Prin noua lege franceză, proprietarii care au considerat mult timp jignitor ca alimentele rămase pe masă să fie luate la pachet de clienţi vor trebui să le permită acestora să ia acasă felurile de mâncare pe care le-au plătit şi nu le-au consumat.
Legea a intrat în vigoare de la 1 ianuarie şi face parte dintr-o campanie pentru reducerea cantităţii de alimente aruncate în fiecare an în Franța. Numai de la restaurantele din Franţa anual se aruncă mai mult de un milion de tone de produse alimentare neconsumate, au anunţat autoritățile franceze.
Un act normativ similar, menit să combată risipa de alimente, a fost adoptat acum două luni şi de Senatul României. Proiectul de lege obligă supermarketurile să doneze toate alimentele care expiră în maximum 15 zile. Conform expunerii de motive, în România se risipește anual cinci milioane de tone de alimente.
Astfel, proiectul de lege interzice tuturor agenţilor economici, care comercializează produse alimentare, aruncarea acestora la expirarea termenului de valabilitate. Ca urmare, actul normativ prevede că agenţii economici care operează spaţii comerciale cu suprafaţa de peste 400 metri pătraţi, cu destinaţia vânzare de produse alimentare, vor încheia un contract cu o organizaţie umanitară înregistrată legal sau cu o asociaţie de protecţia animalelor, după caz, în vederea donării produselor alimentare aflate aproape de data expirării, într-un termen rezonabil astfel încât acestea să poată fi utilizate.
Nerespectarea acestor prevederi se sancţionează cu amendă de 15.000 lei. Proiectul de lege urmează să fie adoptat şi de Camera Deputaţilor, care este cameră decizională.