În această dimineață de sâmbătă, în regiunea Montreal din Canada, râul Sf. Lawrence a fost scăldat într-un peisaj fantomatic. Pe măsură ce frigul extrem a trecut peste apa neînghețată, stropi de fum alb, cunoscut sub numele de „Fumul Mării Arctice”, s-au ridicat deasupra apei, scrie TF1Info.
Cunoscut și sub denumirea de „ceață cu abur”, acest fenomen apare atunci când aerul foarte rece se deplasează peste apa mai caldă. Pe măsură ce se răcește, trecând de punctul de rouă, aerul se condensează în ceață, acoperind navele care trec
Efectul este similar cu „aburul” produs la o baie fierbinte sau o băutură fierbinte, sau atunci când o persoană face mișcare în frig. În ceea ce privește denumirea dată acestui fenomen, acesta se explică pur și simplu prin faptul că este frecvent întâlnit în regiunea arctică.
Din această vineri, 3 februarie, serviciile meteorologice au înmulțit avertizările, în timp ce o furtună polară de o intensitate neobișnuită bate în estul Canadei și nord-estul Statelor Unite. Se așteaptă vânt polar și temperaturi de îngheț de până la -50 de grade Celsius.
WATCH: #BNNCanada Reports.
— Gurbaksh Singh Chahal (@gchahal) February 4, 2023
Temperatures in #Montreal, #Quebec, dropped to -25 degrees Celsius as the extreme cold hit Eastern #Canada, causing a phenomenon known as "sea smoke."#Environment pic.twitter.com/bg4VHpEPGF
À 1909m d’alt. le Mont Washington au sud est de Montréal enregistre des rafales de320 km/h par des températures de -43 °C soit des ressentis de -83 !
— Garcelon Laurent (@l_garcelon) February 4, 2023
De tels ressentis font probablement partie des plus extrêmes observés sur terre.
pic.twitter.com/AxRqJVRZs0