Greta Thunberg a susținut din nou palestinienii stârnind proteste printre participanții la mitingul climatic

13 Noi 2023
Greta Thunberg a susținut din nou palestinienii stârnind proteste printre participanții la mitingul climatic

În fața a 85.000 de oameni din Amsterdam, activista Greta Thunberg și-a exprimat încă o dată solidaritatea cu palestinienii. Mulți participanți la cea mai mare demonstrație climatică de până acum din Olanda au reacționat furios, scrie Der Spiegel.

Greta Thunberg a susținut încă o dată palestinienii la o demonstrație privind clima. Cu o eșarfă palestiniană tradițională în alb și negru la gât, activista suedeză pentru schimbările climatice a declarat, la un miting transmis în direct la Amsterdam, că mișcarea pentru schimbările climatice are datoria să „asculte vocile celor care sunt oprimați și care luptă pentru pace și dreptate”.

Thunberg i-a transmis apoi microfonul unei femei care purta și ea o eșarfă palestiniană și a spus că Israelul „comite genocid în țara mea”. Israelul atacă în mod special spitalele și civilii, a spus femeia.

Mulți participanți au reacționat revoltați la declarații. Un bărbat a sărit pe scenă în fața camerelor de filmat și a strigat în microfon: „Am venit aici pentru o demonstrație climatică, să nu aud opinii politice”.

Thunberg le-a cerut apoi participanților să rămână calmi și apoi a scandat de mai multe ori: „Fără dreptate climatică pe pământul ocupat.” Ea făcea, evident, aluzie la teritoriile palestiniene ocupate de Israel.

Potrivit organizatorilor, aproximativ 85.000 de persoane au participat la demonstrația climatică de la Amsterdam; A fost cea mai mare astfel de demonstrație din Țările de Jos până în prezent.

După o acțiune similară la o grevă climatică luna trecută, Thunberg fusese deja criticată pentru că nu a menționat în mod specific victimele israeliene ale masacrului Hamas din 7 octombrie, care a provocat în jur de 1.200 de morți.

Ea s-a arătat anterior pe Instagram cu un poster „Palestina liberă” și și-a revedicat protestul împotriva climei într-un protest pro-Palestina. Fridays for Future Germany a replicat pe X: „Dreptul Israelului de a exista este nenegociabil. Dreptul internațional umanitar se aplică tuturor. Drepturile omului se aplică tuturor.”

Conflictul din Orientul Mijlociu împarte mișcarea climatică. Pe contul internațional de Instagram Fridays for Future, mișcarea a acuzat guvernul israelian de „genocid” împotriva populației palestiniene.

Alte stiri din Externe

Ultima oră