Italia: coaliția de dreapta care a câstigat alegerile se pregătește să anuleze regulile COVID

05 Oct 2022
Italia: coaliția de dreapta care a câstigat alegerile se pregătește să anuleze regulile COVID

Purtătorul de cuvânt pentru sănătate, Marcello Gemmato, spune că nu ar trebui să existe nicio obligație de vaccinare, scrie Politico.

Noua coaliție de dreapta a Italiei pare gata să anuleze unele dintre reglementările riguroase ale Italiei privind COVID-19 impuse în timpul pandemiei, după ce a câștigat alegerile.

Alianța condusă de Fratelli d'Italia ai Giorgiei Meloni a luat 44% din voturi și este de așteptat să formeze un nou guvern. În opoziție, Frații s-au opus multora dintre regulile dure ale prim-ministrului Mario Draghi privind COVID-19, care impuneau ca italienii să fie vaccinați pentru a merge la serviciu, a folosi transportul public sau a intra în magazine și restaurante.

Purtătorul de cuvânt al Fratelli d'Italia pentru sănătate, Marcello Gemmato, a declarat într-un interviu că obligația ca lucrătorii din domeniul sănătății de a fi vaccinați nu trebuie reînnoită când se va termina în decembrie și că vaccinurile ar trebui administrate doar pentru a proteja persoanele în vârstă și bolnavii.

„Este corect să recomande, dar nu ar trebui să mai existe nicio obligație de vaccinare”, a spus el.  

Gemmato a pus la îndoială utilitatea restricțiilor vaccinului. „Certificatul verde nu a fost o măsură de sănătate... și nu s-a bazat pe principii științifice”, a spus el pentru La Repubblica . El a susținut că, deoarece persoanele vaccinate încă pot transmite infecția, certificatul verde, „a creat un fals sentiment de securitate”.

„Aceste comentarii sunt demagogie fără nicio bază științifică. Persoanele vaccinate sunt mai puțin probabil să răspândească COVID. Green Pass a fost introdus pentru a încuraja oamenii să se vaccineze, dacă ai o politică care nu îi împinge pe oameni să se vaccineze, atunci desigur că devine inutil.” a declarat pentru POLITICO Andrea Crisanti virusolog și nou-ales parlamentar democrat.

Poziția Fraților Italiei cu privire la avort ridică, de asemenea, îngrijorări.

În timp ce viitorul prim-ministru, Meloni, spune ferm că guvernul ei nu va interzice avortul, ea spune că dorește să aplice legea existentă, inclusiv o prevedere care cere autorităților regionale, care sunt responsabile de îngrijirea sănătății, să ofere femeilor alternative. Activiștii pentru drepturile femeilor spun că aceste măsuri sunt menite să deruteze femeile și să aplice presiune psihologică.

În timpul campaniei, Meloni a spus: „Vrem să dăm dreptul femeilor care cred că avortul este singura opțiune pe care o au, să facă o altă alegere. Nu luăm un drept, dar adăugăm unul.” 

Un grup de consilieri Fratelli dItalia din regiunea Liguria a  propus ca organizațiile anti-avort să aibă filiale în fiecare spital în care se efectuează avorturi.

„La fiecare unitate în care se practică întreruperea sarcinii, o sală adecvată pentru organizațiile de voluntari, care activează în sectorul promovării dreptului la viață, va fi pusă la dispoziție gratuit și semnalizată în mod clar pentru a face acest lucru ușor accesibil." spune propunerea

Consilierii regionali din spatele propunerii s-au abținut la un vot susținut de democrați pentru a angaja regiunea să garanteze accesul femeilor la avort. Moțiunea adusă de democrați a fost adoptată de adunarea regională.

Gruparea pentru drepturile femeilor Non Una di Meno a organizat proteste în urma votului din Liguria.

„Aspectul îngrijorător este că vor încerca să descurajeze femeile, care ar trebui să aibă libertatea de a alege. Aceasta este o presiune psihologică inacceptabilă. De asemenea, ei se amestecă în relația pacient-medic. Deși Meloni a spus că nu va modifica legea, asta nu este suficient, guvernul trebuie să garanteze și accesul la avort. " a spus Riccardo Magi, fost lider al Partidului Radical, care a militat pentru dreptul la avort în Italia din 1978.

Alte stiri din Externe

Ultima oră