Greta Thunberg și zeci de activiști sami, un popor indigen din Laponia, au blocat intrarea în Ministerul Norvegian al Energiei luni, 27 februarie. Ei protestează împotriva turbinelor eoliene încă în funcțiune în ciuda unei hotărâri judecătorești, scrie BFMTV.
Greta Thunberg și zeci de activiști din minoritatea sami îmbrăcați în portul tradițional au blocat luni intrarea în Ministerul Norvegian al Energiei pentru a protesta împotriva turbinelor eoliene care încă se află în funcțiune, în ciuda unei hotărâri judecătorești.
„Nu putem folosi așa-zisa tranziție climatică ca acoperire pentru colonialism”, a spus tânăra suedeză, cunoscută ca apărătoare a combustibililor fosili, în timp ce bloca ușile ministerului de la Oslo.
„O tranziție climatică care încalcă drepturile omului nu este o tranziție climatică demnă de acest nume și, prin urmare, trebuie să ne ridicăm împotriva încălcărilor drepturilor omului care au loc aici”, a spus ea la microfonul postului TV2.
Potrivit presei norvegiene, ea a părăsit scena la sfârșitul după-amiezii, dar a promis că se va întoarce acolo marți.
Turbinele eoliene declarate ilegale de Curtea Supremă Norvegiană
Activiștii protestează împotriva funcționării în continuare a turbinelor eoliene în regiunea Fosen din vestul Norvegiei, funcționare pe care o numesc „ilegală” de la o decizie a Curții Supreme din Norvegia în urmă cu 500 de zile.
Cea mai înaltă instanță a țării a concluzionat în octombrie 2021 că proiectul a încălcat dreptul familiilor sami de a-și practica cultura, și anume creșterea renilor, încălcând un text al ONU privind drepturile civile și politice.
Autorizaţiile acordate pentru construirea celor 151 de turbine au fost considerate invalide de cei 11 magistraţi care însă nu au spusnimic despre soarta care le-ar fi rezervată.
„Dacă drepturile noastre fundamentale nu sunt respectate, atunci nu știu în ce stat ar trebui să avem încredere”, a protestat Ella Marie Haetta Isaksen, muziciană și activistă sami, la TV2.
Se solicită o expertiză suplimentară
În noaptea de duminică spre luni, poliția norvegiană a evacuat cu forța o duzină de activiști care ocupaseră încă de joi holul de la intrarea Ministerului Petrolului și Energiei, înconjurat acum de corturi de activiști.
Reprezentanții minorității sami (foști laponi), singurul popor indigen din Europa, cer demolarea turbinelor. Până acum, autoritățile norvegiene au temporizat prin comanda unei expertize suplimentare.
„Înțelegem că acest caz este o povară grea pentru crescătorii de reni sami din Fosen, dar chiar dacă Curtea Supremă a constatat că permisele acordate au încălcat protecția juridică a crescătorilor de reni, nu s-a pronunțat despre ce vor deveni aceste turbine, a comentat luni ministrul Terje Aasland.
"Aceasta este ceea ce căutăm acum să determinăm. Modificarea permiselor la Fosen necesită ca problema să fie investigată suficient și este necesară o actualizare a datelor", a spus el într-un e-mail trimis de serviciile sale.
Premierul Jonas Gahr Støre a spus că „înțelege frustrarea” și a asigurat că guvernul său va respecta decizia Curții Supreme, invocând aranjamente pentru a asigura coexistența între companiile energetice și crescătorii de reni.
Clădirea blocată găzduiește mai multe servicii iar funcționari publici din șase ministere au fost invitați să muncească de acasă.
Plantet godt på plass igjen!???????? pic.twitter.com/eczUFFQLUt
— Natur og Ungdom (@NaturogUngdom) February 27, 2023
The country's supreme court ruled construction of the turbines a violation of Indigenous Sami people's rights, but didn't say what should be done about it. https://t.co/1qnEnbWshy
— CBS News (@CBSNews) February 27, 2023