Fotografi fără frontiere: Imaginile cu atrocitățile Hamas de la Associated Press și Reuters ridică întrebări etice

08 Noi 2023
Fotografi fără frontiere: Imaginile cu atrocitățile Hamas de la Associated Press și Reuters ridică întrebări etice Galerie foto (5)

Pe 7 octombrie, teroriștii Hamas nu au fost singurii care au documentat crimele de război pe care le-au comis în timpul furiei lor mortale în sudul Israelului. Unele dintre atrocitățile lor au fost surprinse de fotojurnalişti din Gaza, care lucrează pentru Associated Press și agențiile de presă Reuters, a căror prezență dimineață devreme în zona de frontieră ridică serioase întrebări etice, scrie site-ul HonestReporting

Ce făceau ei acolo atât de devreme, în ceea ce ar fi fost o sâmbătă dimineață liniștită? A fost coordonat cu Hamas? Oare respectabilele servicii de televiziune, care le-au publicat fotografiile, au aprobat prezența lor în interiorul teritoriului inamic, împreună cu teroriști infiltrați? Fotojurnaliştii care lucrează independent pentru mass-media precum CNN şi The New York Times, au anunţat aceste media? Judecând după imaginile de linșare, răpire și asalt ale unui kibutz israelian, se pare că granița a fost încălcată nu numai fizic, ci și jurnalistic.

AP: Fotojurnalişti sau infiltraţi?

Patru nume apar pe creditele foto ale AP din zona de graniță Israel-Gaza pe 7 octombrie: Hassan Eslaiah, Yousef Masoud, Ali Mahmud și Hatem Ali.

Eslaiah, un freelancer care lucrează și pentru CNN , a intrat în Israel, a făcut fotografii cu un tanc israelian în flăcări și apoi a fotografiat palestinienii care intrau în Kibbutz Kfar Azza.

HonestReporting a obținut capturi de ecran ale tweet-urilor acum șterse ale lui Eslaiah pe X în care apărea stând în fața tancului israelian. El nu purta vestă de presă sau cască, iar textul în arabă a tweet-ului său scria: „În direct din interiorul așezărilor din Fâșia Gaza”.

Masoud, care lucrează și pentru The New York Times , a fost și el acolo – tocmai la timp pentru a pune piciorul pe teritoriul israelian și a face mai multe poze cu tancuri.

Ali Mahmud și Hatem Ali au fost poziționați să obțină imagini cu răpirile oribile ale israelienilor în Gaza.

Mahmud a fotografiat camioneta care transporta cadavrul germano-israelienei Shani Louk, iar Ali a făcut mai multe fotografii cu israelieni care erau răpiți în Fâșie.

Interesant este că numele fotografilor, care apar pe alte surse, au fost eliminate din unele dintre fotografiile din baza de date a AP . Poate că cineva de la agenție și-a dat seama că pune întrebări serioase cu privire la etica lor jurnalistică.

Reuters: Linșajul ca „Imaginea zilei”

Reuters a publicat imagini de la doi fotojurnalişti care s-au aflat de asemenea la graniţă la timp pentru infiltrarea Hamas: Mohammed Fayq Abu Mostafa şi Yasser Qudih.

Amândoi au fotografiat un tanc israelian în flăcări de pe partea israeliană a graniței, dar Abu Mustafa a mers mai departe: a făcut fotografii cu o gloată care brutalizează cadavrul unui soldat israelian care a fost târât afară din tanc.

Reuters a avut amabilitatea să adauge un avertisment grafic la legenda fotografiei, dar nu i-a împiedicat pe editori să o eticheteze fără rușine drept una dintre „Imaginile zilei” în baza lor de date editorială.

Să fim clari: agențiile de presă pot pretinde că acești oameni își făceau meseria. Documentarea crimelor de război, din păcate, poate face parte din asta. Dar nu este atât de simplu.

Acum este evident că Hamas și-a planificat atacul din 7 octombrie asupra Israelului de foarte mult timp: amploarea sa, scopurile sale brutale și documentarea sa masivă au fost pregătite de luni, dacă nu de ani. Totul a fost luat în considerare — desfășurarea, timpul, precum și utilizarea camerelor corporale și a videoclipurilor de pe telefonul mobil pentru distribuirea atrocităților.

Putem presupune că „jurnaliştii” s-au aflat din intâmplare dimineaţa devreme la graniţă fără coordonare prealabilă cu teroriştii? Sau au făcut parte din plan?

Chiar dacă nu știau detaliile exacte despre ceea ce urma să se întâmple, odată ce planul s-a desfășurat, nu și-au dat seama că încălcau o graniță? Și dacă da, au anunțat agențiile de presă? Un fel de comunicare a fost, fără îndoială, necesară – înainte, după sau în timpul atacului – pentru a publica fotografiile.

Oricum, atunci când agențiile internaționale de știri decid să plătească pentru material care a fost înregistrat în astfel de circumstanțe problematice, standardele lor pot fi puse sub semnul întrebării și publicul lor merită să știe despre asta. Și dacă oamenii lor de pe teren au colaborat activ sau pasiv cu Hamas pentru a obține fotografiile, ar trebui să fie chemați să redefinească granița dintre jurnalism și barbarie.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră