Legendarul compozitor Ennio Morricone, care s-a stins din viaţă luni la vârsta de 91 de ani, a fost înmormântat marţi într-un cimitir din Roma în cadrul unor funeralii private, conform dorinţelor sale, relatează EFE, preluată de agerpres.ro.
Funeraliile au avut loc la ora locală 10:00 (08:00 GMT) în cimitirul Laurentino din sudul capitalei italiene, la care au asistat un grup restrâns de persoane, printre care s-au aflat soţia sa Maria, copiii lor - Andrea, Giovanni, Alessandra şi Marco -, nepoţii artistului, dar şi câteva rude apropiate, potrivit presei locale.
Înmormântarea a avut loc într-o atmosferă discretă, aşa cum a cerut maestrul italian, care a lăsat înainte de moarte o scrisoare prin care s-a despărţit de cei dragi şi le-a cerut o ceremonie discretă, motivul invocat fiind acela de "a nu deranja". Trupul său neînsufleţit a fost depus luni în capela spitalului Opus Dei, unde artistul murit în urma complicaţiilor suferite după o fractură de femur.
La ceremonie au participat aproape 40 de persoane, rude şi prieteni apropiaţi ai maestrului, precum regizorul Giuseppe Tornatore şi avocatul Giorgio Assumma.
În timpul ceremoniei a fost interpretată la orgă una din melodiile clasice compuse de el pentru coloana filmului "The Mission" (1986), iar pe catafalc a fost depusă o coroană de flori în culorile clubului AS Roma, echipa sa de suflet.
În pofida dorinţelor de mare discreţie exprimate de Ennio Morricone, premiat cu Oscar şi compozitor al unora dintre cele mai apreciate coloane sonore ale unor filme din secolul al XX-lea, municipalitatea din oraşul său, Roma, s-a gândit deja la felul în care urmează să îl omagieze pe regretatul artist.
Primăria capitalei italiene intenţionează să acorde numele Ennio Morricone complexului Auditorio Parco della Musica din Roma, unde au loc în fiecare an diverse evenimente cultural-artistice, precum Festivalul de Film de la Roma, şi să organizeze mai multe ceremonii de comemorare.
Luni, Scala din Milano şi-a ridicat pentru prima oară cortina după o pauză de 130 de zile ca urmare a pandemiei de coronavirus, iar la încheierea spectacolului de seară a fost interpretată la pian şi violoncel tema muzicală a filmului "Nuovo Cinema Paradiso" (1988), compusă de marele maestru italian.