Oficialii UE îl atacă pe Joe Biden din cauza prețurilor vertiginoase ale gazului, vânzărilor de arme și comerțului în timp ce războiul lui Vladimir Putin amenință să distrugă unitatea occidentală, scrie Politico.
La nouă luni după invadarea Ucrainei, Vladimir Putin începe să fractureze Occidentul.
Înalți oficiali europeni sunt furioși pe administrația lui Joe Biden și acum îi acuză pe americani că fac avere din război, în timp ce țările UE suferă.
„Adevărul este că, dacă te uiți cu atenție, țara care profită cel mai mult de pe urma acestui război este SUA, deoarece vând mai mult gaz și la prețuri mai mari și pentru că vând mai multe arme”, a declarat un oficial înalt pentru POLITICO.
Comentariile explozive – susținute în public și în privat de oficiali, diplomați și miniștri din alte părți – urmează mâniei crescânde în Europa față de subvențiile americane care amenință să distrugă industria europeană. Kremlinul va saluta probabil otrăvirea atmosferei în rândul aliaților occidentali.
„Ne aflăm într-adevăr într-un moment istoric”, a spus înalt oficial al UE, argumentând că dubla lovitură a perturbării comerțului din cauza subvențiilor americane și a prețurilor mari la energie riscă să întoarcă opinia publică atât împotriva efortului de război, cât și a alianței transatlantice.
„America trebuie să realizeze că opinia publică se schimbă în multe țări ale UE”.
Un alt oficial de rang înalt, diplomatul șef al UE Josep Borrell, a cerut Washingtonului să răspundă preocupărilor europene. „Americanii – prietenii noștri – iau decizii care au un impact economic asupra noastră”, a spus el într-un interviu pentru POLITICO.
SUA au respins plângerile Europei. „Creșterea prețurilor la gaze în Europa este cauzată de invazia Ucrainei de către Putin și de războiul energetic al lui Putin împotriva Europei”, a spus un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al lui Biden. Exporturile de gaz natural lichefiat din SUA către Europa „au crescut dramatic și au permis Europei să se diversifice departe de Rusia”, a spus purtătorul de cuvânt al NSC.
Cel mai mare punct de tensiune din ultimele săptămâni au fost subvențiile ecologice și taxele lui Biden despre care Bruxelles-ul spune că atacă în mod nedrept comerțul din UE și amenință că vor distruge industriile europene. În ciuda obiecțiilor formale din partea Europei, Washingtonul nu a dat până acum niciun semn de retragere.
În același timp, perturbarea cauzată de invazia Ucrainei de către Putin împinge economiile europene în recesiune, cu inflația în creștere și o restrângere devastatoare a aprovizionării cu energie care amenință cu întreruperi de curent și raționalizarea în această iarnă.
În timp ce încearcă să-și reducă dependența de energia rusă, țările UE se îndreaptă spre gazul din SUA dar prețul pe care europenii îl plătesc este de aproape patru ori mai mare decât același cost al combustibilului în America. Apoi, există o probabilă creștere a comenzilor pentru echipamente militare de fabricație americană, deoarece armatele europene au lipsuri după trimiterea armelor în Ucraina.
Totul este prea mult pentru oficialii de rang înalt din Bruxelles și alte capitale ale UE. Președintele francez Emmanuel Macron a spus că prețurile mari ale gazului din SUA nu sunt „prietenoase”, iar ministrul german al economiei a cerut Washingtonului să dea dovadă de mai multă „solidaritate” și să contribuie la reducerea costurilor cu energia.
Miniștrii și diplomații aflați în altă parte a blocului și-au exprimat frustrarea față de modul în care guvernul lui Biden pur și simplu ignoră impactul politicilor sale economice interne asupra aliaților europeni.
Când liderii UE l-au abordat pe Biden din cauza prețurilor mari ale gazului din SUA la reuniunea G20 de la Bali de săptămâna trecută, președintele american pur și simplu părea să nu conștientizeze această problemă, potrivit înaltului oficial citat mai sus. Alți oficiali și diplomați UE au fost de acord că ignoranța americanilor cu privire la consecințele pentru Europa este o problemă majoră.
„Europenii sunt vădit frustrați de lipsa de informații și consultări prealabile”, a spus David Kleimann de la grupul de reflecție Bruegel.
Oficialii de pe ambele maluri ale Atlanticului recunosc riscurile pe care atmosfera din ce în ce mai toxică le va avea pentru alianța occidentală. Cearta este exact ceea ce și-ar dori Putin, au fost de acord diplomații UE și SUA.
Disputa din ce în ce mai mare cu privire la Legea de reducere a inflației (IRA) a lui Biden – un pachet uriaș de taxe, climă și asistență medicală – a pus temerile legate de un război comercial transatlantic din nou pe agenda politică. Miniștrii comerțului din UE urmează să discute vineri răspunsul lor, în timp ce oficialii de la Bruxelles elaborează planuri pentru un pachet de subvenții de război de urgență pentru a salva industriile europene de la colaps.
„Legea de reducere a inflației este foarte îngrijorătoare”, a declarat ministrul olandez al comerțului Liesje Schreinemacher. „Impactul potențial asupra economiei europene este foarte mare”.
„SUA urmează o agendă internă, care, din păcate, este protecționistă și discriminează aliații americanilor”, a declarat Tonino Picula, responsabilul Parlamentului European pentru relația transatlantică.
