Detractorii textului afirmă că se va produce exct inversul, scrie Le Nouvel Observateur.
Clauza care este cel mai dezbătută permite BND să intercepteze într-un punct de lucru situat la Frankfurt toate comunicațiile entităților străine și ale indivizilor străini atât de pe teritoriul german, cât și în afara Germaniei.
Până în prezent, BND nu avea dreptul de a intercepta decât 20% dintre aceste comunicații.
Guvernul cancelarei Angela Merkel dă asigurări că amenințările cu caracter terorist fac necesare aceste schimbări.
Numeroși germani sunt îngrijorați în legătură cu potențialele riscuri de afectare a vieții private, poporul german având amintiri traumatizante cu serviciul secret est-german STASI, din Germania de Est, sau Gestapo-ul nazist.
Noua lege permite, în cazuri urgente, spionarea cetățenilor germani, ceea ce până acum BND nu avea dreptul să facă. De acum înainte, BND are acces nelimitat la toate reţelele de telecomunicaţii.
Verzii amenință cu justiția și chiar să ajungă până la Curtea Europeană de Justiție, pentru a determina Guvernul să revizuiască textul de lege. ”Constituția noastră și legile noastre pentru protejarea drepturilor omului nu sunt un obstacol în lupta contra terorismului”, a spus deputatul Verzilor Konstantin von Notz.
BND s-a aflat în centrul atenției când s-a dezvăluit că a colaborat cu Agenția de Securitate Națională (NSA) din SUA pentru a spiona țările europene aliate Washington-ului.Agenţii germani ai BND au spionat între altele pentru americani o serie de aliaţi europeni, după cum a dezvăluit fostul colaborator al NSA, Edward Snowden. În urma acestor dezvăluiri, BND s-a confruntat cu critici severe.
Legea votată vineri îi interzice de acum să spioneze țările membre ale Uniunii Europene, cetățenii acestora sau instituțiile europene, cu excepția cazurilor de presupusă activitate teroristă.
Mai este interzis și orice tip de spionaj industrial.