El este acuzat că ar fi pătruns fraudulos în sisteme informatice protejate şi conturi de reţele de socializare ale unor personalităţi, inclusiv membri ai familiilor a doi foşti preşedinţi americani, ale unui fost membru al Cabinetului, ale unui fost membru al Statului Major Interarme al Armatei SUA şi ale unui fost consilier prezidenţial.
Mai mult de atât, după ce a pătruns fraudulos în conturile acestora, el a făcut publice corespondenţa electronică privată a acestora, dar şi informaţii cu caracter medical sau financiar, precum şi fotografii personale. El este acuzat şi de hărţuirea unei victime, după ce i-a spart acesteia contul.
„Lazăr a violat spaţiul privat al victimelor sale şi a crezut că se poate ascunde în spatele anonimatului conferit de Internet”, a declarat Dana J. Boente, procuror pentru Districtul Virginia.
„Indiferent cine sunt ei în lumea asta, cei care comit delicte la adresa cetăţenilor SUA vor fi traşi la răspundere pentru acţiunile lor, judecaţi de investigatori şi judecători şi aduşi în faţa justiţiei”, a mai spus aceasta.
„Guccifer” a devenit celebru în 2013 după ce a clamat responsabilitatea pentru spargerea emailurilor familiei lui George W.Bush și a postat lucrări artistice ale fostului președinte al SUA, inclusiv autoportrete în cada de baie.
De asemenea, hackerul a distribuit un schimb de emailuri dintre fostul secretar de Stat american Colin Powell și europarlamentarul român Corina Crețu. Powell a negat o posibilă relație cu aceasta.
Lazăr, șofer de taxi, a fost arestat în București în ianuarie 2014.
În SUA, el a compărut în fața unui tribunal federal din Alexandria, statul Virginia.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de la Bucureşti a admis la 4 martie extrădarea lui Marcel Lehel Lazăr în SUA.
Potrivit agerpres.ro, conform deciziei instanței supreme, magistrații au dispus predarea temporară a lui Marcel Lehel Lazăr, pe perioada desfășurării procedurilor judiciare, dar nu mai mult de 18 luni de la data preluării acestuia de către autoritățile statului solicitant.