Înainte de vizita lui Charles al III-lea în Franța, britanicii sunt îngrijorați pentru siguranța regelui

22 Mar 2023
Înainte de vizita lui Charles al III-lea în Franța, britanicii sunt îngrijorați pentru siguranța regelui

Călătoria regală vine în timp ce proteste și diverse mișcări sociale au loc zilnic în Franța împotriva reformei pensiilor, scrie BFMTV

O vizită simbolică, dar pusă sub supraveghere atentă. De luni până pe 29 martie, regele Charles al III-lea va efectua prima sa vizită oficială de stat în Franța de când a devenit suveran britanic, chiar dacă nu este încoronat oficial . El a fost invitat de Emmanuel Macron la înmormântarea reginei Elisabeta a II-a, mama sa, în septembrie anul trecut.

Cu toate acestea, vizita lui Charles al III-lea intervine într-un climat social mai mult decât tensionat în Franța. După adoptarea reformei pensiilor prin asumarea responsabilității guvernului, furia este încă mare pe străzile țării și, pe lângă demonstrațiile care se organizează zilnic în mai multe orașe, sunt de așteptat până la sfârșitul săptămânii noi mișcări sociale.

„Revolte franceze”

O situație urmarită îndeaproape de britanici, preocupați de siguranța regelui. „Sunt puțin îngrijorată de tot ce se întâmplă în Paris în acest moment, sper că totul se va calma săptămâna viitoare”, explică o englezoaică în fața porților Palatului Buckingham.

„Știu că nu-și poate exprima opinia politică, dar mă întreb dacă nu ar putea simți compasiune pentru cauza care este apărată”, spune un al doilea trecător.

În presa locală, „french riots” (revoltele franceze) au fost urmărite foarte îndeaproape înainte de călătoria lui Charles al III-lea. Potrivit Daily Mail, protocolul regal se pregătește să modifice logistica călătoriei regale. Asistenții regali au primit astfel sfaturi de la Ministerul de Externe britanic și de la autoritățile franceze. În prezent, nu sunt menționate modificări, cu atât mai puțin o anulare.

Pentru această călătorie în Franța, regele Charles, ale cărui ultime ieșiri în public au fost însoțite de insulte, huiduieli sau aruncarea ouălor, ar trebui să evite aglomerația. 

Programul este însă încărcat. După o ceremonie sub Arcul de Triumf, Charles l III-lea trebuie să meargă la Musée d'Orsay înainte de un banchet de stat la Palatul Versailles. O călătorie cu trenul la Bordeaux este de asemenea în agenda regală. 

În urma acestei etape franceze, regele va zbura la Berlin.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră