Greta Thunberg a fost arestată în Norvegia pentru că se opune eolienelor (video)

01 Mar 2023
Greta Thunberg a fost arestată în Norvegia pentru că se opune eolienelor (video)

Activista de mediu s-a aflat la Oslo pentru o demonstrație în favoarea demolării turbinelor eoliene declarate ilegale pentru că au pătruns în pășunile renilor, scrie HuffingtonPost.

La o lună și jumătate după ce a fost arestată în Germania în timpul unei demonstrații împotriva cărbunelui , activista de mediu suedeză a fost arestată în Norvegia miercuri, 1 martie. De data aceasta, ea s-a alăturat unei bătălii condusă de indigenii sami pentru demolarea turbinelor eoliene declarate ilegale pentru că au invadat pășunile din Rennes.

Înfășurată într-o eșarfă, cu un steag sami în mână, tânăra a fost luată cu forța, dar fără violență, de doi polițiști în această dimineață de miercuri. Ea bloca atunci o ușă a Ministerului Norvegian de Finanțe din Oslo în compania a o duzină de activiști, de asemenea dislocați.

Mobilizați încă de joia trecută, mai întâi prin ocuparea și apoi prin blocarea ministerelor, activiștii cer demolarea a două parcuri eoliene încă în funcțiune la Fosen, în vestul țării, în ciuda unei hotărâri judecătorești nefavorabile pronunțate de peste 500 de zile. Pentru a-și câștiga cazul, ei promit că vor „închide statul norvegian” atâta timp cât turbinele eoliene rămân în picioare și li s-a alăturat încă de la începutul săptămânii muza suedeză în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Tranziția climatică ca „acoperire a colonialismului”

„Voi continua să particip la proteste”, a declarat ea miercuri pentru ziarul Verdens Gang (VG), după ce a fost îndepărtată de la intrarea unui alt minister, cel al Climei și Mediului. Nici ea, nici ceilalți activiști nu au fost arestați.

În octombrie 2021, Curtea Supremă Norvegiană a concluzionat că cele două parcuri eoliene din Fosen au încălcat dreptul familiilor sami de a-și practica cultura, și anume creșterea renilor, cu încălcarea unui text al ONU privind drepturile civile și politice și că autorizațiile acordate au fost deci nu este valabil. Cu toate acestea, organismul nu se hotărâse cu privire la soarta celor 151 de turbine încă în funcțiune astăzi, spre supărarea a șase familii de Sami care au folosit acest pământ ca pășune de iarnă pentru turmele lor.

Numărând aproximativ 100.000 de membri răspândiți în Norvegia, Suedia, Finlanda și Rusia, populația sami a trăit de mult timp în principal din pescuit și creșterea renilor semi-nomazi. Potrivit crescătorilor, zgomotul și forma turbinelor le sperie animalele.

Lăsând deoparte cruciada împotriva combustibililor fosili, Greta Thunberg și-a împrumutat, așadar, vocea mobilizării împotriva acestor turbine eoliene. „Nu putem folosi așa-zisa tranziție climatică ca acoperire pentru colonialism”, a spus ea luni la microfonul postului TV2. „O tranziție climatică care încalcă drepturile omului nu este o tranziție climatică demnă de acest nume”, a argumentat ea.

Căutarea dificilă a unui compromis

Criticate pentru presupusa lor lentoare, autoritățile norvegiene s-au angajat să respecte hotărârea Curții Supreme și au ordonat expertize suplimentare în speranța de a găsi mecanisme care să permită coexista producătorilor de energie electrică și crescătorilor de reni.

„O coexistență între turbinele eoliene și creșterea renilor în același loc nu este posibilă ”, a declarat pentru AFP Béatrice Fløystad, președintele celei mai mari organizații sami (NSR). „O încălcare a drepturilor omului are loc chiar acum și trebuie să înceteze”, a spus ea.

„Ministerul va face tot posibilul pentru a ajuta această problemă să fie rezolvată și să nu dureze mai mult decât este necesar ”, a declarat ministrul petrolului și energiei, Terje Aasland. Totuși, căutarea unui compromis este dificilă între respectarea unei hotărâri judecătorești și a drepturilor omului, pe de o parte, și tentația de a păstra instalații care asigură astăzi energie prețioasă după o construcție costisitoare.

Alte stiri din Externe

Ultima oră