Israelul susține că tunelurile din Gaza sunt parțial vinovate de amploarea distrugerii în tabăra de refugiați

01 Noi 2023
Israelul susține că tunelurile din Gaza sunt parțial vinovate de amploarea distrugerii în tabăra de refugiați

Tunelurile prăbușite au fost parțial responsabile pentru amploarea distrugerii cauzate de lovitura de marți asupra taberei de refugiați Jabalya din Gaza , a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare Israelului (IDF), scrie CNN

Contraamiralul Daniel Hagari a declarat că comandantul Hamas, Ibrahim Biari, care a fost vizat în atac, se afla într-o „zonă subterană situată în interiorul clădirilor dintr-o tabără de refugiați civili”.

Hamas a susținut că a construit sute de kilometri de tuneluri sub Gaza, pe care le-a folosit pentru a introduce mărfuri din Egipt și a lansa atacuri în Israel.

"Lovirea lor a provocat prăbușirea clădirii și a unei infrastructuri subterane de tuneluri care se aflau dedesubt și care a prăbușit alte clădiri”, a spus Hagari.

Supraviețuitorii și martorii oculari au vorbit despre scene apocaliptice de după lovitura care a provocat un crater masiv în mijlocul taberei aglomerate.

IDF a spus că l-a ucis pe Biari în lovitură. Hagari l-a descris pe Biari ca fiind „responsabil pentru o zonă semnificativă din care teroriștii au pornit să masacreze pe 7 octombrie”.

Un purtător de cuvânt al Hamas a negat că Biari ar fi fost acolo și a numit atacul israelian drept „crimă odioasă împotriva civililor, copiilor și femeilor în siguranță din tabăra Jabalya”.

Dr. Atef Al Kahlout, directorul Spitalului Indonezian din Gaza, a declarat marți pentru CNN că greva a provocat sute de victime, atât morți, cât și răniți. „Mulți sunt încă sub dărâmături”, a adăugat el.

A doua lovitură: Hagari a oferit, de asemenea, mai multe detalii despre o a doua lovitură israeliană peste noapte asupra taberei Jabalya.

„Teroriștii au tras în forțele noastre pe teren”, a spus el. „Teroriștii Hamas folosesc această clădire, ca multe alte locuri, ca adăpost. Acest caz se referă la o varietate de clădiri rezidențiale civile din apropierea unei școli, a unui centru medical și a birourilor guvernamentale. Luptătorii noștri au condus o aeronavă din aer care a atacat și i-a distrus pe teroriști”.

Comentariile lui Hagari au venit după cele ale locotenentului colonel Richard Hecht, un alt purtător de cuvânt al IDF, care a acuzat marți Hamas că „se ascunde, așa cum fac ei, în spatele civililor”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră