă simboluri ale credinței lor pe stradă sau își desfășoară în alt mod viața de zi cu zi. În același timp, prea mulți americani musulmani, arabi americani și palestinieni americani și atât de multe alte comunități sunt revoltați și răniți, temându-se de reapariția islamofobiei și a neîncrederii pe care le-am văzut după 11 septembrie.

Nu putem sta pe loc când ura se ridică. Trebuie să denunțăm, fără echivoc, antisemitismul, islamofobia și alte forme de ură și părtinire. Trebuie să renunțăm la violență și vitriol și să ne vedem unii pe alții nu ca dușmani, ci ca colegi americani.

Într-un moment de atât de multă violență și suferință — în Ucraina, Israel, Gaza și în atâtea alte locuri — poate fi greu de imaginat că ceva diferit este posibil. Dar nu trebuie să uităm niciodată lecția învățată în repetate rânduri de-a lungul istoriei noastre: din marea tragedie și tulburare, poate veni un progres enorm. Mai multă speranță. Mai multă libertate. Mai puțină furie. Mai puțină plângere. Mai puțin război. Nu trebuie să ne pierdem hotărârea de a urmări aceste obiective, pentru că acum este momentul în care este nevoie cel mai mult de viziune clară, idei mari și curaj politic. Aceasta este strategia pe care administrația mea va continua să o conducă — în Orientul Mijlociu, Europa și pe tot globul. Fiecare pas pe care îl facem către acel viitor este un progres care face lumea mai sigură și Statele Unite ale Americii mai sigure.

Alte stiri din Externe

Ultima oră