Un oficial american a subliniat că stabilirea prețurilor pentru cumpărătorii europeni de gaze reflectă deciziile pieței private și nu este rezultatul vreunei politici sau acțiuni guvernamentale americane. „Companiile americane au fost furnizori transparenți și de încredere de gaze naturale în Europa”, a spus oficialul. Capacitatea de export a fost, de asemenea, limitată de un accident din iunie, care a forțat o instalație cheie să se închidă.
În cele mai multe cazuri, a adăugat oficialul, diferența dintre prețurile de export și cele de import nu revine exportatorilor americani de GNL, ci companiilor care revând gazul în UE. Cel mai mare deținător european de contracte de gaze pe termen lung din SUA este, de exemplu, TotalEnergies din Franța .
Purtătorul de cuvânt al NSC citat mai sus a adăugat: „Creșterea aprovizionării globale cu GNL, condusă de Statele Unite, a ajutat aliații și partenerii europeni să ajungă la un nivel încurajator de stocare înainte de această iarnă și vom continua să lucrăm cu UE, membrii săi, și alte țări europene pentru a se asigura că vor fi disponibile provizii suficiente pentru iarnă și nu numai.
Nu este un argument nou din partea americană, dar nu pare să-i convingă pe europeni. „Statele Unite ne vând gazul cu un efect multiplicator de patru atunci când traversează Atlanticul”, a declarat miercuri comisarul european pentru Piața Internă, Thierry Breton , la televiziunea franceză. „Desigur că americanii sunt aliații noștri... dar atunci când ceva nu merge bine, este necesar să o spunem și între aliați.”
Energia mai ieftină a devenit rapid un avantaj competitiv imens și pentru companiile americane. Întreprinderile plănuiesc noi investiții în SUA sau chiar își mută afacerile existente, departe de Europa, în fabrici americane. Chiar în această săptămână, multinaționala chimică Solvay a anunțat că alege SUA în locul Europei pentru noi investiții, în cel mai recent dintr-o serie de anunțuri similare de la giganții industriali cheie din UE.
Aliați sau nu?
În ciuda dezacordurilor în materie de energie, abia când Washingtonul a anunțat o schemă de subvenții industriale de 369 de miliarde de dolari pentru a sprijini industriile verzi în temeiul Legii de reducere a inflației, Bruxelles-ul a intrat în panică.
„Legea de reducere a inflației a schimbat totul”, a spus un diplomat al UE. „Este Washingtonul încă aliatul nostru sau nu?”
Pentru Biden, legislația este o realizare istorică privind clima. „Deși înțelegem că unii parteneri comerciali au îngrijorări cu privire la modul în care dispozițiile privind creditul fiscal [vehiculelor electrice] din IRA vor funcționa în practică în ceea ce privește producătorii lor, ne angajăm să continuăm să colaborăm cu ei pentru a înțelege mai bine și a face tot ce putem pentru a răspunde preocupărilor lor”, a spus purtătorul de cuvânt al NSC. „Acesta nu este un joc cu sumă zero. IRA va crește plăcinta pentru investiții în energie curată, nu o va împărți”.
Dar UE vede asta altfel. Un oficial de la Ministerul de Externe al Franței a spus că diagnosticul este clar: acestea sunt „subvenții discriminatorii care vor denatura concurența”. Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a acuzat chiar săptămâna aceasta SUA că merge pe calea izolaționismului economic al Chinei, îndemnând Bruxelles-ul să replice o astfel de abordare: „Europa nu trebuie să fie ultima dintre mohicani”, a spus el.
UE își pregătește răspunsurile, cum ar fi o mare forță de subvenție pentru a preveni distrugerea industriei europene de către rivalii americani. „Ne confruntăm cu o criză de încredere în problemele comerciale în această relație”, a declarat europarlamentarul german Reinhard Bütikofer.
„La un moment dat, trebuie să te afirmi”, a spus europarlamentarul francez Marie-Pierre Vedrenne. „Suntem într-o lume a luptei pentru putere. Când te lupți, dacă nu ai mușchi, dacă nu ești pregătit atât fizic, cât și mental, pierzi.”
În culise, există, de asemenea, o iritare tot mai mare în legătură cu banii care curg în sectorul american de apărare.
SUA a fost de departe cel mai mare furnizor de ajutor militar Ucrainei, furnizând peste 15,2 miliarde de dolari în arme și echipamente de la începutul războiului. Potrivit lui Borrell, UE a furnizat până acum aproximativ 8 miliarde de euro de echipamente militare Ucrainei.
Potrivit unui înalt oficial dintr-o capitală europeană, reaprovizionarea unor arme sofisticate poate dura „ani” din cauza problemelor din lanțul de aprovizionare și producția de cipuri. Acest lucru a alimentat temerile că industria de apărare din SUA poate profita și mai mult de pe urma războiului.
Pentagonul dezvoltă deja o foaie de parcurs pentru a accelera vânzările de arme, pe măsură ce presiunea aliaților de a răspunde la cererile mai mari de arme și echipamente crește.
Un alt diplomat al UE a susținut că „banii pe care îi fac pe arme” i-ar putea ajuta pe americani să înțeleagă că a face „toți acești bani pe gaz” ar putea fi „un pic prea mult”.
Diplomatul a susținut că o reducere la prețul gazelor ne-ar putea ajuta să „ținem opiniile publice unite” și să negociem cu țările terțe aprovizionarea cu gaze. „Nu e bine, din punct de vedere optic, să dai impresia că cel mai bun aliat al tău face profituri uriașe din necazurile tale”, a spus diplomatul.