Forțele Wagner încearcă să „destabilizeze” NATO, spune premierul polonez

03 Aug 2023
Forțele Wagner încearcă să „destabilizeze” NATO, spune premierul polonez

Închiderea frontierei cu Belarus este în discuție, adaugă președintele lituanian, scrie Politico

Grupul Wagner din Rusia ar putea desfășura „acțiuni de sabotaj”, iar amenințarea lor nu trebuie subestimată, a declarat joi premierul polonez Mateusz Morawiecki, avertizând că provocările grupului de mercenari sunt o încercare de a destabiliza NATO.

Morawiecki și președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, s-au întâlnit la Suwałki Gap pentru a discuta despre amenințarea reprezentată de forțele Wagner dintre care unele s-au mutat în Belarus în urma revoltei din iunie împotriva Kremlinului.

„Granițele noastre au oprit diverse atacuri hibride de ani de zile”, a spus Morawiecki. „Rusia și Belarus își sporesc numeroasele provocări și intrigi pentru a destabiliza granița flancului estic al NATO”.

Nausėda a declarat că prezența mercenarilor Wagner în Belarus reprezintă un risc de securitate pentru Lituania, Polonia și alți aliați NATO.

„Rămânem vigilenți și pregătiți pentru orice posibil scenariu”, a scris Nausėda pe rețelele de socializare. Morawiecki a spus că numărul mercenarilor Wagner din Belarus ar putea depăși 4.000.

Premierul polonez a mulțumit, de asemenea , Lituaniei pentru „cooperarea militară și pentru promisiunea comună că vom apăra fiecare porțiune de pământ a țărilor NATO”.

„Astăzi, granițele Poloniei și Lituaniei sunt granițele lumii libere care oprește presiunea despotismului din Est”, a spus el , despre războiul în desfășurare al președintelui rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Nausėda a spus că orice închidere a graniței cu Belarus este o decizie care ar trebui luată „într-un mod coordonat între Polonia, Lituania și Letonia”, a informat postul național de televiziune  LRT .

Unele trupe Wagner s-au mutat în Belarus din Rusia în baza unui acord pentru a pune capăt rebeliunii de 24 de ore a grupului împotriva Moscovei, condusă de șeful Wagner, Prigojin. Mișcarea a stârnit imediat tensiuni cu vecinii belaruși, determinând Polonia să reinstaleze unitățile militare la estul țării, mai aproape de granița cu Belarus.

Tensiunile au escaladat marți, când Polonia a mutat trupe la granița sa după ce a acuzat două elicoptere belaruse că au încălcat spațiul său aerian. Belarus a negat acuzația, dar Polonia a notificat NATO și a convocat reprezentanții belaruși pentru a discuta incidentul.

Alte stiri din Externe

Ultima oră