Oficialii israelieni se tem că Curtea Internațională de Justiție ar putea acuza Israelul de genocid în Gaza. Curtea Internațională de Justiție are o mare influență în formarea dreptului internațional. Recunoașterea de către această curte a afirmației Africii de Sud poate consolida percepția că Israelul comite genocid în Gaza, spune dr. Shelly Aviv Yeini, expert în drept internațional, pentru cotidianul Haaretz
Instituția de securitate și Biroul Procuraturii de Stat din Israel sunt îngrijorate că Curtea Internațională de Justiție de la Haga va acuza Israelul de genocid în Fâșia Gaza – la cererea Africii de Sud, care a depus o petiție instanței în weekend.
Cotidianul israelian Haaretz a aflat că un expert juridic de rang înalt care se ocupă de această problemă a avertizat în ultimele zile reprezentanții IDF, inclusiv pe șeful de stat major Herzl Halevi, că există pericolul real ca instanța să emită o ordonanță prin care să solicite Israelului să oprească focul, menționând că Israelul este obligat de hotărârile instanței. Armata și Procuratura au început deja pregătirile pentru a soluționa plângerea, iar luni va avea loc o audiere la Ministerul de Externe.
Potrivit experților în drept internațional, procedura poate pretinde acuzații de genocid împotriva Israelului și, astfel, poate duce la izolarea sa diplomatică și la boicotarea sau sancțiunile împotriva lui sau împotriva întreprinderilor israeliene.
Spre deosebire de Curtea Penală Internațională de la Haga, care conduce procedurile împotriva persoanelor fizice, Curtea Internațională de Justiție se ocupa de litigiile judiciare dintre țări. Israelul nu recunoaște jurisdicția instanței penale, care desfășoară anchete asupra presupuselor crime de război comise atât de israelieni, cât și de palestinieni, inclusiv în războiul actual.
In schimb Israelul este semnatar al tratatului împotriva genocidului, prin puterea căruia instanța își trage autoritatea de a asculta plângerea depusă împotriva Israelului de către Africa de Sud. Potrivit hotărârii anterioare a instanței, orice țară semnatară poate depune o plângere împotriva unei alte țări, chiar dacă nu este vătămată direct de aceasta.
În apelul său la tribunal, Africa de Sud a susținut că Israelul comite genocid în Gaza și nu acționează pentru a îi pedepsi pe cei care incită la genocid. Africa de Sud a acuzat Israelul de „folosirea fără discernământ a forței și îndepărtarea forțată a rezidenților” și a susținut că printre acțiunile israeliene raportate se numără „crimele împotriva umanității și crime de război”. De asemenea, a susținut că unele dintre aceste acțiuni îndeplinesc definiția de bază a genocidului.
Africa de Sud a cerut instanței să discute chestiunea în zilele următoare și să emită o ordonanță temporară împotriva Israelului care cere încetarea focului în Fâșia Gaza. Potrivit petiției, acest pas este necesar pentru ai proteja pe palestinieni de „alte daune ireparabile”.
Africa de Sud a mai solicitat ca instanța să ordone Israelului să permită palestinienilor îndepărtați din casele lor din Fâșia Gaza să se întoarcă; să nu îi mai lipsească de alimente, apă și ajutor umanitar; să se asigure că israelienii nu incită la genocid și îi pedepsesc pe cei care o fac; și să permită o anchetă independentă acțiunilor sale.
În răspunsul său la petiție, Israelul a acuzat Africa de Sud de o „calomnie”, care este „fără merit legal și constituie o exploatare de bază și disprețul instanței”.
Declarația Ministerului de Externe arată: „Africa de Sud colaborează cu un grup terorist care cere anihilarea Israelului. Hamas este cel responsabil pentru suferința palestinienilor din Fâșia Gaza atunci când folosește ca scuturi umane și fură ajutor umanitar."
În ceea ce privește acuzațiile de vătămare a civililor, ministerul a spus că „Israelul este angajat în dreptul internațional, îl respectă și direcționează eforturile militare împotriva Hamas și a grupărilor teroriste care colaborează cu ei și numai împotriva lor”.
