Israelul cere acțiuni după ce jurnaliști din presa internaționala s-ar fi alăturat masacrului Hamas: "au fost complici la crime împotriva umanității"

09 Noi 2023
Israelul cere acțiuni după ce jurnaliști din presa internaționala s-ar fi alăturat masacrului Hamas: "au fost complici la crime împotriva umanității"

Organismul de supraveghere al mass-media HonestReporting a publicat miercuri un raport de investigație care arată că jurnaliştii de la principalele instituţii de ştiri, inclusiv New York Times, Associated Press, Reuters și CNN, s-au alăturat teroriştilor Hamas din Fâșia Gaza pe 7 octombrie pentru a documenta masacrele, scrie Jerusalem Post. 

Organizația a ridicat întrebări etice importante în ancheta cu privire la prezența acelor fotografi alături de teroriștii Hamas.

Printre altele, se pune întrebarea dacă fotografii au știut din timp despre intenția de a efectua masacrul și cum de au ajuns la fața locului atât de repede. Le-a permis Hamas să fie acolo? Au avut acești reporteri de știri aprobarea să intre în Israel alături de teroriști? Fotografii și-au informat editorii că îi însoțeau pe teroriști în timpul atacurilor împotriva israelienilor?

Jurnalistul independent CNN a difuzat imagini cu infiltrarea Hamas

Potrivit anchetei, fotografii au documentat de aproape răpirea de civili și soldați, un atac asupra unui tanc și linșarea unui soldat al IDF. În plus, un jurnalist independent CNN a difuzat imagini cu tancul care ardea și i-a însoțit pe teroriști în Gaza.

Agentia Associated Press a răspuns: „AP nu avea cunoștințe în avans despre atacul din 7 octombrie”, a declarat purtătorul de cuvânt Nicole Meyer. „Rolul AP este de a capta știri și imagini din evenimentele care au loc în întreaga lume, în orice moment, chiar dacă sunt teribile și implică victime. 

„AP folosește fotografii de la freelanceri din toate colțurile, inclusiv din Gaza”.

La scurt timp după ce relatarea Honest Reporting a fost publicată, a apărut o imagine mai veche cu Eslaiah sărutat de liderul Hamas, Yahya Sinwar, scrie AllIsraelNews

Yousef Masoud, care a lucrat cu NYT și AP, a surprins fotografii cu mai mulți israelieni răpiți, printre care germano-israelianul Shani Louk, despre care s-a confirmat că a fost ucisă.

Clubul de presă din Ierusalim ridică problema „complicității” în crimele Hamas

Clubul de presă din Ierusalim a declarat: „Dacă într-adevăr reprezentanții agențiilor de presă și ai rețelelor importante au fost conștienți dinainte de masacrul așteptat, aceasta ridică îngrijorări inițiale cu privire la complicitate la o crimă sau la eșecul de a preveni crima."

„Investigația ridică întrebări etice dificile, nu numai cu privire la comportamentul celor de la fața locului, ci și al directorilor rețelei și agențiilor de presă”, continuă declarația. „Întrebarea este dacă au știut despre intenția Hamas și i-au dat totuși aprobarea tacită."

„Îi îndemnăm să efectueze o investigație amănunțită pentru a examina ceea ce știau înainte de masacru și dacă un alt curs de acțiune din partea lor ar fi putut salva viața multor oameni nevinovați. Le cerem să-și publice constatările cât mai curând posibil, doar pe măsură ce au difuzat rapoartele și imaginile îngrozitoare”.

Direcția Națională de Diplomație Publică din Biroul Primului Ministru israelian a declarat că „vede cu cea mai mare gravitate faptul că fotojurnaliştii care lucrează cu mass-media internațională s-au alăturat pentru a acoperi actele brutale de crimă comise de teroriștii Hamas pe 7 octombrie în comunitățile adiacente Fâșiei Gaza”.

„Acești jurnaliști au fost complici la crime împotriva umanității; acțiunile lor au fost contrare eticii profesionale. Peste noapte, oficiul de presă al guvernului israelian a emis o scrisoare de urgență către șefii de birou ai organizațiilor media care i-au angajat pe acești fotografi și a solicitat lămuriri în acest sens. Direcția Națională de Diplomație Publică solicită să se ia măsuri imediate.”

Ministrul Comunicațiilor, Dr. Shlomo Karhi, a contactat joi CNN, Reuters, New York Times și AP, în lumina raportului, spunând „Gravitatea situației necesită un răspuns rapid și amănunțit. Acum este timpul pentru indivizi, jurnaliști, instituțiile, sindicatele și organizațiile din întreaga lume să facem o alegere clară. Trebuie să decidem dacă suntem de partea vieții și a binelui sau de partea terorismului depravat, a inumanității și a răului."

Ministrul Benny Gantz a reacționat la raport pe contul său pe X, scrie AllIsraelNews

„Jurnaliştii care s-au dovedit că ştiau despre masacru şi încă au ales să rămână trecători inactivi în timp ce copiii erau sacrificaţi – nu sunt altfel decât teroriştii şi ar trebui trataţi ca atare”, a spus el.

CNN a decis să-și suspende legăturile cu Hassan Eslaiah în urma raportului, dar a subliniat că „nu am găsit în acest moment motive să ne îndoim de acuratețea jurnalistică a muncii pe care a făcut-o pentru noi”.

Reuters neagă că avea cunoștințe prealabile despre atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului

Organizația internațională de știri Reuters a negat joi orice sugestie că ar fi avut cunoștință prealabilă despre atacul din 7 octombrie al Hamas asupra civililor și soldaților israelieni, într-o declarație care răspunde unui raport al grupului HonestReporting.

„Am luat la cunoștință despre un raport al HonestReporting și despre acuzațiile făcute împotriva a doi fotografi independenți care au contribuit la acoperirea de către Reuters a atacului din octombrie”, a spus Reuters.

„Reuters neagă categoric că ar fi avut cunoștințe prealabile despre atac sau că am încorporat jurnaliștii cu Hamas pe 7 octombrie.

„Reuters a achiziționat fotografii de la doi fotografi independenți din Gaza care se aflau la graniță în dimineața zilei de 7 octombrie, cu care nu a avut o relație anterioară. Fotografiile publicate de Reuters au fost făcute la două ore după ce Hamas a lansat rachete în sudul Israelului și la mai bine de 45 de minute după ce Israelul a spus că bărbați înarmați au trecut granița.

„Jurnaliştii angajaţi la Reuters nu se aflau la faţa locului în locaţiile la care se face referire în articolul HonestReporting”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră