Vladimir Putin a fost confundat de CNN cu Boris Elțin, primul președinte a Federației Ruse. S-a întâmplat ieri, în timpul discursului susținut de liderul de la Kremlin de la tribuna Adunării Generale a ONU.
În cele din urmă, jurnaliștii americani au realizat că au făcut o eroare și au încercat să iasă din încurcătură cu o glumă, spunând că s-au întors cu 20 de ani în urmă.
Amintim că ieri, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a susținut un discurs la Adunarea Generală ONU, în care a criticat politicile Statelor Unite în Orientul Mijlociu şi în Africa.
În discursul său, Putin s-a concentrat pe conflictul din Siria, subliniind că singurul mod de a restabili pacea în regiune este întărirea forțelor statelor prin sprijinirea regimului lui Bashar al-Assad.
"Este necesară o alianţă largă împotriva terorismului, de genul celei împotriva lui Hitler", a declarat Vladimir Putin de la tribuna ONU.
De asemenea, Putin s-a plâns de exporturile ”așa-numitelor revoluții democratice”.
”Acest lucru a dus la violență, sărăcie și dezastre sociale. Nimănui nu îi pasă de drepturile omului”, a spus Putin.
Totodată, Putin a subliniat că Statul Islamic a crescut după invazia SUA din 2003 în Irak și că acum se extinde și în alte regiuni. De asemenea, Putin a precizat că Statul Islamic recrutează din multe state Europene, dar și din Rusia. Liderul rus a afirmat că Moscova a luptat împotriva terorismului sub toate formele lui și că, acum, asigură echipament militar guvernului Siriei.
”Ar trebui să recunoaștem că nimeni în afară de Bashar al-Assad și miliția lui nu luptă cu adevărat împotriva prezenței Statului Islamic în Siria”, a spus Putin.
Mai mult, șeful statului rus a spus că trebuie formată o coaliție internațională împotriva terorismului similară cu cea anti-Hitler, care s-a format în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Rusia va realiza o analiză cu privire la riscul generat de situația din Orientul Mijlociu, a spus Putin, care a subliniat că ar trebui să există o coordonare între forțele care luptă împotriva Statului Islamic.
”Dacă am atinge această țintă nu am mai avea nevoie de tabere pentru refugiați. Valul mare și tragic de migranți este o lecție dură pentru toți, inclusiv Europa. Soluția este să întărim statul sirian. Nu există altă alternativă”, a subliniat Putin.
În continuare, Putin s-a plâns de extinderea NATO și a argumentat că a existat o lovitură militară din exteriorul Ucrainei care a dus la declanșarea unui război civil. De asemenea, Putin a criticat sancțiunile internaționale împotriva Rusiei.
Președintele Rusiei și-a început discursul la ONU prin a declara că ce-a de-a 70-a aniversare a Națiunilor Unite este un moment bun pentru a rememora trecutul său și pentru a discuta despre viitorul organizației.
”În 1945 țările care i-au învins pe naziști s-au adunat pentru a stabili pincipiile cheie pentru păstrarea ordinii internaționale. S-au întâlnit Ialta. Întotdeauna au existat diferențe în interiorul ONU în cei 70 de ani de istorie. Misiunea sa nu a fost niciodată unanimitatea, dar a fost despre ajungerea la compromisuri.”, a spus Putin.
Liderul rus a afirmat că după războiul rece o singur centru de dominație s-a impus în lume, cu referire la SUA. Putin a afirmat că acest centru a decis că nu trebuie să țină cont de ONU.
”Rusia este pregătită să lucreze cu partenerii săi, cât timp există consens, însă încercările de a submina autoritatea ONU sunt extrem de periculoasă. Am ajunge la o lume dominată de egoism, și nu de muncă colectivă. Țări independente ar fi înlocuite de protectorate și ar avea teritoriile controlate din exterior”, a afirmat Putin.
Liderul rus a spus că Rusia crede în puterea ONU de a evita confruntarea globală.
”Sunt încrezător că dacă lucrăm împreună vom face lumea un loc mai stabil și mai sigur”, a conchis Putin, după care a părăsit scena.