Jocurile Olimpice: Washingtonul sprijină participarea sportivilor ruși sub steag neutru

03 Feb 2023
Jocurile Olimpice: Washingtonul sprijină participarea sportivilor ruși sub steag neutru

Într-un moment în care Ucraina amenință că va boicota Jocurile Olimpice (JO) care vor avea loc la Paris în 2024, Washingtonul declară că este în favoarea participării sportivilor ruși și belaruși la Jocurile Olimpice sub un steag neutru, dar se opune afișării steagurilor lor  scrie Le Monde.

Dacă sportivii sunt invitați la un eveniment sportiv internațional precum Jocurile, „trebuie să fie absolut clar că ei nu reprezintă statele ruse sau belaruse” , a declarat purtătorul de cuvânt al executivului Karine Jean-Pierre.

„De asemenea, trebuie interzisă utilizarea steagurilor, emblemelor sau imnurilor rusești și belaruse. „Statele Unite au sprijinit suspendarea organismelor sportive din Rusia și Belarus de la federațiile sportive internaționale”, a amintit ea.

Participarea, sau nu, a sportivilor din aceste națiuni la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris este subiectul unei dezbateri tot mai mari. Ucraina vrea ca sportivii ruși să fie pur și simplu interziși de la competiție din cauza invaziei țării lor de către trupele de la Moscova. O cerere susținută de țările baltice și de Polonia.

Comitetul Olimpic din Rusia consideră, la rândul său, că sportivii săi ar trebui să poată participa la Jocurile Olimpice fără restricții.

Comitetul Olimpic Internațional a propus recent o foaie de parcurs pentru a organiza întoarcerea sportivilor interziși sub pavilion neutru, cu condiția ca aceștia „să nu sprijine activ războiul din Ucraina” .

Alte stiri din Externe

Ultima oră