Peste 2 miliarde de cetățeni sunt chemați la vot în acest an. Instrumentele AI generative, care pot crea imagini, videoclipuri și sunete false, ar putea fi deturnate de actori rău intenționați, scrie Le Figaro
Prim-ministrul britanic Rishi Sunak, victima unui videoclip fals generat de inteligența artificială, difuzat sub formă de reclamă pentru 400.000 de utilizatori Facebook, în care un jurnalist BBC îl acuză de deturnare de bani publici. În Statele Unite, primul apel în masă la „ încheierea preventivă cu frauda electorală a lui Joe Biden ” pe rețeaua de socializare alternativă BitChute. Pe ambele maluri ale Atlanticului, amenințarea pe care o reprezintă dezinformarea asupra voturilor electorale din 2024 este deja o realitate. „Într-un context de tensiuni geopolitice exacerbate de persistența conflictului Rusia-Ucraina și de apariția unor noi crize internaționale, în special între Israel și Hamas, alegerile europene din 2024 ar putea fi exploatate de actori care doresc să submineze buna desfășurare a scrutinului în domeniul informațional” , insistă Viginum, serviciul francez de stat responsabil cu lupta împotriva interferențelor digitale străine.
Alegeri europene, alegeri prezidențiale în Indonezia, Rusia, Africa de Sud sau Statele Unite ale Americii, alegeri legislative în India, alegeri generale în Marea Britanie... În acest an electoral istoric, în care 2 miliarde de cetățeni sunt chemați la vot, dezinformarea electorală a fost identificata de Forumul Economic de la Davos drept riscul numărul unu la nivel mondial. „Indiferent de nivelul tău de cultură, dacă ești expus unui conținut dezinformare intruziv, personalizat și repetat, te afli într-o situație fragilă” , comentează David Colon, profesor la Sciences Po din Paris și autor al cărții The Information War. State care ne cuceresc mințile .
Microtargeting și manipulare
În urma referendumului pentru Brexit, scandalul Cambridge Analytica a dezvăluit modul în care datele noastre personale ar putea fi folosite fără știrea noastră pentru microtargeting și manipulare. Ani mai târziu, nu au fost învățate toate lecțiile. Și o minoritate de voci extremiste, conduse de algoritmi de social media, continuă să alimenteze prejudecățile utilizatorilor. În același timp, eforturile depuse de platforme pentru a limita conținutul toxic sunt greu de cuantificat de către observatorii independenți. „Pe TikTok, rețeaua socială preferată a tinerilor, API-ul – interfața tehnică – fiind închis, este complicat de înțeles dezinformarea ” , analizează cercetătorul american Bruce Schneier.
„ De-a lungul timpului, studiile au demonstrat că tehnicile de microtargeting produc efecte electorale”, spune David Colon. Nu sunt masive, dar sunt suficiente în cazul unui vot strâns"
Printre sursele importante de dezinformare în campaniile electorale se numără guvernele autocratice care încearcă să discrediteze democrația. „De la pandemie și de la războiul din Ucraina, Partidul Comunist Chinez, precum Rusia, s-a angajat în producerea de îndoială, scepticism și exportul lor către societățile occidentale” , notează Bruce Schneier.
AI generativ, o nouă amenințare
Progresele în IA generativă sunt văzute ca o nouă amenințare. Aceste instrumente, acum disponibile pentru toată lumea, sunt capabile să creeze texte, imagini, sunete sau videoclipuri cu un realism deranjant. „AI generativ poate fi folosit pentru a genera și anima conturi false pe rețelele sociale, pentru a automatiza producția de conținut credibil și diferențiat și, prin urmare, îngreunează detectarea falsului, inexact și înșelător”, explică Viginum. Sau chiar distribuie masiv conținut destinat să satureze dezbaterea publică online"
În raportul său din 8 ianuarie, NewsGuard a dezvăluit existența a 634 de site-uri de știri nesigure generate de AI și care acoperă aproximativ cincisprezece limbi. Adică de 13 ori mai mult decât acum opt luni... Conștient de responsabilitatea sa crescândă pentru buna desfășurare a procesului democratic, gigantul OpenAI a dezvăluit luni că lucrează la instrumente pentru a determina în mod fiabil sursele unui text generat de chatbot-ul său ChatGPT și să ofere utilizatorilor posibilitatea de a detecta dacă o imagine a fost creată folosind software-ul Dall-E 3. „ Nu vom permite construirea de aplicații pentru campanii politice sau activiste” bazate pe tehnologiile OpenAI, spune compania. Chatbot-urile care se prezintă drept candidați la alegeri vor fi, de asemenea, interzise.
Nu a existat niciodată atât de multă dezinformare în Taiwan și totuși William Lai a fost ales cu 41% din voturi pe 13 ianuarie. Acest lucru demonstrează că este foarte important să vorbim despre pericolele dezinformarii și educarea cetățenilor asupra acestor probleme și că începe să dea roade. Thierry Breton, comisar european
În Franța, Viginum observă și un fenomen de comercializare a dezinformarii. Se concretizează într-o utilizare sporită a subcontractării în beneficiul rețelelor informale („proxy”) sau a jucătorilor privați din marketingul și comunicarea digitală, „contribuind de facto la ascunderea adevăraților sponsori” . „În această etapă, serviciul nu a caracterizat nicio interferență digitală străină” , ne spune el. Pe tot continentul, o entitate a Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE) este dedicată luptei împotriva manipulării informațiilor.
„Nu a existat niciodată atât de multă dezinformare în Taiwan și totuși William Lai a fost ales cu 41 % din voturi pe 13 ianuarie”, a menționat comisarul european Thierry Breton, la o conferință de presă luni. Acest lucru demonstrează că este foarte important să vorbim despre pericolele dezinformarii și educarea cetățenilor asupra acestor probleme și că începe să dea roade."
În Taiwan, unde amenințarea de interferență din partea Beijingului este clar identificată de mulți ani, mobilizarea cetățenilor precum cea a presei locale a fost foarte puternică. Pe de altă parte, în regimurile lipsite de mass-media liberă, adevărul iese foarte rar la suprafață...