Franţa: Primele alegeri după atentatele de la Paris

06 Dec 2015 | scris de Gabriela Antoniu
Franţa: Primele alegeri după atentatele de la Paris

Atentatele de pe 13 noiembrie de la Paris au creat un spaţiu electoral propice pentru Frontul Naţional. Si aceasta întrucît alegătorii au văzut că executivul adoptă măsuri de securitate cerute de mult nu numai de extrema dreaptă ci şi de conservatorii conduşi de Nicolas Sarkozy. De la producerea atentatelor, Marine le Pen, lidera Frontului Naţional, a adoptat o poziţie ambiguă: pe de o parte a aderat la reflexul de unitate naţională resimţit imediat după dramă, dar pe de altă parte a criticat cu vehemenţă politica executivului, reproşîndu-le în special socialiştilor că nu au luat măsuri de securitate drastice după atentatele din ianuarie comise împotriva revistei Charlie Hebdo.

Frontul Naţional a reuşit de mai multe ori, în ultimii 20 de ani, să se impună la nivel local şi să ia conducerea unor oraşe mai mari sau mai mici. Niciodată însă nu a cîştigat preşedinţia unei regiuni. Ori, în prezent, în regiuni precum Nord-Pas-de-Calais sau Picardia, Marine le Pen conduce în sondaje, ceea ce crează o veritabilă undă de şoc. Editorialisul Christophe Barbier vede în această tendinţă un avertisment şi mai grav: dacă Frontul Naţional îşi va instala stindardul pe frontonul unor sedii regionale ale puterii politice, înseamnă că el este în ofensivă pentru a cuceri întreaga ţară, mai scrie rfi.ro.

Pe de altă parte, alegerile regionale sunt văzute ca un test al sprijinului public pentru răspunsul Guvernului de la Paris la atacurile din 13 noiembrie. Se aşteaptă ca partidul fostului preşedinte Nicolas Sarkozy să câştige în majoritatea regiunilor. Al doilea tur este programat pe data de 13 decembrie, informează Rador.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră