Guvernul de stânga al Sloveniei începe epurarea presei publice

27 Ian 2024
Guvernul de stânga al Sloveniei începe epurarea presei publice

„Toți acești luptători pentru statul de drept și libertatea presei sunt zgomotoși când atacă guvernele de dreapta și rămân tăcuți când statul de drept este încălcat de către stânga”, declară liderul europarlamentarilor sloveni, scrie The European Conservative.

Politicienii sloveni de opoziție au susținut o epurare a jurnaliștilor nealiniați cu guvernul de stânga al țării de la postul național de radio RTV Slovenija. Ei se tem că precedentul creat de guvernul Europhile Tusk din Polonia, care a reprimat conservatorii în mass-media publică, s-ar putea răspândi în alte părți ale Europei.

Europarlamentarul Romana Tonc a declarat pentru The European Conservative că epurarea de la RTV a fost aranjată în prealabil de noul guvern la preluarea puterii pe motiv de „depolitizare”, acuzând ONG-urile și diferitele instituții ale UE pentru relativa tăcere. 

Eurodeputata slovenă a continuat spunând că a încercat fără niciun rezultat să ridice problema în timpul dezbaterii recentei Legi a UE pentru libertatea presei , spunând că disputele privind statul de drept din Bruxelles au fost doar un „joc politic” pentru Eurocats.

Din iunie 2023, Slovenia, membră a UE și NATO, este guvernată de o coaliție pro-UE. Membrii Partidului Democrat Sloven conservator (SDS), inclusiv Tonc, sunt îngrijorați de faptul că jurnaliștii au fost concediati de la locul de muncă după ce se presupune că ar fi criticat guvernul. Devin din ce în ce mai frecvente concedieri strategice și reduceri de salarii la postul de stat.

Printre acești jurnaliști se numără Valentin Areh, un veteran corespondent de război sloven, prezentat anterior pe CNN și Reuters, care s-a trezit șomer în această lună din cauza a ceea ce consideră că este o decizie motivată politic a noului management al postului.

Nu este singurul jurnalist concediat, într-o scrisoare publică Areh descrie modul în care a fost informat prin e-mail că va fi concediat de la emițător într-o mișcare care vizează „jurnaliştii care nu au vrut să se identifice politic” și să se alieze cu noul regim din Slovenia. 

RTV a concediat jurnalişti în masă, Areh deplângând „violenţa psihologică” deschisă folosită împotriva angajaţilor, în special a celor care au lucrat la emisiunea de anchetă anti-guvernamentală Panorama – desfiinţată în decembrie (pe fondul tăcerii aproape totale din partea sindicatelor lor).

Experiența lui Areh și presupusa epurare ideologică de la RTV au fost semnalate de europarlamentarul de centru-dreapta SDS, Romana Tomc, într-o scrisoare adresată Comisiei Europene, avertizând despre încălcări flagrante ale statului de drept, comparabile cu ceea ce se întâmplă sub guvernul Tusk în Polonia.

Inițial, problema libertății presei a fost ridicată în 2021, când Slovenia a fost condusă de un guvern de centru-dreapta Partidului Democrat, ONG-urile liberale susținând că prim-ministrul de atunci Janez Janša viza instituțiile media ostile.

Ulterior, afirmațiile conform cărora coaliția liberală de stânga aflată la guvernare din Slovenia manipulează postul de stat a devenit un punct de discuție major pentru guvernul SDS înlăturat, Tonc legând hărțuirea profesională de o „fracțiune radicală a jurnaliştilor” susţinută de stat.

Argumentele lui Tonc evidențiază afirmațiile de ipocrizie ale Comisiei Europene, așa cum demonstrează și tăcerea relativă a UE cu privire la epurarea ideologică în curs a radiodifuzorului național de stat al Poloniei TVP de către guvernul Tusk, într-un efort de a-l scăpa de elementele de dreapta legate de fosta putere, Partidul Lege si Justiției (PiS). 

Întrucât guvernul sloven este un aliat clar al Bruxelles-ului în chestiuni precum integrarea Balcanilor de Vest sau războiul în Ucraina, poate că asta ar explica clemența care i-a fost arătată în problemele libertății presei.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră