Declanșată de sfârșitul subvențiilor la motorină, revolta țăranilor amenință guvernul german, scrie Le Figaro
În Germania foarte înțeleaptă și foarte civilizată, a plutit ca un parfum de revolta, în această luni, 15 ianuarie, în centrul geografic al capitalei Berlinului, împărțit în mod tradițional de Poarta Brandenburg. În partea de est, faimosul bulevard Unter den Linden a fost complet blocat de mii de tractoare din toată țara. Pe partea de vest, sub fumul intermitent al bombelor fumigene, un ministru al Finanțelor, Christian Lindner , a fost huiduit de o mică mulțime din spatele barierelor, cerând alegeri legislative anticipate.
Cu această imagine fără precedent s-a încheiat săptămâna protestelor fermierilor. În confuzie, printr-o demonstrație națională de amploare. După ce a stat pe o linie fermă, protejat de garanțiile oferite de instituțiile țării, guvernul Scholz s-a trezit slăbit de o mișcare tentată de radicalism, părând a scăpa parțial de sindicate.
Sfârșitul motorinei, dar mai puțină birocrație și taxe sociale
Mișcarea a fost declanșată de decizia guvernului de a pune capăt subvențiilor aferente consumului de motorină agricolă. Beneficii fiscale care ajung la aproape 2.900 de euro în medie pe fermă. Această reducere bugetară a fost întreprinsă în numele austerității bugetare după ce Curtea Constituțională înăsprise modul de gestionare a datoriei publice. În conformitate cu obiectivele climatice ale coaliției, care dorește să reducă emisiile de CO2 , sfârșitul motorinei subvenționate a fost susținut de majoritatea economiștilor germani, care văd în asta o măsură a bunului simț.
După ce a acceptat să întoarcă calendarul, guvernul speră acum să atragă organizațiile agricole într-o dezbatere mai generală asupra competitivității fermelor: sfârșitul motorinei, dar mai puțină birocrație și taxe sociale. La finalul unei ședințe din Bundestag, cele trei grupuri parlamentare aparținând coaliției au promis elaborarea, până în vara viitoare, de măsuri „structurale” în beneficiul fermierilor. Pentru mai mulți operatori, gestul vine prea târziu. Mai presus de toate, este insuficient. Deja, la sfârșitul erei Merkel, tractoarele germane perturbaseră Berlinul, în special pentru a combate abandonarea utilizării pesticidelor.
„Dacă moare fermierul, moare țara”, „Fără fermier, fără bere”, „Apa, locuința și încălzirea nu sunt doar pentru bogați ”: agățate de caroserii mașinilor, aceste sloganuri au rezumat o parte din atmosfera politică de pe Unter den Linden Avenue, imaginativ și bun. „Până la Berlin, am fost aplaudați de compatrioții noștri. Societatea germană este în spatele nostru”, s-a bucurat Frank Prochnow, directorul general al cooperativei agricole Öko Agrar, din Müncheberg, la 50 de kilometri de Berlin, care a venit împreună cu soția sa, Clara.
De cealaltă parte a Porții Brandenburg - în timpul Războiului Rece, a împărțit capitala în două - atmosfera era complet diferită. Într-un reflex consensual specific democrației germane, liderii principalului sindicat agricol îl invitaseră pe podium pe Christian Lindner, arhitectul reducerilor bugetare. Discursul ministrului de Finanțe a durat zece minute. A încercat să flateze fermierii în detrimentul activiștilor de mediu, al imigranților și al beneficiarilor de beneficii sociale minime, chiar dacă asta însemna să-i enerveze și mai mult pe aliații săi Verzi din coaliție.
Suntem victimele ecofascismului cu acești Verzi care pretind că salvează lumea în timp ce Germania emite doar 2% din emisiile globale de CO2.
Frederik, un tânăr de patruzeci de ani care plănuiește să voteze pentru AfD la următoarele alegeri
Liderul liberal a fost huiduit de la început până la sfârșit: „ Ipocrit, mincinos!”, „Pierde-te!”, „Coaliție afară, noi alegeri!” ". Copleșiți de trupe, liderii sindicali din jurul lui Lindner și-au arătat o expresie abătută. „Ministrul s-a schimbat, respectă democrația”, încearcă să se calmeze unul dintre ei. Efort irosit. „Coaliția a fost aleasă, dar dacă nu mai poate acționa, atunci trebuie să votăm altfel”, a spus Jürgen Schmidt, un fermier din Pădurea Neagră. Acesta din urmă pare totuși stânjenit de apelurile la demisie scandate de manifestanții vecini.
„Suntem victime ale ecofascismului, cu acești Verzi care pretind că salvează lumea în timp ce Germania emite doar 2% din emisiile globale de CO2” , exclamă Frederik, un tânăr care, pentru prima dată în carieră intenționează să voteze pentru AfD la următoarele alegeri. În toamna lui 2024 vor avea loc trei alegeri regionale în fosta RDG, unde extrema dreaptă este favorită. Acest termen limită care panica clasa politică. În mod tradițional, fermierii votează pentru conservatorul CDU și mai puțin de 10% pentru AfD, abia mai mult decât pentru Verzi.
Urmează mai multe operațiuni direcționate
„Acest guvern distruge Germania și nu este vorba doar despre agricultură ”, adaugă Andreas, un pensionar care a venit să-i sprijine pe fermieri. În alaiul tractoarelor și-au luat locul și mulți meșteri supărați cu camionete.
De la începutul mișcării, ministrul de Interne, Nancy Faeser, acuzase extrema dreaptă că s-a infiltrat în mișcare. Dezvăluirea concomitentă în mass-media germană a existenței unei întâlniri conspirative a dreptei radicale de a studia posibilitatea deportării cetățenilor germani de origine străină oferă teoretic coaliției oportunitatea politică de a aprinde un contrafoc. Pariul este totuși riscant. „Orice cetățean care se simte incomod este un extremist de dreapta ”, am putea citi pe unul dintre panourile de la demonstrația agricolă. Un mesaj ironic, care face ecoul sentimentului de abandon exprimat de fermieri.
Luni seara, tractoarele au părăsit centrul capitalei, claxonând. În lipsa unor rezultate concrete, fermierii vorbesc despre operațiuni mai direcționate, care vizează în special blocarea rafinăriilor. „Vom reveni din nou și în număr tot mai mare ”, promite fermierul din Brandenburg Frank Prochnow. Imediat ce manifestația de la Berlin s-a încheiat, acesta din urmă s-a întors împreună cu soția sa, luni seară, în provincia sa, pentru a ajuta la blocarea unei intersecții.