Bilanţ tragic în Turcia: 265 de morţi, 1.440 de răniţi. Guvernul ia în calcul reintroducerea pedepsei cu moartea

16 Iul 2016 | scris de Veronica Micu
Bilanţ tragic în Turcia: 265 de morţi, 1.440 de răniţi. Guvernul ia în calcul reintroducerea pedepsei cu moartea

UPDATE 14:45 - Tentativa de lovitură de stat militară din Turcia s-a soldat până în prezent cu 265 de morți și 1.440 de răniți, a anunțat sâmbătă în timpul unei conferințe de presă la Ankara premierul turc Binali Yildirim.

Numărul morților în rândul civililor și trupelor guvernamentale este de 161, în timp ce în rândul puciștilor este de 104, iar 20 dintre aceștia din urmă sunt organizatori ai loviturii de stat.

UPDATE 12:35 - Cel mai recent bilanţ al confruntărilor de stradă din Turcia, prezentat de premierul turc, anunţă 161 de morţi, 1.440 de raniţi, 2.839 militari reţinuţi.

De asemenea, guvernul turc analizează posibilitatea reintroducerii pedepsei cu moartea pentru autorii tentativei de lovitură de stat din Turcia.

UPDATE 10:30 - Potrivit celui mai recent bilanţ, cel puțin 90 de persoane au murit și 1.154 au fost rănite în timpul tentativei de lovitură de stat din Turcia, informează agenția turcă Anadolu.

Lovitura de stat pare să fi eșuat, însă lucrurile sunt departe de a fi calme în Turcia. Potrivit unui oficial turc cu rang înalt citat de hurriyetdailynews.com, cel puțin 60 de oameni au fost uciși noaptea trecută în timpul tentativei de lovitură de stat.

17 poliţişti au fost, de asemenea, ucişi în timpul confruntărilor, la Ankara.

Pe de altă parte, 336 de persoane au fost arestate, a anunțat ministrul Justiției.

Premierul turc Binali Yildirim a ordonat sâmbătă armatei să doboare avioanele și elicopterele aflate în mâinile militarilor puciști, a declarat un responsabil turc, potrivit AFP.

Mii de oameni s-au strâns pe străzi, răspunzând apelului lansat în intervenţii video prin telefon de preşedintele Erdogan. "Rămân alături de poporul meu, nu plec nicăieri", a spus şeful statului pe aeroportul din Istanbul.

Potrivit lui Erdogan, milioane de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva tentativei de lovitură de stat, pe care a descris-o drept opera adepților clericului musulman din Statele Unite Fethullah Gulen, pe care el îl acuză de mult timp că încearcă să se folosească de adepții săi din sistemul judiciar și armată pentru a răsturna guvernul turc.

Tentativa de lovitură de stat este un act de trădare și un motiv pentru "a curăța" forțele armate de elementele trădătoare, a mai spus Erdogan.

Reaminim că totul a început vineri noapte când prim-ministrul turc a denunțat o "tentativă ilegală" a unui grup din cadrul armatei, la scurt timp după închiderea parțială în direcția Asia-Europa a podului de pe Bosfor la Istanbul. După ce a preluat controlul televiziunii publice, Armata turcă a anunțat că a preluat puterea în țară pentru a restabili ordinea și menține drepturile omului.

Șeful Statului Major al armatei turce este printre cei luați ostatici la cartierul general din Ankara. Canalul public a anunțat vineri seara proclamarea legii marțiale. Ulterior au urmat exploziile în lanț și focuri de armă.

După ce a chemat oamenii în stradă, avionul în care se află președintele Erdogan a aterizat la Istanbul. Președintele Erdogan a apărut în mijlocul mulțimii de susținători în afara aeroportului din Istanbul.

MAE le recomandă turiștilor și celorlalți cetățeni români aflați pe teritoriul Turciei să nu părăsească locațiile de cazare, să evite orice deplasări care nu sunt strict necesare, în special în locurile aglomerate, și să se informeze în permanență asupra evoluției situației interne.

Cetățenii români pot apela telefonic Ambasada României la Ankara și Consulatele Generale ale României din Istanbul și Izmir prin intermediul Centrului de Contact și Suport pentru Cetățenii Români din Străinătate, care funcționează în regim de permanență, la numerele

+90.312.44.77.920; +90 212 3583541; +90 212 3580516; +90 212 3583537, +90 232 4650579.

Citiţi şi:

Puci în Turcia: 60 de morţi la Ankara şi Istanbul. Erdogan: "Rămân alături de poporul meu, nu plec nicăieri" (VIDEO)

Ponta: Oamenii simpli care au iesit în stradă au salvat Turcia de dictatură

Celulă de criză la MAE român, din cauza situaţiei din Turcia. Numere de telefon în caz de urgenţă

VIDEO. Tanc trecând peste mașini pe străzile Istanbulului

Explozie puternică la Ankara. Elicoptere şi avioane ale Armatei survolează capitala turcă

Alte stiri din Externe

Ultima oră