Giorgia Meloni îi reproșează lui Olaf Scholz de finanțarea germană a ONG-urilor care ajută migranții sa vină în Italia

28 Sep 2023
Giorgia Meloni îi reproșează lui Olaf Scholz de finanțarea germană a ONG-urilor care ajută migranții sa vină în Italia

Premierul italian îl critică pe omologul său german pentru că a finanțat activitatea organizațiilor caritabile de pe teritoriul său fără a consulta guvernul italian, scrie Le Figaro

Premierul italian Giorgia Meloni  i-a scris cancelarului Olaf Scholz pentru a se plânge de finanțarea de către Germania a organizațiilor caritabile care ajută migranții ilegali în țara sa.

Am aflat cu uimire că guvernul dumneavoastră, fără coordonare cu guvernul italian, a decis să ofere fonduri semnificative organizațiilor neguvernamentale care lucrează în primirea migranților ilegali pe teritoriul italian și în salvările în Marea Mediterană”, a scris ea .

În scrisoarea din data de sâmbătă, 23 septembrie, consultată de AFP, Giorgia Meloni sugerează că acest ajutor ar fi mai bine folosit în Germania decât în ​​Italia. Și ea și-a reiterat acuzația - negată cu fermitate de ONG-uri - că bărcile de salvare caritabile care operează în Mediterana acționează ca un „apel” pentru migranții care traversează marea din Africa de Nord.

Peste 133.000 de sosiri în Italia în acest an

Liderul guvernului italian a spus că țările UE care doresc să ajute Italia să gestioneze migrația ilegală ar face mai bine să se concentreze pe „soluții structurale”, inclusiv pe colaborarea cu țările de tranzit pentru a opri fluxurile. Guvernul Giorgiei Meloni a încercat să limiteze activitățile navelor de salvare caritabile care operează în centrul Mediteranei.

Ministrul său apărării a declarat în acest weekend că ONG-urile primesc doar aproximativ 5% din sosirile Italiei, care până acum în acest an se ridică la peste 133.000, aproape dublu față de 70.000 din țară, în aceeași perioadă a anului trecut.

Ministerul german de Externe a confirmat vineri că alocă între 400.000 și 800.000 de euro fiecare pentru două proiecte legate de migranți, ca parte a unui program aprobat de parlamentul german.

Vestea a stârnit furie în cadrul Ligii anti-imigrație a lui Matteo Salvini, care împarte puterea cu partidul de extremă-dreapta Fratelli d'Italia al lui Giorgia Meloni. Ministrul Apărării al guvernului Meloni, Guido Crosetto, a declarat că a fost o decizie „foarte serioasă” care a pus Italia „în dificultate ”.

Critica vine după ce  Berlinul a încetat temporar să accepte migranți care locuiesc în Italia, după ce Roma însăși a suspendat regulile UE care reglementează distribuirea migranților.

Meloni a semnat săptămâna trecută noi măsuri pentru a prelungi perioada de reținere a migranților și a crește numărul de centre de detenție, în efortul de a-i descuraja să se îmbarce în traversări maritime din Africa de Nord, scrie DailyMail

Guvernul ei a decis, de asemenea, că migranții vor trebui să plătească pentru a evita detenția în timp ce cererea lor de protecție este procesată..

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră