Franța îl convoacă pe ambasadorul Rusiei pentru comunicare "indecentă" care compară masacrul din Bucea cu un "platou de filmare”

07 Apr 2022
Franța îl convoacă pe ambasadorul Rusiei pentru comunicare "indecentă" care compară masacrul din Bucea cu un "platou de filmare”

Publicația, ștearsă de atunci, a evocat un „platou de filmare” prin afișarea unei fotografii cu Bucea, oraș în care au fost descoperite abuzurile comise împotriva civililor weekendul trecut, scrie AFP citată de BFMTV


În noaptea de miercuri spre joi, Ambasada Rusiei în Franța a postat un nou tweet fals, șters de atunci. Mesajul evocă de această dată un „platou de filmare” în Bucea, oraș în care au fost descoperite abuzurile comise împotriva civililor weekendul trecut. La ONU, ambasadorul rus evocase deja o „înscenare” a ucrainenilor pentru a evoca cadavrele descoperite pe străzile acestui oraș din suburbiile Kievului.

Ministrul de externe Jean-Yves Le Drian a declarat joi că îl va chema pe ambasadorul Rusiei în Franța Alexei Mechkov, în legătură cu acest tweet. 

Confruntat cu indecența și provocarea comunicării de la Ambasada Rusiei în Franța cu privire la abuzurile din Bucea, am decis să-l chem în această dimineață pe ambasadorul Rusiei pe Quai d'Orsay. Vom continua să luptăm împotriva oricărei manipulări rusești a informațiilor privind război în Ucraina”, a postat pe Twitter ministrul de externe.

„Cel mai dezonorant tweet al anului”

Printre răspunsurile pe twitter, condamnarea este aproape unanimă. "Cel mai dezonorant tweet al anului. Și totuși au fost multi pretendenți", spune un utilizator.

Fotografia distribuită de ambasada Rusiei, care arată un „platou de filmare” în Bucea, a fost într-adevăr făcută în oraș. Vedem mai mulți jurnaliști, dovadă fiind mesajul „PRESA” scris pe vestele lor antiglonț, dintre care unii fac o poză cu o pisică pierdută în mijlocul dărâmurilor, cu carcasa unui blindat în fundal.

Dar, după cum a demonstrat contul GastonCremieux, fotografia nu prezintă un  "platou de filmare", ci mai degrabă jurnalişti care documentează ororile comise în oraș după plecarea trupelor ruse.

 

Fotografia originală se află într-un reportaj al presei ucrainene Vechirniy, accesibil aici, și intitulat: „Au distrus-o: cum arată astăzi strada principală din Bucea, după bătălii de amploare”.

În articol găsim fotografia care a fost transmisă de Ambasada Rusiei, dar și alte fotografii similare. Găsim astfel în anumite poze pisica roșcată, dar și alte fotografii ale carcasei tancului.

Dezinformare până la capăt
De la începutul invaziei ruse a Ucrainei, Rusia și-a dublat eforturile de a răspândi dezinformarea cu privire la conflict. Pe lângă acuzațiile de „înscenare” la Bucea, autoritățile ruse repetă că ucrainenii sunt cei care ucid civili la Mariupol, sau că folosesc copiii drept scuturi umane.

Luni, Franţa a demis 35 de diplomaţi ruşi cu sediul la Paris, „ale căror activităţi sunt contrare intereselor noastre de securitate”, după cum indicase Ministerul de Externe. Printre aceștia, unii s-ar putea să fi participat la dezinformarea comisă de conturile digitale ale Ambasadei

Alte stiri din Externe

Ultima oră