Fermierii francezi se pregătesc pentru o confruntare lungă în timp ce lansează „asediul Parisului”

29 Ian 2024
Fermierii francezi se pregătesc pentru o confruntare lungă în timp ce lansează „asediul Parisului”

Noul prim-ministru Gabriel Attal se străduiește să liniștească sectorul agricol, pe măsură ce protestele fermierilor cresc, scrie Politico

 „Vom rămâne atâta timp cât va trebui” – aceasta este mantra fermierilor care protestează din Franța, care au insistat că nu se vor da înapoi când au lansat un „asediu al Parisului” la bordul tractoarelor lor.

Sloganul a fost repetat deopotrivă de sindicate și de manifestanții pentru prima dată de când mișcarea fermierilor nemulțumiți a fost lansată în urmă cu o săptămână și jumătate, cu blocaje de 24 de ore pe autostrăzile din întreaga țară.

Gabriel Attal, noul prim-ministru al lui Emmanuel Macron, în vârstă de 34 de ani , s-a descris în mod repetat ca înțelegând preocupările fermierilor, care variază de la plângeri de suprareglementare la o percepută lipsă de luare în considerare, și a anunțat vinerea trecută o serie de măsuri menite să liniștească sector.

Acestea au inclus o schimbare a impozitării motorinei utilizate de tractoare, care a fost convenită în urmă cu câteva luni și un angajament de a accelera plățile de numerar prin Politica Agricolă Comună (PAC) a UE.

Grégoire Bouillant, un producator de grâu dintr-un oraș rural din regiunea pariziană, s-a declarat „stupefiat” de lipsa măsurilor „concrete și tangibile” anunțate de prim-ministru în timp ce și-a instalat tabăra într-unul dintre cele opt puncte de blocaj care au fost puse pe autostrăzile din jurul capitalei franceze luni.

Apelul la protest a fost dat de principalul sindicat al sectorului, FNSEA, al cărui reprezentant local este Bouillant. Tabăra improvizată de pe autostrada A15 din Argenteuil, la aproximativ 10 kilometri de limitele orașului Paris, a semnalat că fermierii sunt pregătiți să rămână pe loc.

Cei câteva zeci de protestatari, care purtau șepci și jachete verzi pentru a reprezenta uniunea lor, și-au parcat tractoarele la rând și au pus mese sub corturi pentru a le folosi ca zonă socială, servind un aperitiv format din beri servite în pahare de plastic, chipsuri și arahide. a sosit seara. Au fost instalate toalete, grătare, un generator de curent și un sistem de sonorizare pentru a asigura atât nevoile vitale, cât și activitățile recreative.

„Este datoria noastră să ne facem auziți în jurul Parisului”, a spus Godefroy Potin, care cultivă o gamă variată de produse în ferma sa și ocazional repară echipamente de antrenament pentru a ajunge la capăt, subliniind lipsa de interes și înțelegere pentru regiunile rurale ale țării. deopotrivă de la politicieni şi jurnalişti. „Ministrul agriculturii are personal funcționari publici, care probabil sunt competenți, dar au cunoștințe limitate despre munca agricolă”, a adăugat el.

Protestele conduse de sindicate rămân, deocamdată, la periferia Parisului. Dar drumurile și autostrăzile mai aproape de oraș ar putea fi blocate în curând. „Totul este pe masă”, a spus Damien Radet, fermier de sfeclă și reprezentant ales al sectorului.

Mișcarea fermierilor este susținută de o majoritate covârșitoare a populației franceze, potrivit unui sondaj recent , care a fost exemplificat prin claxoanele de susținere ale mașinilor care trec pe lângă autostradă. Dar sindicatele vor să mențină mișcarea centrată pe fermieri.

„Mesajul nostru diluat nu va afecta decât credibilitatea noastră și va ajuta statul”, a spus Radet, în timp ce le-a cerut celor care nu au fost fermieri care au ajuns pe autostradă să plece imediat.

Alte acțiuni, inclusiv o blocare a Pieței Internaționale Rungis, una dintre cele mai mari piețe angro de produse agricole din lume, vor începe în zilele următoare.

Alte stiri din Externe

Ultima oră