Prof. Eliav Lieblich, expert în drept internațional la Universitatea din Tel Aviv, explică că Africa de Sud face două afirmații centrale: că Israelul nu acționează pentru a preveni declarațiile care îndeamnă la genocid și că Israelul comite acțiuni care constituie genocid. Acestea sunt lucruri foarte, foarte dure pentru urechile israelienilor, dar efectul lor nu trebuie ignorat și, prin urmare, acuzațiile trebuie să primească un răspuns serios”.
Dr. Shelly Aviv Yeini, expert în drept internațional la Universitatea Haifa, de asemenea, că plângerea Africii de Sud nu trebuie luată cu ușurință, deoarece CIJ are o mare influență în forma dreptului internațional, iar decizia influențează percepțiile comunității internaționale. Prin urmare, recunoașterea pretenției Africii de Sud poate consolida percepția că Israelul comite genocid în Gaza.
„Genocidul este o încălcare a cărei dovadă în instanță necesită două elemente”, adaugă Lieblich. „În primul rând, trebuie să arăți intenția de anihilare, iar în al doilea rând – anumite acțiuni în domeniu care promovează această intenție. Potrivit Africii de Sud, intenția este dovedită de declarații unor personalități israeliene de rang înalt și de o atmosferă publică de ștergere sau aplatizare a Gazei și prejudiciul larg răspândit civililor și foamea din Gaza arată elementul de bază al faptei”.
Lieblich a spus că declarațiile extremiste ale înalților oficiali israelieni ar putea fi văzute ca o dovadă a intenției de a dăuna populației civile din Gaza. „În general, este greu de demonstrat intenția de genocid, deoarece nu se fac declarații publice în acest sens în timpul luptei”, a explicat el. „Dar aceste declarații iresponsabile despre ștergerea Gazei vor cere Israelului să explice de ce nu reflectă o astfel de intenție”.
Cu toate acestea, Lieblich a menționat că Africa de Sud ar trebui să dovedească o legătură cauzală între declarațiile politice și acțiunile armate și acest lucru ar fi greu de realizat.
„Israelul, în general, nu participă la astfel de proceduri”, a remarcat el. „Dar aceasta nu este o comisie de anchetă a ONU sau Curtea Penală Internațională de la Haga, a cărei autoritate Israel o respinge. Este Curtea Internațională de Justiție, care derivă puterile dintr-un tratat la care Israel a aderat, așa că nu îl poate respinge pe motiv obișnuit de lipsă de autoritate.Este și un organism cu prestigiu internațional.
„Aceasta nu înseamnă că, dacă emite sau hotărâre sau ordonanță, va fi imediat pusă în aplicare”, a continuat Lieblich. „Dar dacă se stabilește printr-o hotărâre sau chiar printr-o ordonanță temporară că există o suspiciune că Israelul comite genocid, trebuie să vă gândiți la ce ar spune acest lucru pentru narațiunea istorică. Și din acest motiv, procedura trebuie luată în serios."
Lieblich a remarcat că până în prezent, instanța a audiat foarte puține cazuri care implică acuzații de genocid. În urmă cu aproximativ 15 ani, a respins o plângere bosniacă conform căreia Serbia ar fi comis genocid, dar a decis că Serbia nu a împiedicat genocidul pe care milițiile sârbe l-au comis în masacrul de la Srebrenica.
Un alt caz, care este încă în faze incipiente, implică o plângere ucraineană împotriva Rusiei. Curtea audiază, de asemenea, o plângere a Gambiei împotriva Myanmarului privind persecuția împotriva Rohingya.
Plângerea Africii de Sud este menită să adauge Israelul la acest grup și, prin urmare, să deranjeze SUA ca aliat”, a spus Lieblich.
Instanța a emis o ordonanță temporară împotriva Myanmarului. Și potrivit doctorului Aviv Yeini, nu este de neconceput că ar emite o astfel de ordonanță împotriva Israelului, hotărând că operațiunile sale încalcă drepturile omului protejate de Convenția genocidului.
„Dacă Israelul nu oferă un răspuns detaliat care să respingă acuzațiile împotriva sa, instanța va face probabil acest lucru”, a adăugat ea.
Israeli newspaper @haaretzcom today:
— Antony Loewenstein (@antloewenstein) January 1, 2024
"The security establishment and the State Attorney's Office are concerned that the International Court of Justice at the Hague will charge Israel with genocide in the Gaza Strip – this at the request of South Africa, which petitioned the court…