Furtună polară din Canada: ce este acest fenomen numit „Fum artic de mare” (video)

04 Feb 2023
Furtună polară din Canada: ce este acest fenomen numit „Fum artic de mare” (video)

În această dimineață de sâmbătă, în regiunea Montreal din Canada, râul Sf. Lawrence a fost scăldat într-un peisaj fantomatic. Pe măsură ce frigul extrem a trecut peste apa neînghețată, stropi de fum alb, cunoscut sub numele de „Fumul Mării Arctice”, s-au ridicat deasupra apei, scrie TF1Info.

Cunoscut și sub denumirea de „ceață cu abur”, acest fenomen apare atunci când aerul foarte rece se deplasează peste apa mai caldă. Pe măsură ce se răcește, trecând de punctul de rouă, aerul se condensează în ceață, acoperind navele care trec

Efectul este similar cu „aburul” produs la o baie fierbinte sau o băutură fierbinte, sau atunci când o persoană face mișcare în frig. În ceea ce privește denumirea dată acestui fenomen, acesta se explică pur și simplu prin faptul că este frecvent întâlnit în regiunea arctică. 

Din această vineri, 3 februarie, serviciile meteorologice au înmulțit avertizările, în timp ce o furtună polară de o intensitate neobișnuită bate în estul Canadei și nord-estul Statelor Unite. Se așteaptă vânt polar și temperaturi de îngheț de până la -50 de grade Celsius.

Alte stiri din Externe

Ultima oră