Frig polar istoric în nord-estul Statelor Unite și estul Canadei: -51C

04 Feb 2023
Frig polar istoric în nord-estul Statelor Unite și estul Canadei: -51C

Statul Maine, din nordul SUA, ar putea vedea scăderea temperaturii la -51 de grade Celsius vineri și sâmbătă, potrivit unui buletin al Serviciului Național de Meteorologie (NWS) pentru regiunea Caribou, nu departe de granița cu Canada, scrie Le Figaro

Epic” și nemaiauzit de „generații”: serviciile metrologice ale Statelor Unite și Canadei și-au dublat vineri avertizările în fața temperaturilor polare care riscă să atingă -50 de grade în nord-estul american și Canada care este supusă unui vânt înghețat. 

Statul Maine, din nordul statului, ar putea vedea scăderea temperaturii la -51 de grade Celsius vineri și sâmbătă, potrivit unui buletin al Serviciului Național de Meteorologie (NWS) pentru regiunea Caribou, nu departe de granița cu Canada. „Este un val de frig arctic epic”, niciodată văzut la scara unei „generații”, în special „ceva pe care nordul și estul Maine nu l-au mai experimentat din 1982 și 1988”, notează NWS.

Cel mai scăzut nivel din ultimele decenii ”

În unele părți din nord-estul Americii și în această regiune din Noua Anglie, temperaturile sub un vânt înghețat „ ar putea atinge cel mai scăzut nivel din ultimele decenii sau chiar un nivel neînregistrat până acu ”, potrivit NWS.

De cealaltă parte a graniței, au fost emise alerte de frig polar pentru estul Canadei, potrivit Ministerului Mediului, care a avertizat asupra riscului de degerături în câteva minute.

Temperatura a fost de -41° în Montreal vineri după-amiază. Mercurul ar putea scădea la -50° în regiunile mai nordice ale Quebecului. Fumul alb, numit "Fumul Mării Arctice”, se întindea peste râul St. Lawrence din cauza frigului extrem care trecea peste apa neînghețată.

Rafalele puternice de vânt i-au lovit pe rarii trecători din centrul orașului Montreal într-o vineri însorită, au remarcat jurnaliștii AFP.

Alte stiri din Externe

Ultima oră