Greta Thunberg s-a întâlnit cu Zelensky si a denuntat "ecocidul" din Ucraina

30 Iun 2023
Greta Thunberg s-a întâlnit cu Zelensky si a denuntat "ecocidul" din Ucraina

Activista pentru schimbările climatice a reacționat la recenta distrugere a unui baraj din Ucraina pe care l-a numit „ecocid”, scrie BFMTV

În vizită la Kiev, activista suedeză pentru schimbările climatice Greta Thunberg a criticat ceea ce ea a spus că este o lipsă de răspuns internațional la „ecocidul” din Ucraina, după inundațiile severe cauzate de distrugerea unui baraj.

„Nu cred că reacția globală la acest ecocid este suficientă”, a declarat activistul la o conferință de presă alături de șeful administrației prezidențiale ucrainene Andriï Yermak.

"Ecocidul și distrugerea mediului sunt o formă de război. Ucrainenii știu prea bine acest lucru, la fel ca și Rusia. De aceea atacă în mod deliberat mediul", a continuat ea.

Distrugerea din 6 iunie a barajului hidroelectric Kakhovka de pe râul Nipru, în sudul Ucrainei, a provocat inundatii în orașele și satele din aval, inclusiv în capitala regională Herson.

Kiev și Moscova se acuză reciproc de acest dezastru care a provocat câteva zeci de morți pe ambele maluri ale Niprului, fiecare controlat de una dintre cele două tabere.

Lipsa apei potabile

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a deplâns lipsa ajutorului umanitar la începutul lunii iunie, considerând că ONU și ONG-urile internaționale nu au fost la îndemână.

Distrugerea barajului a decimat și flora și fauna locală, autoritățile temându-se că pagubele vor dura zeci de ani.

În ceea ce privește populația, inundațiile au provocat o lipsă de apă potabilă atât în ​​zonele afectate, cât și în Crimeea, peninsulă anexată în 2014 de Rusia și care a fost alimentată de lacul de acumulare Kahovka.

„Trebuie să facem tot ce ne stă în putere să vorbim despre asta și să încercăm să creștem gradul de conștientizare și să împărtășim informații despre ceea ce se întâmplă”, a spus Greta Thunberg.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră