Euro și dolari: Putin declară război economic Americii

16 Iun 2024
Euro și dolari: Putin declară război economic Americii

Țările BRICS se mișcă împreună cu planurile lor de dedolarizare. Cu cât BRICS devine mai mare, cu atât amenințarea la adresa economiei SUA este mai de rău augur. Putin știe exact ce face, scrie economistul Sven Larson în The European Conservative

În cartea sa celebra The Art of War, Sun Tzu explică:

Asigurarea împotriva înfrângerii stă în propriile noastre mâini, dar oportunitatea de a învinge inamicul este oferită de inamicul însuși.

Când președintele rus Vladimir Putin a declarat război economic Americii la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, la începutul lunii iunie, el a vizat partea cea mai vulnerabilă a economiei SUA: surplusul de dolari din întreaga lume. Această ofertă în exces este cauzată în mare măsură de valuri de expansiune monetară absolut nesăbuită a Rezervei Federale. Aceste expansiuni, la rândul lor, au fost conduse de o foame nesățioasă de mai multe cheltuieli pe Capitol Hill.

Acum, președintele Putin ne anunță că va exploata această vulnerabilitate pentru a da o lovitură majoră economiei americane. E cineva atent la Washington?

Cel de-al 24-lea Forum Economic Internațional de la Sankt Petersburg, Rusia, a marcat sfârșitul începutului, ca să spunem așa, al formării unui nou bloc de putere economică în lume. Cunoaștem acest bloc ca BRICS, dar probabil că va lua un alt nume în viitor, deoarece zeci de țări se aliniază pentru a se alătura organizației.

În sesiunea plenară de deschidere a forumului de la Sankt Petersburg, a fost oferită o prezentare în care Occidentul, inclusiv America și Europa, sunt prezentate ca bătăuși imperialiști ai trecutului. Colonialismul a fost urmat de dependența de dolar, care – conform prezentării – a fost doar o continuare a colonialismului teritorial. 

Apoi, prezentarea se îndreaptă către Rusia, înfățișând țara ca un bastion peren în ultimii mii de ani împotriva colonizării occidentale. Rusia a fost, de asemenea, descrisă ca un izvor al justiției și al cooperării reciproce. 

Fără să pătrundem în istoria țărilor care au trăit cu „dreptatea” rusă de-a lungul secolelor, nu există nicio îndoială că această prezentare este o felie groasă de propagandă. Cu toate acestea, mesajul este clar: este timpul ca lumea să respingă dolarul și alte monede occidentale și să se alăture unui nou club internațional. 

Acest club iese rapid din actuala organizație BRICS și nu mai este doar o structură de cooperare pentru țările în curs de dezvoltare. Se transformă într-o instituție avansată, formală, care în cele din urmă va oferi o nouă monedă comercială globală ca o provocare pentru dolar.

Acest obiectiv, care este cunoscut de ceva vreme, se apropie de împlinire. În discursul său de deschidere la Forumul de la Sankt Petersburg, președintele Vladimir Putin a făcut referire în mod explicit la moneda comercială BRICS, deși fără referire directă la BRICS. Putin a explicat că Rusia trebuie să dezvolte „o infrastructură de plată pentru transport” pentru a permite exportatorilor și importatorilor să finanțeze tranzacțiile comerciale fără implicarea dolarului american. Motivația lui a fost neclintită:

Este un secret deschis că fiabilitatea și încrederea sistemelor de plată occidentale au fost cu adevărat subminate, într-adevăr chiar de țările occidentale. Aș dori să subliniez că în ultimul an, plățile pentru exporturile rusești în așa-numitele monede toxice ale statelor neprietenoase s-au înjumătățit.

Alternativa la dolar bazată pe BRICS, a subliniat președintele, este în prezent în curs de dezvoltare. Odată ce va intra online, va fi un sistem de plată complet independent „fără presiuni politice, abuzuri și interferențe sancționale externe”. 

Ar fi o prostie să presupunem că această nouă monedă comercială nu se va întâmpla. Nucleul țărilor BRICS – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – lucrează la această alternativă de dolar de ceva timp. Cu noile acorduri comerciale bilaterale încheiate independent de dolar și cu Arabia Saudită care renunță la petrolul pentru exporturile sale de petrol, există o mișcare concertată, în mai multe puncte, pentru a elimina dolarul din comerțul global.

Această mișcare, desigur, nu va elimina niciodată dolarul ca monedă de denominare comercială, dar cu siguranță are potențialul de a crea un sistem semnificativ, paralel, pentru o mare parte din comerțul mondial. După cum a subliniat Putin, cu cei mai noi membri ai săi, BRICS acoperă acum 36% din PIB-ul global. Aceasta înseamnă că tot comerțul dintre aceste țări – intra-BRICS, ca să spunem așa – va fi denominat în noua monedă comercială. Deoarece multe dintre aceste țări sunt mai dependente de comerțul exterior decât, de exemplu, Statele Unite, este corect să presupunem că, în viitorul apropiat, moneda comercială BRICS ar putea ajunge să se aplice până la 40% din comerțul global.

Asta nu înseamnă că noua monedă comercială va fi una lină de lansat. Pentru a opera cu fiabilitate, exportatorii și importatorii au nevoie de backup de la banca centrală a țării lor. Dacă sunt plătiți într-o valută străină, trebuie să poată asigura un curs de schimb înainte de tranzacție pentru a face tranzacția comercială previzibilă din punct de vedere financiar. Importatorii, care trebuie să-și plătească partenerul comercial străin în moneda lor, se bazează, de asemenea, pe rate de schimb predictibile. 

O bancă centrală poate oferi predictibilitate a cursului de schimb dacă rezervele sale din valutele implicate sunt suficient de solide încât să poată garanta lichiditate pe piața valutară. Acesta este motivul pentru care băncile centrale mențin o rezervă din valutele străine care sunt cel mai des folosite pentru comerțul peste granițele țării. Atunci când comercianții globali se îndepărtează de o anumită monedă, banca centrală nu are niciun motiv să mențină acea monedă în aceleași cantități ca și înainte.

Aici avem principala amenințare la adresa dolarului. Când băncile centrale din sistemul BRICS își vând dolarii pentru a achiziționa o altă monedă, vor inunda piața globală cu bilete verzi și, prin urmare, vor provoca două lucruri. Prima este o depreciere a dolarului, care slăbește puterea de cumpărare a monedei americane pe piața globală. Dacă America la acea vreme nu va reveni la independența energetică, prețurile combustibililor vor crește – și probabil într-un ritm alert. Importurile de alte produse esențiale, inclusiv alimente, haine și materiale de construcție, vor deveni, de asemenea, mai scumpe. 

A doua consecință a vânzării dolarului BRICS este că oferta de dolari pe piața valutară globală va crea un șoc efectiv al ofertei monetare în economia SUA. În funcție de dimensiunea comunității BRICS la momentul în care se întâmplă acest lucru, consecințele pot fi de la gestionabile la dezastruoase; dacă băncile centrale din actualii membri BRICS și-au vândut toți dolarii, aceasta ar echivala cu o creștere a masei monetare din SUA de aproximativ 8%. 

Acest lucru nu este nesemnificativ, dar este gestionabil pentru economia SUA. Cu toate acestea, orice creștere de acolo și în sus ar crea mai degrabă rapid un puls de inflație, adică o creștere rapidă, dar de obicei tranzitorie a ratei inflației. În funcție de cât de puternic este acel puls, va provoca orice, de la un șoc inflaționist moderat la unul catastrofal în economie. Pe măsură ce ne apropiem de cel mai rău capăt al spectrului, ratele inflației pe care le putem vedea vor fi cu mult mai mari decât cele 9% pe care economia SUA a experimentat recent. Cu inflația cu două cifre, ratele dobânzilor vor crește – probabil cu o viteză șocantă – ceea ce, la rândul său, va funcționa ca un șoc pentru economia SUA.

Cu toate acestea, cea mai mare amenințare la adresa stabilității și a valorii globale a dolarului vine atunci când țările BRICS decid să abandoneze dolarul în sistemele lor financiare. Rusia a făcut un pas mic, dar important din punct de vedere simbolic în această direcție pe 13 iunie, când bursa de la Moscova a oprit toate tranzacțiile în dolari . Mișcarea a fost forțată de guvernul SUA, care a impus un alt nivel de sancțiuni Rusiei pentru a viza partea financiară a așa-numitei „economii de război”.

Tranzacțiile financiare sunt mari, rapide și pot avea cu ușurință efecte destabilizatoare. O dedolarizare majoră a sistemelor financiare BRICS ar scoate dolari – din nou prin intermediul băncilor centrale – pe piața globală în asemenea proporții încât consecințele pentru economia SUA sunt chiar greu de prezis. 

Dacă Rusia și BRICS execută un plan de dedolarizare cu precizie și scop, vor provoca un prejudiciu economic semnificativ Americii. Acesta este motivul pentru care este corect să clasificăm discursul lui Putin la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg drept o declarație de război asupra economiei americane.

Alte stiri din Externe

Ultima oră