Joe Biden a promis că va lupta pentru „democrație și libertate” în SUA și în întreaga lume

08 Mar 2024
Joe Biden a promis că va lupta pentru „democrație și libertate” în SUA și în întreaga lume

Joe Biden l-a atacat pe Donald Trump cu privire la „democrație și libertate” si promite că SUA nu vor pleca din Ucraina într-un discurs înflăcărat despre starea Uniunii, scrie Financial Times

Joe Biden a promis că va lupta pentru „democrație și libertate” în SUA și în întreaga lume într-un discurs politic înflăcărat în fața Congresului. Biden i-a criticat pe Donald Trump și pe republicani pentru a-și susține realegerea.

Susținându-și ultimul discurs privind starea Uniunii înainte de alegerile din noiembrie, președintele SUA nu a menționat numele luiTrump darși-a atacat în mod repetat „predecesorul” pentru că a fost prea îngăduitor față de Rusia, blocând un acord bipartizan pentru a reduce imigrația și deschizând calea pentru restricții stricte a avortului de-a lungul tarii.

Biden și-a prezentat, de asemenea, planurile pentru un al doilea mandat, inclusiv măsuri populiste, cum ar fi taxe mai mari pentru companiile mari și pentru cei bogați, și a promis că va reduce prețurile locuințelor și va reduce costurile medicamentelor, salutând în același timp SUA drept cea mai invidiată economie din lume.

Discursul, care a fost urmărit îndeaproape în urma criticilor potrivit cărora Biden e prea bătrân pentru a îndeplini un al doilea mandat, a fost puternic și zgomotos, a durat mai mult de o oră și a inclus mai multe interacțiuni înflăcărate cu parlamentarii republicani.

La început, Biden a spus că libertatea și democrația sunt „atacate, atât în țară, cât și în străinătate, în același timp” – și a cerut Congresului să îl „înfrunte” pe Vladimir Putin, președintele Rusiei, și să aprobe mai multe finanțări pentru Kiev.

„Dacă cineva din această cameră crede că Putin se va opri în Ucraina, vă asigur că nu o va face”, a spus Biden.

El a citat abordarea dură a fostului președinte republican Ronald Reagan față de Uniunea Sovietică la sfârșitul războiului rece și a comparat-o cu sugestia lui Trump ca Rusiei să i se permită să facă „orice naiba vrea” aliaților NATO care nu cheltuiesc suficient pentru apărare.

„Este scandalos. E periculos. Este inacceptabil”, a spus Biden despre poziția lui Trump.

Biden a încercat, de asemenea, să canalizeze furia față de restricțiile asupra drepturilor reproductive impuse în multe state cu tendință conservatoare, ca urmare a hotărârii Curții Supreme din 2022, care a răsturnat un precedent vechi de decenii care protejează drepturile la avort la nivel național. Președintele s-a angajat să adopte o legislație la nivel federal pentru a proteja drepturile femeilor de a pune capăt unei sarcini.

„Dacă americanii îmi trimit un Congres care să susțină dreptul de a alege, vă promit: voi restaura Roe vs Wade din nou ca lege a țării”, a spus el.

Cu cursa prezidențială a SUA în curs de desfășurare, discursul de joi a marcat un moment cu mize mari pentru Biden, care se confruntă cu cote scăzute de aprobare, o reacție împotriva inflației și imigrației și întrebări despre starea sa fizică și mentală.

Biden are de a face, de asemenea, cu furia din stânga Partidului Democrat pentru sprijinul său pentru războiul Israelului din Gaza. Protestatarii care au cerut încetarea focului au manifestat în fața clădirii Capitoliului, când presedintele a sosit pentru a-și ține discursul joi.

„Lucrăm neîncetat pentru a stabili o încetare imediată a focului care să dureze cel puțin șase săptămâni”, a spus el. „Israelul trebuie să permită mai mult ajutor în Gaza și să se asigure că lucrătorii umanitari nu sunt prinși în focul încrucișat”.

El și-a reiterat poziția conform căreia doar o soluție cu două state ar garanta securitatea și democrația Israelului și va asigura că „palestinienii pot trăi cu pace și demnitate”.

Președintele prezidează, de asemenea, o economie în plină expansiune și o piață a muncii puternică, în urma unui șir de realizări legislative menite să stimuleze producția internă.

În discursul său, Biden a promovat o „revenire americană” despre care credea că nu a fost spus suficient în toată țara. „America se ridică. Avem cea mai bună economie din lume”, a spus el.

Declarațiile adresate Congresului au loc la două zile după ce Biden și Trump și-au asigurat victorii mari în competițiile primare prezidențiale ale partidelor lor, asigurând aproape o revanșă în noiembrie a alegerilor din 2020.

În timp ce Biden trecea prin Cameră pentru a-și ține discursul, a fost întâmpinat cu urale și scandări de „încă patru ani” de parlamentarii democrați, dar a fost confruntat și de Marjorie Taylor Greene, congresmanul republican din Georgia și aliatul lui Trump, care purta o șapca roșie “Make America Great Again”.

Greene l-a provocat pe Biden să rostească numele lui Laken Riley, un student la asistentă medicală din Georgia, a cărui ucidere luna trecută, atribuită unui imigrant, a devenit un simbol pentru republicani.

În mod neașteptat, Biden a menționat uciderea lui Riley, dar i-a și acuzat pe republicani pentru că au deraiat un proiect de lege bipartizan pentru a reduce imigrația la granița de sud, adăugând că va aborda criza diferit de felul în care a făcut-o Trump.

„Nu voi demoniza imigranții . . . Nu voi separa familiile. Nu voi interzice oamenii din America din cauza credinței lor”, a spus el.

Răspunsul republican la discursul lui Biden a fost rostit de senatorul Alabama Katie Britt din bucătărie. Discursul ei a prezentat câteva dintre liniile de atac electoral ale partidului asupra președintelui, inclusiv criticile privind administrarea sa asupra economiei și conducerea „diminuată”.

 „În acest moment, comandantul nostru șef nu este la comandă. Lumea liberă merită mai bine decât un lider slăbit și diminuat. America merită lideri care recunosc că frontierele sigure, prețurile stabile, străzile sigure și o apărare puternică sunt pietrele de temelie ale unei mari națiuni.”, a spus ea.

Pe rețelele de socializare, Trump l-a criticat pe Biden: „Acesta poate fi cel mai supărat, cel mai puțin plin de compasiune și cel mai rău discurs rostit vreodată despre starea Uniunii”, a scris el. „A fost o rușine pentru țara noastră.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră