Mai multe ONG-uri de salvare operează în Marea Mediterană dintre care unele sub pavilion german, scrie Le Figaro.
ONG-urile care salvează migranții în Marea Mediterană vor trebui să-i debarce în țările al căror pavilion îl arborează navele lor, în special cel german, dacă nu se găsește un compromis mai bun cu privire la statutul acestor ONG-uri în cadrul Pactului privind azilul și imigrația, a declarat vineri la Malta Giorgia Meloni.
Șeful guvernului italian respinge un amendament prezentat de Germania privind statutul și rolul ONG-urilor la momentul votului de joi la Bruxelles privind reforma Pactului privind azilul și imigrația. Textul a fost aprobat de cei douăzeci și șapte, dar Italia, care s-a declarat surprinsă de depunerea cu întârziere a propunerilor germane, și-a exprimat rezerve și a cerut o perioadă de reflecție.
"Un pas înapoi"
Acest amendament este „un pas înapoi” și „prin urmare propunem un alt amendament în temeiul căruia țara responsabilă de primirea migranților transportați pe o navă ONG este cea a pavilionului acestei nave”, a explicat Giorgia Meloni presei în marginea unui Summit-ul țărilor mediteraneene ale Uniunii Europene la Malta. „Nu putem juca solidaritatea cu granițele altora”, a adăugat ea. Potrivit informațiilor raportate de presa italiană, amendamentul italian a fost respins de miniștrii de interne reuniți cu ușile închise, joi, la Bruxelles.
Roma acuză Berlinul că finanțează mai multe ONG-uri de ajutorare în Marea Mediterană, dintre care unele operează sub pavilion german. Giorgia Meloni i-a scris cancelarului Olaf Scholz săptămâna aceasta pentru a-și exprima „uimirea” față de aceste subvenții. Potrivit uneii numărători efectuat vineri de AFP pe site-urile de monitorizare a traficului maritim, o navă a ONG-ului german Sea-Watch este ancorată în portul insulei Lampedusa, iar alte cinci desfășoară misiuni de salvare în larg, pe coastele libiene și tunisiene coastele. Ministrul german de externe Annalena Baerbock a apărat joi rolul ONG-urilor care vin în ajutorul migranților care încearcă să intre în Europa prin Italia. „Salvarea oamenilor de la înec pe mare este o obligație legală și europeană ”, a subliniat ea.
Executivul Giorgia Meloni, care a venit la putere în urmă cu un an apărând un program hotărât anti-migranți, consideră că prezența navelor umanitare pe mare contribuie la afluxul acestora. ONG-urile susțin că recuperează mai puțin de 10% din persoanele care fac traversarea periculoasă, marea majoritate ajungând fie singure, fie prinse de paza de coastă sau de Marina italiană.
There are currently 8 German NGO ships in the Mediterranean Sea collecting illegal immigrants to be unloaded in Italy. These NGOs are subsidized by the German government. Let's hope AfD wins the elections to stop this European suicide https://t.co/drJGG33zBu pic.twitter.com/WuPZLrU99y
— RadioGenoa (@RadioGenoa) September 29, 2023
ICYMI: SOS Mediterranee, the NGO that has helped rescue nearly 40,000 migrants from the Mediterranean Sea, has won this year’s Right Livelihood Award, also known as the alternative Nobel Prize. pic.twitter.com/CzTt0VPhDO
— DW News (@dwnews) September 29, 2023