Nivelul radiațiilor a crescut de până la 16 ori, după accidentul nuclear din nordul Rusiei

14 Aug 2019 | scris de Bianca Maria Drug
Nivelul radiațiilor a crescut de până la 16 ori, după accidentul nuclear din nordul Rusiei

Nivelul radiațiilor din orașul Severodvinsk, din nordul Rusiei, au crescut până la 16 ori, după accidentul care a avut loc în timpul testării unui motor de rachetă nuclear, conform autorităților ruse.

După ce autoritățile ruse au susținut inițial că nivelul radiațiilor nu a depășit limita maximă admisă, în urma exploziei care s-a petrecut în timpul testării unui motor de rachetă nuclear, pe o platformă maritimă din nordul Rusiei, oficialii au revenit.

Agenția meteo a Rusiei, Rosgidromet, a anunțat că nivelul a crescut între 4 și 16 ori, potrivit agenție de presă Tass, citate de Europa liberă.

Conform organizației de mediu Greenpeace, nivelul radiațiilor ar fi crescut chiar mai mult, până la de 20 de ori.

Cinci oameni de știință ruși și-au pierdut viața în urma acestei explozii, care a avut loc joi, pe 8 august. Accidentul a avut loc în timpul testării unui motor nuclear de rachetă balistică. Ar fi vorba de modelul Burevestnik, conform unor experți citați de agenția Reuters. Racheta face parte din arsenalul de noi arme strategice ale Rusiei.

Conform Rosatom, accidentul ar fi avut loc după ce combustibilul rachetei a luat foc.

UPDATE

Preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţii Nucleare (CNCAN), Rodin Traicu, a afirmat că nivelul radiaţiilor din România, după explozia unei rachete cu propulsie nucleară, în Rusia, este încă în limite normale.

“Pot să vă confirm că în toată această perioadă cât am făcut aceste monitorizări pe tot teritoriul României, radioactivitatea probelor de aerosoli la o limită de avertizare de 50 de becquereli pe metru cub şi de alarmare de 200 becquereli pe metru cub, nu au depăşit 5 becquereli (n.r. – unitate de măsură pentru radioactivitate) pe metru cub, la Constanţa având, de exemplu 2 becquereli pe metru cub, iar în Bucureşti 4,5 becquereli pe metru cub. Cele mai mici valori sunt la Arad, Baia Mare, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Piatra Neamţ şi Babele, adică pe tot teritoriul României”, a declarat Rodin Traicu la Digi24.

Traicu mai spune că CNCAN face „analize comparative la 24 de ore pentru a urmări orice fel de variaţie a radioactivităţii atât în aerosoli cât şi în depuneri fixate şi în apă precum şi a radiaţiilor gamma”.

„Noi rămânem în alertă până când toate informaţiile culese atât la nivel europen cu partenerii noştri de la ceilalţi regulatori din ţările limitrofe dar şi din analizele pe care le facem, vor confirma faptul că nu există nicio modificare a radioactivităţii mediului la nivel european sau în vreo ţară limitrofă României”, a concluzionat Rodin Traicu, conform romaniatv.net.

Alte stiri din Externe

Ultima oră