Ministrul german Schleswig-Holstein Daniel Günther, președintele Uniunii Creștin Democrate din Germania (CDU) susține interzicerea Alternativei pentru Germania (AfD) – al doilea cel mai popular partid al Germaniei și principalul competitor al CDU – declarând că a permite cetățenilor să voteze pentru acest partid nu trebuie să fie tolerat, scrie European Conservative
Comentariile din partea executivului care guvernează cel mai nordic stat al Germaniei din 2017 alături de Partidul Verzilor de stânga liberal, au venit în timpul unui interviu acordat Cicero, o revistă politică și culturală din Berlin, interviu care a fost publicat în weekend.
Declarațiile sale despre o potențială interdicție vin în ciuda sondajelor de opinie care arată că aproape jumătate dintre cetățenii germani (47%) ar considera acceptabil dacă AfD ar deveni parteneri de coaliție în viitoarele guverne la nivel de stat.
Comentariile antidemocratice ale lui Günther l-au uimit pe intervievatorul, Daniel Gräber, care a menționat pe X că a fost „destul de uimit de înțelegerea [politicianului CDU] despre democrație”.
„Democrații” globaliști consacrați ai Germaniei de stânga și de dreapta, așa cum îi numește Günther, trebuie „acum să-și asume responsabilitatea și să-și schimbe atitudinea față de AfD”.
„Am acceptat de mult prea mult timp că o proporție deloc nesemnificativă a populației noastre dorește să-și exprime protestul votând pentru AfD. Nu trebuie să tolerăm ca oamenii să voteze pentru un astfel de partid dintr-un sentiment de protest” a insistat el.
AfD, a susținut Günther în interviul revistei, este „periculos în structurile sale, mari părți ale AfD vor să ne elimine democrația”. Din acest motiv, ministrul și președintele CDU și-a exprimat că are „o mare simpatie pentru inițierea unei proceduri de interdicție [AfD]”, care ar trebui „pregătită cu atenție de guvernul federal”.
„O democrație defensivă trebuie să-și folosească instrumentele”, a insistat el, iar asta înseamnă „luptă împotriva partidelor care sunt neconstituționale cu toate mijloacele statului constituțional”.
Gräber, redactorul-șef al secțiunii de economie a revistei Cicero, a respins afirmatia, întrebându-l pe ministru dacă „este democratic ca partidele guvernamentale să interzică un partid de opoziție care, potrivit sondajelor electorale, are peste 30% în unele state federale.”
Politicianul CDU a răspuns: „Dacă un partid are o orientare anticonstituțională, dacă este extremist și, prin urmare, respinge ordinea noastră de bază liberă și democratică și dorește să implementeze activ și militant această poziție, atunci cred că o dezbatere despre interzicerea acestuia este corectă. ”
„Ultimul cancelar german care a interzis un partid democratic a fost Adolf Hitler. Toți cei care încearcă acum să interzică AfD îi calcă pe urme”, a comentat deputatul bavarez Petr Bystron, care este purtătorul de cuvânt al partidului pentru politică externă
Günther este doar cea mai recentă personalitate care și-a exprimat sprijinul pentru interzicerea AfD, după alții precum președintele Frank-Walter Steinmeier (SPD), co-liderul SPD Saskia Asken și deputatul CDU Marco Wanderwitz.
În august, Wanderwitz – care în 2021 a pierdut alegerile locale în fața unui candidat AfD – și- a anunțat intenția de a depune o moțiune de interzicere a partidului de opoziție în fața Bundestagului. Pentru a face acest lucru, însă, el are nevoie mai întâi de sprijinul a cel puțin 36 de parlamentari, pe care până acum nu a reușit să-l obțină, sugerând că parlamentarii germani sunt puțin sau deloc înlinati în a face un pas atât de radical și antidemocratic.
Liderii opoziției precum Sahra Wagenknecht, care a fondat recent un nou partid suveranist de stânga, au criticat aspru apelurile de a interzice AfD.
„Interzicerea partidelor nepopulare pentru că devin prea puternice este incompatibilă cu o societate liberă”, a spus ea într-un interviu din noiembrie, adăugând că „lupta împotriva unui concurent politic cu propuneri de interdicții neconstituționale este incompatibilă cu aspirațiile democratice”.
Habe mit Ministerpräsident Daniel Günther (CDU) über die AfD gesprochen und war ziemlich erstaunt über sein Demokratieverständnis. https://t.co/jN4xpzMl1K pic.twitter.com/EVEoZef1fa
— Daniel Gräber (@dg_graeber) January 20, 2024