Francezii se tem că țara lor este blocată în violență și nu mai exclud ipoteza unei forme de insurecție 

18 Apr 2023
Francezii se tem că țara lor este blocată în violență și nu mai exclud ipoteza unei forme de insurecție 

Aproape 90% din populație crede că spargerile și ciocnirile cu poliția vor deveni sistematice, conform ultimului barometru Fiducial/Odoxa „Securitatea franceză” pentru Le Figaro.

Cel mai recent sondaj Fiducial-Odoxa pentru Le Figaro o dezvăluie ca nu mai puțin de 88% dintre francezi sunt convinși că violența se va sistematiza în țară. Un salt de 10 puncte față de aprilie 2019, când nemulțumirea „vestelor galbene” ajunsese la punctul culminant.

„Deja la acea vreme, francezii erau convinși că demonstrațiile majore vor fi de acum încolo însoțite de violențe cu poliția și deteriorarea și degradarea locurilor publice și private”, subliniază autorii sondajului. 

Violența câtorva elemente agresive a ascuns săptămâni întregi confuzia, ca să nu spunem dezgustul si furia unei majorități tăcute a populației. Astfel, 59% dintre francezi, în ciuda respingerii profunde cauzate de reforma pensiilor, nu aprobă sau tolerează actele de violență și excesele comise în contextul manifestațiilor. Doar 5% le consideră legitime. Toleranța față de revoltă se schimbă odată cu vârsta, deoarece majoritatea persoanelor sub 35 de ani spun că înțeleg (44%) sau acceptă (9%) ciocnirile și vandalismul.

Și mai îngrijorător, francezii nu mai exclud ipoteza unei forme de insurecție în țară: 57% dintre francezi cred că Franța ar putea experimenta invazia unei clădiri instituționale, precum Capitoliul luat cu asalt de susținătorii lui Donald Trump în Statele Unite sau clădirile publice braziliene ocupate de forțele susținătorilor lui Jair Bolsonaro pentru a contesta victoria lui Lula. Semn al unei crize politice și sociale care se cristalizează în însăși personalitatea lui Emmanuel Macron și a premierului său, Elisabeth Borne, acest nivel de îngrijorare a crescut cu 13 puncte din ianuarie. 

Cu alte cuvinte, concluzionează analiștii, ceea ce eera puțin probabil pentru majoritatea francezilor în urmă cu trei luni, acum este posibil în ochi lor.

Alte stiri din Externe

Ultima oră