„Vara este și a noastră. Bucură-te de ea cum, unde și cu cine vrei” : Ministerul Spaniol al Egalității speră că această publicitate va împăca unele femei cu plaja, un loc marcat de secole de ordonanțe societale cu privire la ceea ce ar trebui să fie corpul femeilor, scrie Libération.
În imaginea campaniei ministeriale, cinci femei, cu zâmbete larg pe buze, se bucură de o plajă ca o carte poștală. Vârsta, morfologie, culoarea pielii, mastectomie… sunt prezentate pentru a fi imaginea diversității profilurilor femeilor din țară. Pentru că pentru multe dintre ele, vara la plajă poate fi un test în ceea ce privește acceptarea de sine.
„De când aveam treisprezece ani, uram plaja. Deși adevărul ar fi să spun că îmi urăsc corpul, ceea ce face să-l arăt într-un coșmar. Nu fi ca mine”, reacționează o tânără pe rețelele de socializare sub hashtag-ul lansat de minister. La fel ca ea, mărturiile s-au revărsat online, ceea ce demonstrează o adevărată problemă de societate.
Antonia Morillas, directorul Institutului Spaniol al Femeii și al organizației din spatele inițiativei, subliniază că măsurile fizice afectează stima de sine a femeilor și le privează de drepturile lor, cum ar fi acela de a se bucura pur și simplu de o după-amiază la mare. „Cu organisme diverse, liberă de stereotipuri de gen, ocupând toate spațiile. Vara este și a noastră. Libere, egale și diverse”, postează ea distribuind imaginea campaniei.
???????????? Explora todas sus posibilidades y disfrútalo.
— Instituto de las Mujeres (@InstMujeres) July 27, 2022
¡El verano también es nuestro! ????#ElVeranoEsNuestro pic.twitter.com/505zgXTP6X
Reacții diverse
De partea lumii politice, reacțiile păreau mai împărțite. „Toate corpurile sunt corpuri de plajă. Avem dreptul să ne bucurăm de viață așa cum suntem, fără vină sau rușine. Vara este pentru toată lumea!” a declarat Ione Belarra, liderul Podemos, care este ministru al drepturilor sociale în guvernul de coaliție condus de socialişti din Spania. Liderul Stângii Unite, Cayo Lara, a spus, la rândul său, că campania este absurdă și a încercat să „creeze o problemă acolo unde nu există ”.
Valul de reacții reflectă sensibilitatea spaniolă foarte puternică față de violența împotriva femeilor. Într-o țară în care, în mod paradoxal, statisticile sunt mai mici decât cele ale mai multor națiuni din nordul Europei, toleranța zero a pus stăpânire în societate pe această problemă.
Națiune emblematică a luptei feministe, unde valul #MeToo a fost trăit cu pasiune, Spania este și – paradoxal sau nu – una dintre acele țări unde sentimentul de nedreptate legat de sex este cel mai ridicat.