Un grup de foști oficiali de top din securitatea națională a SUA au purtat discuții secrete cu personalități ruse apropiate de Kremlin - inclusiv cu cel mai înalt diplomat al țării - în încercarea de a pune bazele unor potențiale negocieri pentru a pune capăt războiului din Ucraina scrie Le Monde citând NBC News.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov s-ar fi întâlnit cu membrii grupului american timp de câteva ore în aprilie la New York, în timpul unei vizite rare și scurte a diplomatului rus în Statele Unite pentru a prezida Consiliul de Securitate al ONU, au declarat patru foști oficiali și doi oficiali actuali pentru postul TV american.
Pe ordinea de zi a întâlnirii din aprilie s-a aflat soarta teritoriului aflat sub control rusesc și căutarea unei ieșiri diplomatice acceptabile pentru ambele părți. Richard Haass, fost diplomat și președinte emerit al think tank-ului american Council on Foreign Relations, s-a întâlnit cu Serghei Lavrov, au spus oficialii. Grupului i s-a alăturat expertul european Charles Kupchan și expertul rus Thomas Graham, ambii foști oficiali ai Casei Albe și ai Departamentului de Stat. Foștii oficiali americani implicați nu au răspuns solicitărilor de comentarii ale NBC News sau au refuzat să comenteze cazul.
Richard Haass și Charles Kupchan au scris un articol lung în Foreign Affairs, publicat de Consiliul pentru Relații Externe, care subliniază ceea ce ei descriu drept „un plan de trecere de la câmpul de luptă la masa de negocieri” . În articolul intitulat „Occidentul are nevoie de o nouă strategie în Ucraina”, Haass și Kupchan recomandă ca Statele Unite să înceapă să pună bazele pentru a propune o încetare a focului în care Moscova și Kievul să-și retragă forțele din prima linie, „creând astfel o zonă demilitarizată” .
„O organizație neutră – fie ONU, fie Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa – ar trimite observatori pentru a monitoriza și a impune încetarea focului și retragerea”, au scris foștii oficiali americani. „Presupunând că o încetare a focului este valabilă, ar trebui să urmeze discuțiile de pace.”
În timpul unei călătorii secrete la Kiev la începutul lunii iunie, directorul CIA, William Burns, a auzit oficiali ucraineni vorbind despre perspectiva de a împinge Moscova în discuții de pace până la sfârșitul anului, au spus oficialii de la Washington Post.
Săptămâna viitoare, președintele Joe Biden se va întâlni cu liderii ai NATO în Lituania, lideri care semnalează că încă nu sunt pregătiți să admită Ucraina în alianță. Iar apropierea alegerilor prezidențiale din SUA a sporit urgența de a pune capăt războiului, deoarece republicanii intentionează să reducă sprijinul pentru Ucraina.