Organizația teroristă neagă, într-un comunicat de presă, că a vizat civili, cu excepția „întâmplării, și în timpul confruntărilor cu forțele de ocupație”. Și asta, în ciuda celor 1.140 de oameni uciși, în principal civili, scrie Le Figaro
Hamas palestinian spune într-un document publicat duminică că atacul său din 7 octombrie asupra Israelului a fost „ un pas necesar ” împotriva ocupației israeliene a Teritoriilor Palestiniene și recunoaște că „haosul ” a dus la „greșeli”. Mișcarea islamistă, aflată la putere în Gaza din 2007, cere încetarea „agresiunii israeliene”, afirmă că „poporul palestinian” poate „decizi viitorul” teritoriului de coastă și respinge „proiectele internaționale sau israeliene”.
În acest document de aproape douăzeci de pagini, primul de acest gen, Hamas, considerată o organizație teroristă de Statele Unite, Uniunea Europeană și Israel, spune că vrea să ofere „versiunea sa a faptelor”. În timp ce atacul său din 7 octombrie împotriva Israelului a dus la moartea a 1.140 de persoane, majoritatea civili, potrivit AFP bazat pe cifre oficiale israeliene, Hamas insistă asupra faptului că „a făcut tot posibilul pentru a evita rănirea civililor ”.
„Este posibil să fi fost comise greșeli în timpul implementării Operațiunii Al-Aqsa Flood, din cauza prăbușirii bruște a aparatului de securitate și militar de-a lungul graniței dintre Israel și Fâșia Gaza”, asigură Hamas. „Evitarea vătămării civililor, în special copiilor, femeilor și bătrânilor este o obligație religioasă și morală a luptătorilor brigăzilor al-Qassam”, continuă el, menționând aripa sa armată. Investigațiile sunt în curs de desfășurare în Israel, după rapoarte de violență sexuală.
Solicită încetarea „agresiunii israeliene” asupra Gazei
Pe 7 octombrie, aproximativ 250 de persoane au fost luate ostatici în timpul acestor atacuri, fără precedent în ceea ce privește violența și amploarea lor, iar, potrivit Israelului, 132 de persoane rămân captive în fâșia de pământ - dintre care 27 au murit, din nou conform unui numărător al AFP. pe cifrele oficiale israeliene. De atunci, peste 25.000 de palestinieni, marea majoritate femei, copii și adolescenți, au fost uciși în Fâșia Gaza de bombardamentele și operațiunile militare israeliene, potrivit Ministerului Sănătății Hamas.
În raportul său, mișcarea islamistă solicită, de asemenea, „încetarea imediată a agresiunii israeliene asupra Gaza, a crimelor și epurării etnice comise împotriva întregii populații din Gaza ”.
În ceea ce privește viitorul teritoriului, Hamas afirmă că „ respinge categoric orice proiect internațional sau israelian care vizează să decidă viitorul Fâșiei Gaza ” și subliniază că „poporul palestinian are capacitatea de a decide asupra viitorului său și de a-și „organiza treburile interne", insistând că "nimeni în lume" nu avea dreptul să decidă pentru ei.