Furie în Ucraina după prezentarea filmului „Rușii în război” la Veneția

07 Sep 2024
Furie în Ucraina după prezentarea filmului „Rușii în război” la Veneția

Regizoarea ruso-canadiană Anastasia Trofimova și-a prezentat filmul după ce a petrecut câteva luni pe frontul ucrainean într-un batalion rus, culegând mărturiile soldaților din care a realizat un documentar, scrie Le Figaro

Personalități politice și culturale ucrainene și-au exprimat vineri furia după prezentarea în afara competiției la  festivalul de film de la Veneția  a documentarului de către un regizor ruso-canadian care dă voce soldaților ruși, denunțați drept „propaganda rusă” .

Regizorul ruso-canadian Anastasia Trofimova a prezentat rușii în război la Veneția după ce a petrecut câteva luni pe frontul ucrainean într-un batalion rus, adunând mărturiile soldaților din care a extras un documentar. Într-un mesaj publicat pe rețelele de socializare, șeful administrației prezidențiale Andriï Iermak a calificat drept „rușinos” faptul că ceea ce a descris drept „ film de propagandă  a fost proiectat la Veneția. El credea că „personalitățile culturii ruse” nu au dreptul de a „lucra în lumea civilizată” .

„Justifica” acțiunile armatei ruse

Daria Zarivna, activistă ucraineană și consilier al lui Andriï Iermak, a dat asigurări că filmul a căutat să „justifice” acțiunile armatei ruse și a acuzat-o pe doamna Trofimova că „ignorează crimele de război” care sunt atribuite forțelor Moscovei din Ucraina.

Producătoarea Daria Bassel, care a spus că a vizionat filmul în timpul festivalului de la Veneția, a spus că este un „exemplu perfect de propagandă rusă pură” în care soldații repetă  argumentele Kremlinului pentru a justifica invadarea Ucrainei. Potrivit site-ului său, Anastasia Trofimova a produs anterior mai multe documentare în Siria, Irak și Congo, în special pentru postul de stat rus RT, sancționat în Uniunea Europeană și Statele Unite.

Cineastul ucrainean Iryna Tsilyk a comparat ambiția Anastasiei Trofimova de a promova un mesaj de pace prin documentarul ei drept „vărsături” . De asemenea, ea i-a criticat pe organizatorii festivalului de la Veneția pentru că au ales să prezinte „ceva care miroase atât de rău” .

Potrivit site-ului său, Anastasia Trofimova a produs anterior mai multe documentare în Siria, Irak și Congo, în special pentru postul de stat rus RT, sancționat în Uniunea Europeană și Statele Unite.

Alte stiri din Externe

Ultima oră