Frank Prochnow, un fermier din Jahnsfelde, se simte abandonat de guvernul federal din Berlin, scrie Le Figaro
La alegerile legislative din 2021, Frank Prochnow, un fermier ecologic din Brandenburg, a votat firesc pentru familia sa politică, cea a Verzilor, care i-a promis o agricultură prietenoasă cu mediul, în conformitate cu idealurile sale. În arbitrajele dificile ale coaliției, partidul său ales a obținut chiar ministerul ad-hoc. Grünen a construit unul dintre pilonii esențiali ai guvernului Scholz .
Doi ani mai târziu, acest fermier în vârstă de 53 de ani și-a pierdut toată orientarea. Mânat de un sentiment de dezamăgire, acest antreprenor model a mărșăluit în procesiunile de tractoare care au blocat Berlinul și a intonat sloganul preferat al mișcării: „Fără coaliție”. Pentru manifestanți, ale căror acțiuni îi inspiră acum pe colegii lor francezi, această cerere este asociată cu al doilea slogan: „Fără viitor fără fermieri”. Ei nu îsi mai imaginează viitorul lor cu Olaf Scholz la putere.
Astăzi, la conducerea unei societăți cu răspundere limitată ai cărei parteneri, care nu sunt fermieri, îl trag în mod constant răspundere, Frank Prochnow „nu mai știe cum să facă asta”
„Întotdeauna am căutat să ne adaptăm, în cadrul legal definit de politica agricolă. Dar, la rândul ei, Germania a pus în aplicare un corset de legi atât de stricte încât nu mai putem scăpa. În ultimii doi ani, am văzut prea multe schimbări în țară și nu mai putem ține pasul. Suntem pe teren ”, rezumă Frank Prochnow, cu sediul în Jahnsfelde, un mic oraș agricol din Landul Brandenburg, situat la 60 de kilometri est de Berlin. Vinerea aceasta, 19 ianuarie, terenurile acoperite de zăpadă sunt în repaus. Natura și fauna sălbatică și-au recâștigat drepturile.
El și colegii săi au ieșit în stradă și au blocat intersecții după ce guvernul a anunțat că va elimina în cele din urmă subvențiile legate de utilizarea motorinei. Această decizie face parte dintr-un plan de economii dictat de un verdict devastator al Curții Constituționale, care dezvăluie eșecurile coaliției de guvernământ. După excluderea oricăror noi concesii către fermieri, acesta din urmă promite o serie de inițiative în favoarea sectorului până în vară. La deschiderea din acest weekend a târgului agricol din capitala Germaniei, asociat cu perspectiva unor noi mobilizări, ministrul de sector, Cem Özdemir, s-a lăudat că a putut scăpa de aruncarea ouălor. „În tinerețe, am fost portar de handbal. Știu cum să evit ”, a susținut ministrul Verzilor.
Disconfort țărănesc
Pentru Frank Prochnow, această afacere cu subvențiile la motorină reprezintă doar „vârful aisbergului” , măsură care singură generează îndoială existențială. Absolvent în agricultură când a preluat ferma familiei, după moartea subită a tatălui său în 2008, cel în cauză s-a îndoit rareori de vocația sa. Bunicul său, originar din Silezia (Polonia de astăzi), a fugit, la fel ca milioane de germani după 1945, de sub ocupația sovietică și și-a abandonat ferma de 100 de hectare, în apropiere de Wroclaw, pentru a ateriza în această zonă a fostului RDG, Jahnsfelde, care are astăzi 250 de locuitori. Acesta din urmă obținuse acolo zece hectare de la autoritățile comuniste, pe care le exploata în timp ce scăpa de agricultura colectivistă. Când zidul a căzut, fiul său, tatăl lui Frank, s-a lansat în agricultura ecologică „din idealism” , spre deosebire de agricultura est-germană care consuma o mulțime de îngrășăminte și pesticide .
Astăzi, în fruntea unei societăți cu răspundere limitată ai cărei parteneri, care nu sunt fermieri, îl trag în mod constant răspundere, Frank Prochnow „nu mai știe cum să facă asta” . Firma sa, Öko Agrar, deține 750 de hectare de cereale (grâu, secară, ovăz), 3,5 hectare de pomi și un efectiv de 150 de vaci care alăptează. Cel căruia îi place inițial să-și vândă produsele în micul magazin retro kitsch alăturat fermei sale, acum le vede listate la Lidl. Gigantul de retail a semnat un parteneriat cu marca Bioland, din care Frank Prochnow este membru al consiliului de administrație.
Ca antreprenori și cetățeni, ne simțim lăsați în urmă și copleșiți de probleme. Și se pare că și guvernul federal este copleșit
Frank Prochnow, fermier
Războiul din Ucraina, spune el, a deranjat echilibrul economic fragil al operațiunii sale, care a trebuit să contracteze trei împrumuturi pentru a-și finanța creșterea. De la reunificare, prețul unui hectar de teren arabil în Brandenburg a crescut de cincisprezece ori (15.000 de euro).
Creșterea prețurilor în urma războiului, combinată cu concurența străină, în special din Ucraina, a lovit mai puternic consumul de produse ecologice, care sunt în mod tradițional mai scumpe. Un fenomen mai marcat în Germania decât în Franța, crede fermierul. „La aceasta se adaugă o creștere de 30% a costurilor cu forța de muncă, 65% pentru motorină, plus 20% până la 30% pentru electricitate și piese de schimb”, calculează Frank Prochnow.
Ca să nu mai vorbim de o epidemie de pestă porcină necompensată. În timpul pandemiei, guvernul a subvenționat în mare măsură comercianții și restaurantele, afectați de scăderea clientilor. Pe lângă faptul că sunt invadați de o birocrație considerată înăbușitoare, fermierii, critică el, nu au primit nicio asistență funciară. Asociația comercială Brandenburg solicită guvernului statului un nou program de subvenții, promovarea dezvoltării motoarelor agricole electrice, promovarea patrimoniului regional, precum și renunțarea la supravegherea prin satelit legată de exploatarea ajutoarelor din PAC.
Fermierul din Jahnsfelde se simte abandonat de guvernul federal de la Berlin. În timp ce păstrează tăcerea asupra crizei agricole, Olaf Scholz a participat la demonstrații împotriva partidului de extremă dreapta AfD, pe care îl acuză că exploatează neliniștea țărănească. Deși „profund dezamăgit” de Verzi, Frank Prochnow respinge acest amalgam politic: „Ca antreprenori și cetățeni, ne simțim lăsați în urmă și copleșiți de probleme. Și se pare că și guvernul federal este copleșit.