Duminică, 18 mai, aproape 60 de milioane de cetățeni din trei țări ale Uniunii Europene — Polonia, Portugalia și România — au fost chemați la urne pentru a decide direcția politică a propriilor națiuni și, indirect, a întregului continent. În România, alegătorii au votat într-un tur doi prezidențial tensionat, cu George Simion, liderul naționalist AUR, în poziție favorabilă, în timp ce în Polonia s-a desfășurat primul tur al unei prezidențiale strânse, crucială pentru viitorul guvernării pro-europene. În Portugalia, alegătorii au participat pentru a treia oară în trei ani la alegeri legislative, cu dreapta moderată în căutarea unei majorități stabile. Aceste alegeri simultane reflectă o Europă polarizată, confruntată cu dileme majore legate de suveranitate, alianțe internaționale și ascensiunea populismului.
„Super Duminică” în Europa! Duminică, românii sunt chemați să aleagă între George Simion și Nicușor Dan pentru funcția de președinte. În Polonia are loc primul tur al alegerilor prezidențiale, unde Rafal Trzaskowski și Karol Nawrocki sunt considerați favoriți. Iar în Portugalia, cetățenii sunt convocați pentru a treia rundă de alegeri legislative din ultimii trei ani.
Două alegeri prezidențiale — în Polonia și România — și un scrutin legislativ în Portugalia. Trei alegeri naționale majore, cu mize la fel de cruciale, dar diferite, au loc duminică, 18 mai, în aceste trei state membre ale Uniunii Europene, cu un total de aproape 60 de milioane de alegători chemați la urne.
Alegeri strânse în Polonia, sub privirile atente ale Europei
Polonezii au început să voteze duminică în primul tur al alegerilor prezidențiale, un scrutin decisiv pentru viitorul actualului guvern pro-european, dar și pentru legislația privind avortul și drepturile minorităților sexuale.
Primarul Varșoviei, Rafal Trzaskowski, un susținător de lungă durată al integrării europene, este creditat cu 30% din voturi, urmat de istoricul naționalist Karol Nawrocki, cu 25%, potrivit sondajelor.
Dacă aceste proiecții se confirmă, cei doi candidați se vor înfrunta în turul al doilea, programat pe 1 iunie — într-un moment delicat pentru Europa, marcat de războiul în desfășurare din Ucraina, ascensiunea partidelor de extremă dreaptă și relațiile tensionate cu Washingtonul.
Secțiile de vot s-au deschis la ora 7:00 (ora României) și se vor închide la ora 21:00. Un sondaj la ieșirea de la urne urmează să fie publicat imediat după închiderea urnelor.
Portughezii, din nou la urne: dreapta speră să-și consolideze poziția
În Portugalia, alegătorii sunt chemați să își aleagă deputații pentru a treia oară din 2022 încoace, în cadrul unor alegeri legislative care i-ar putea permite premierului în exercițiu, Luis Montenegro, să își consolideze majoritatea de centru-dreapta, după un an de guvernare.
Deși sondajele îi preconizează victoria de săptămâni întregi, liderul în vârstă de 52 de ani, aflat la conducere doar de un an, riscă totuși să rămână la șefia unui guvern minoritar, prins între opoziția socialistă — aflată la putere între 2015 și 2024 — și extrema dreaptă, cu care refuză să guverneze.
Acuzat de adversarii săi de conflicte de interese legate de activitățile firmei sale de consultanță, Luis Montenegro a demisionat în luna martie, după ce a depus o moțiune de încredere sortită eșecului, declanșând astfel convocarea acestor alegeri anticipate.
Coaliția sa guvernamentală de centru-dreapta, Alianța Democratică (AD), este creditată cu 34% din intențiile de vot, față de 26% pentru Partidul Socialist (PS), potrivit unui sondaj publicat vineri de mai multe instituții media.
Extrema dreaptă românească, mare favorită în turul al doilea al alegerilor prezidențiale
Să continue parcursul european și sprijinul pentru Ucraina sau să vireze spre extrema dreaptă: românii au început să voteze duminică, la ora 7:00, pentru turul al doilea al unor alegeri prezidențiale care se anunță extrem de strânse, într-un climat tensionat la cinci luni după anularea unui scrutin suspectat de ingerință rusă.
Liderul partidului naționalist AUR, George Simion, în vârstă de 38 de ani, și primarul centrist al Bucureștiului, Nicușor Dan, 55 de ani, se confruntă pentru a obține cea mai înaltă funcție în stat, care implică, printre altele, puterea de a face numiri-cheie și de a participa la summit-urile UE și NATO.
Primul, un suveranist convins și admirator declarat al lui Donald Trump, a dominat clar primul tur, pe 4 mai, cu un scor de aproape 41%, dublu față de contracandidatul său, dar sondajele – care în trecut nu s-au dovedit întotdeauna de încredere – îi plasează acum la egalitate.
Alegerile sunt urmărite cu mare atenție de comunitatea internațională: Bruxelles-ul este îngrijorat de întărirea liderilor de extremă dreaptă în Europa, iar Washingtonul – extrem de critic față de eșecul scrutinului din toamna trecută – face apel la respectarea voinței populare.